Connect with us

Vijesti

Europski sud za ljudska prava odbacio zahtjev Hernadija protiv RH

Published

on

Foto: EPA

Europski sud za ljudska prava zaključio da je Hernadijev zahtjev nedopušten i odluka je konačna, jer prigovore koje ističe nije koristio pred hrvatskim sudovima i nije iznio valjane argumente kako mu je povrijeđena sloboda kretanja, piše Večernji list.

ESLJP je zaključio da je Hernadijev zahtjev nedopušten i odluka je konačna, jer prigovore koje ističe nije koristio pred hrvatskim sudovima i nije iznio valjane argumente kako mu je povrijeđena sloboda kretanja.

Zsolt Tamás Hernádi (59), predsjednik uprave MOL-a, nije uspio sa svojim zahtjevom Europskom sudu za ljudska prava protiv Republike Hrvatske. Naše je pravosuđe tako još jednom pobijedilo jednog od vodećih britanskih odvjetnika Michaela O’Kanea koji je potpisao Hernadijev zahtjev, a zastupao je i Ivicu Todorića.

ESLJP je zaključio da je Hernadijev zahtjev nedopušten i odluka je konačna, jer prigovore koje ističe nije koristio pred hrvatskim sudovima i nije iznio valjane argumente kako mu je povrijeđena sloboda kretanja. Hernadi je tužio Hrvatsku tražeći od Europskog suda za ljudska prava da ga zaštiti od odluke kojom mu je određen istražni zatvor i od europskog uhidbenog naloga zbog kojeg ne može putovati izvan Mađarske.

EUN je izdan zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv njega u Hrvatskoj pod optužbom da je sudjelovao u davanju mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u iznosu od 10 milijuna eura. Mitom je, prema optužnici plaćena kontrola nad hrvatskom nacionalnom naftnom kompanijom Inom. Istraga je pokrenuta 2011. Sanader je bio pravomoćno osuđen ali je Ustavni sud ukinuo presudu pa se sada vodi novi postupak u kojem je Hernadi optužen 2014, piše vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari