Pratite nas

Europu ćemo stići za 157 godina

Objavljeno

na

Sa skromnim gospodarskim rastom od jedan posto, BiH će biti potrebno čak 157 godina da bi dostigla razvojnu razinu zemalja Europske unije, pokazalo je istraživanje ekonomskih stručnjaka iz Srbije i Hrvatske.

Drago Pupavac i Danica Drakulić, profesori ekonomije u Rijeci, odnosno u Subotici, istraživanjem, koje je objavljeno u zborniku “Nauka, tehnologija i razvoj”, došli su do podataka da su Srbiji za gospodarski pomak potrebne 24 godine manje nego BiH, a Hrvatskoj ukupno 64 godine.

Posljednjih 12 godina pokazalo se da je stanje svih sustava – političkog, socijalnog, obrazovnog, inovacijskog – izuzetno loše i stoga je potrebno napustiti dosadašnji tranzicijski put i pronaći novi model“, pojasnila je Drakulićeva za banjalučki list.

Ista situacija je i u svim zemljama zapadnog Balkana, te se i u njima moraju tražiti načini da se razvojni nivo približi Europi i izađe s periferije.

Ona smatra da liberalizam i neoliberalizam nisu čak ni zaživjeli, ali da naš neuspjeh u tranziciji možemo nadoknaditi primjenom iskustava zemalja koje su taj put prošle uspješno.

Ako naša politička i intelektualna elita zna što hoće i ako ima dugoročnu strategiju koja će voditi razvoju, mogu se izbjeći slabosti koje su se pokazale na primjerima drugih zemalja“, kaže ona.

Ekonomski analitičari smatraju da BiH s gospodarskim rastom ispod deset posto ne može doći na ekonomsku razinu zapadnih zemalja. Oni strahuju i od toga da će se naredne godine zbog izbora političari još manje baviti ekonomijom i njenim rastom.

Gospodarski rast u BiH, koji bi bio manji od 10%, nedovoljan je da uopće govorimo o mogućnosti da dođemo na ekonomsku razinu zapadnih zemalja“, istakao je za Nezavisne novine Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Kako kaže, BiH nikako da se oslobodi međusobnih političkih tenzija, koje odbijaju investitore.

Ne možemo očekivati investitore kada se zna da je BiH jedina zemlja u okruženju koja je kažnjena, u ovom slučaju zbog neprovođenja odluke ‘Sejdić i Finci’, time što su joj uskraćena IPA sredstva iz fondova EU, koja je trebalo da posluže da bude što više nalik zemljama iz Unije“, precizira Pavlović.

Sa druge strane, dodaje on, rast koji pokazuje BiH u ekonomskom smislu je toliko mali i nedovoljan da bi se nadoknadili svi gubici koji su nastali zbog rata.

Kada se uzme u obzir da novih investicija nema, a raste broj nezaposlenih, onda smo definitivno u situaciji gdje je niska razina ekonomskih znanja i struke, a visoka razina troškova administracije, koji sputava bilo kakvu konstruktivnu, ekonomsku misao“, kaže Pavlović.

Edin Zahirović, projekt menadžer iz Centra za razvoj i podršku Tuzla, kazao je da je osnovni razlog usporenog ekonomskog rasta nedovoljna podrška gospodskom sektoru od strane vlada, te nerazvijeni kapaciteti malih i srednjih poduzeća.

Na usporeni ekonomski rast utiču i nedovoljno razvijeni kapaciteti poljoprivrednih zadruga, nerazvijeni kapaciteti farmera“, precizirao je Zahirović.

Da bi se otklonile ove barijere, dodaje, potrebno je učiniti značajne napore u predstojećem razdoblju.

Otklanjanjem barijera doprinijeli bi bržem ekonomskom oporavku, a samim tim i ubrzali proces pridruživanja BiH Europskoj uniji“, naglasio je Zahirović.

nezavisne.com

facebook komentari

Pregled

HND brani Aleksandra Stankovića i napada HRT

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje reakciju vodstva HRT-a koje se ogradilo od svojeg novinara i urednika emisije “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića, priopćio je u srijedu HND.

Vodstvo HRT-a je u povodu nedavne emisije “Nedjeljom u dva” izdalo priopćenje u kojem se ističe kako se HRT, “poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje od stajališta iznesena u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, u kojoj je Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s ‘građanskim ratom’”.

“Takvu reakciju HND smatra licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara, kojim vrh HRT-a još jednom potvrđuje kako se, kada je program u pitanju, ne rukovodi poštivanjem profesionalnih standarda na kojima se treba temeljiti javni medijski servis, već se služi opasnom politikantskom retorikom priklanjajući se populističkim nasrtajima i prilagođavajući se na način da ne uznemirava političke moćnike”, ističe se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje predsjednik udruge Saša Leković.

Iz transkripta dijela razgovora sa Stankovićevim gostom Predragom Mišićem vidljivo je što je točno kolega Stanković izgovorio, navodi se u dopisu HND-a.

“Svakom tko poznaje činjenice jasno je da je Hrvatska napadnuta nakon što je proglasila odcjepljenje od SFRJ i to nije dovodio u pitanje niti kolega Stanković. Ali u emisiji sa gostom je raspravljao (i) o tome ima li Domovinski rat, zbog raznih specifičnosti, i elemente građanskog rata a povod je bio osobna sudbina gosta”, ističe HND.

Vodstvo HRT-a očito misli kako je takva vrsta propitivanja nedopustiva na javnim medijskom servisu, unatoč činjenici da je čak i Ustavni sud u obrazloženju odbijanja ustavne tužbe u vezi ratnog zločina 12. siječnja 2015. nedvosmisleno naglasio: “Oružani sukob na području Republike Hrvatske imao je nemeđunarodni karakter do 8. listopada 1991.

Nakon toga, taj je sukob imao međunarodni karakter…. na događaje prije 8. listopada 1991. primjenjuje se Dopunski protokol II. uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba”, kaže se u priopćenju.

“Vodstvu HRT-a istovremeno ne smeta ugošćavanje onih koji su osobe optužene za ratne zločine prije 8. listopada 1991. branili upravo pozivajući se na citirane činjenice iz odluke Ustavnog suda. Oni mogu i u programu HRT-a tvrditi kako je do 8. listopada 1991. u Hrvatskoj bio ‘građanski rat’, a novinar HRT-a ne smije o tome niti pisnuti, a da ga se vodstvo HRT-a javno ne odrekne”, navodi HND.

Pritom se HRT-ovi šefovi sakrivaju iza Ustava, koji Stanković niti na koji način nije doveo u pitanje, a nemaju nikakve primjedbe na one istupe u programima HRT-a kojima tuđa ustavna prava redovito krše. Pozivaju se i na Deklaraciju o Domovinskom ratu kao da je taj politički dokument dogma.

Takvim postupkom vodstvo HRT-a je potvrdilo da instituciju kojom rukovode ne smatraju javnim medijskim servisom nego državnom agencijom pod političkom kontrolom i tako HRT simbolično vraćaju u državu iz koje je Hrvatska izašla – u SFRJ, i to iz najrigidnijeg razdoblja, poručuje HND. (Hina)

>>> Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari