Connect with us

Ukrajina

Evakuacije na sjeveroistoku Ukrajine nakon ruskog napredovanja

Objavljeno

-

Foto: EPA / arhiva

Vlasti nekoliko desetaka mjesta u Harkivskoj oblasti, na sjeveroistoku Ukrajine, naredile su u četvrtak evakuaciju stanovnika zbog napredovanja ruske vojske koja je u ofenzivi i tvrdi da “učvršćuje svoje položaje”

Ruska vojska je protjerana iz Kupjanska i okolice koje je bila zauzela na početku invazije, munjevitim protunapadom ukrajinskih branitelja u rujnu 2022. Prije nekoliko tjedana prešla je u ofenzivu na tom području, redovito tvrdeći da osvaja teritorij.

Ukrajinska vojska je u četvrtak priznala da je situacija u tom sektoru “teška”. “Situacija je i dalje teška, ali je pod kontrolom”, napisao je na Telegramu Serhij Čerevati, vojni glasnogovornik za istočnu bojišnicu, preuzimajući uobičajenu formulaciju kojom se Kijev koristi kada njegov protivnik napreduje. “Rusi se pokušavaju nametnuti i probiti našu obranu”, dodao je.

Nakon ruskog napredovanja mjesne vlasti su naredile evakuaciju 37 mjesta u okrugu Kupjansku, važnom komunikacijskom središtu. Riječ je uglavnom o selima blizu bojišnice, na lijevoj obali rijeke Oskila.

Uprava Kupjanska, grada koji je do rata imao oko 25.000 stanovnika, preporučila je tijekom jutra stanovnicima da se evakuiraju u smjeru Harkiva, glavnog grada istoimene oblasti, zbog “teške sigurnosne situacije i intenzivnijeg bombardiranja”.

Po zemljopisnim kartama koje su se mogle vidjeti tijekom dnevnog obraćanja ruskog ministarstva obrane, snage Moskve su na nekoliko kilometara od Kupjanska. U ponedjeljak je ruska vojska rekla da je u tri dana napredovala tri kilometra prema tom gradu.

Istodobno se nastavlja rat dronovima i teritorij pod ruskom kontrolom je sve češće na meti ukrajinskih napada.

Moskva je u četvrtak rano ujutro priopćila da je srušila 13 ukrajinskih bespilotnih letjelica, od kojih 11 blizu anektiranog poluotoka Krima i dvije koje su išle prema Moskvi.

Na gospodarskom planu, Kijev je objavio da je tijekom noći otvorio “privremene” koridore na Crnome moru kako bi omogućio promet brodova sa žitom, unatoč prijetnjama Rusije da oni mogu biti na meti njezine vojske.

Trenutno nije jasno jesu li se brodovi otisnuli od ukrajinske obale pošto su od srpnja zaredali ratni prizori na Crnom moru. (Hina/K.)

Domagoj Franić: Na južnoj bojišnici se događa ono što sam pretpostavio analizirajući Ukrajinsku taktiku na jugu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari