Pratite nas

Lifestyle

Evelyn je bila prvi supermodel na svijetu

Objavljeno

na

Ona je bila prvi supermodel na svijetu

Foto: Wikipedia

POJAVA fenomena “supermodela” najčešće se povezuju s manekenkom Twiggy, no čini se da priča ne počinje tu. Puno prije Twiggy pojavila se na svjetskoj modnoj sceni femme fatale po imenu Evelyn Nesbit.
Po svemu onome po čemu danas definiramo pojam supermodela, Evelyn se slobodno može nazvati prvim supermodelom na svijetu: ljepota, karizma, smisao za modu, prepoznatljiv stil, stav, seksipil… I globalna popularnost.
Evelyn Nesbit, Amerikanka škotsko-irskog porijekla, imala je sve to i svojom je pojavom i slavom obilježila cijelu jednu eru u modnom svijetu ranog 20. stoljeća.
Rođena je u Philadelphiji, 25. prosinca 1884., a njen je život bio je obilježen skandalima, od kojih je najslavniji onaj u kojem se Evelyn pojavljuje u “suđenju stoljeća” – 1906. svijet je potresla njena upletenost u ubojstvo bivšeg ljubavnika, arhitekta Stanforda Whitea, za što se sumnjičio njen suprug, tajkun Harry Kendall Thaw.
O događaju je 1955. snimljen i film “The Girls in the Velvet Swing”, redatelja Richarda Fleischera, koji prilično dobro, uz potrebnu dozu fikcije, portretira Evelyn i njen život. Navodno ju je u filmu trebala utjeloviti Marylin Monroe, no slavna je plavuša odbila ulogu.
Evelyn je svoj pohod na slavu započela 1900. kada se doselila u New York. Odmah je, zahvaljujući Jamesu Carrollu Beckwithu, upala u njujorške umjetničke krugove. I sama je bila umjetnica, bavila se pjevanjem i glumom. Evelyn je bila i najpoznatija muza svog doba: bila je inspiracija brojnim umjetničkim djelima, a uskoro se počela pojavljivati i na naslovnicama najpoznatijih modnih časopisa, Vanity Faira, Harper’s Bazaara…
Njen lik, kojim je dominirala bakreno-crvena kosa, ubrzo se pojavljuje na razglednicama, kalendarima, raznim proizvodima… Evelyn je imala jaku karizmu, privlačnost i moć transformacije, a u to je vrijeme rođena i modna fotografija. Bio je to odličan spoj.
“U toj prvoj dekadi 20. stoljeća, Evelyn Nesbit bila je američka djevojka iz snova, koju je njena ljepota dovela do slave, a čiji je život refleksija opojnosti, brzine i odvažnosti tog doba… Ona je utjelovila sve kontradiktornosti ere kojom je vladala…”, napisala je o Evelyn Paula Uruburu, autorica njene biografije pod nazivom “American Eve”, prenosi BBC.
Suđenje za ubojstvo njenog bivšeg ljubavnika iznijelo je na svjetlost dana i brojne šokantne detalje o Evelyn i njenom odnosu s muškarcima. Ispostavilo se da su je oba muškarca, i bivši ljubavnik, i suprug kojeg se teretilo za ubojstvo, zlostavljala.
Suđenje je izazvalo dotad neviđeno zanimanje javnosti, a popularnost Evelyn Nesbit porasla je još više, ako je to uopće bilo moguće. No, ne u njenu korist.
“Tragično, jednako tako brzo kao što je postala slavna, žena koju možemo nazvati prvim američkim supermodelom, seks-boginjom i zvijezdom, postala je žrtva te iste kulture u čijem je nastajanju i sama uvelike sudjelovala”, piše Uruburu u biografiji.
Ipak, čini se da je Evelyn Nesbit, kao supermodel, imala veću, i daleko trajniju, popularnost, od mnogih supermodela koji su na svjetsku modnu scenu došli nakon nje. I danas, nakon više od jednog stoljeća, njen lik i djelo još uvijek su aktualni: tako je, primjerice, poslužila i kao inspiracija za lik Gillian u HBO-ovim TV serijama “Boardwalk Empire”.
Kao modna ikona 20. stoljeća, Evelyn je, na svoj način, i dio suvremene zapadnjačke kulture.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari