Pratite nas

Komentar

Evo ga, najbolji recept za spas današnje Hrvatske!

Objavljeno

na

Ilustracija

Hrvatske birače zapljuskuje sve veći val najjeftinijeg i najprizemnijeg populizma! I kako će se bližiti datum predsjedničkih izbora, takvog će populizma očito biti sve više i bit će sve više najjeftinijih dodvoravanja biračima. Novi korak na tom putu zadao je Miroslav Škoro. On je u svom stilu, ili njegovi, tko će ga znati, jer se ne zna tko zapravo piše njegove objave na društvenim mrežama, na njima objavio svoje novo predizborno obećanje – neće više povlašteno ljetovati u državnim rezidencijama! Aleluja! Evo ga, najbolji recept za spas današnje Hrvatske! Nije se samo odredio dalje, što će onda biti s tim državnim rezidencijama? Tko će u njima biti? Čemu će onda služiti? Hoće li u njih turisti? Emigranti? Piše /VečernjiList

Naravno, kad je već izlizano obećanje o seljenju s Pantovčaka, koje nikad nije ispunila Kolinda Grabar-Kitarović, Škoro se hvata idućeg mogućeg, a to su povlaštena ljetovanja u državnim rezidencijama. Uvjeren sam da bi iduća obećanja trebala ići u ovom smjeru – ukinut ću vožnju službenim automobilima ili barem ići nabaviti one koji manje troše, i da su bez kožnih sjedala i grijača za guzice, da će ukinuti osiguranje, neće imati savjetnike, jest će samo jednom dnevno…

Škoro lupa i lupa, a ne odgovara na jedno vrlo jasno pitanje – kakvo je njegovo zdravstveno stanje? O tome ni jedne riječi! A prije kratkog vremena otkazao je dogovoreno TV gostovanje baš zbog zdravstvenih razloga! Javnost ima pravo znati što se događa s njegovim zdravljem!

Znate što je zapravo najnevjerojatnije u ovoj pretkampanji za predsjedničke izbore? To što gotovo nitko od glavnih kandidatkinja i kandidata, koji to zapravo još i nisu, jer službeni izborni proces nije počeo, uopće ne govore o temama koje se tiču predsjedničkih ustavnih ovlasti. Treba li sve njih podsjećati koje su to predsjedničke ustavne ovlasti?

Predsjednik je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. Naravno, nije autonoman u tome, jer je to više počasna nego izvršna funkcija, ali svejedno ima utjecaj kod imenovanja i vođenja procesa u vojsci. Dakako, u suradnji s Vladom. Jesmo li čuli da je netko od pretendenata na prijestolje na Pantovčaku nešto rekao na tu temu?

Kolinda Grabar-Kitarović jedino slatkorječiva kao i uvijek, a Zoran Milanović nešto je promumljao u svom stilu nakon atentata na naše vojnike u Afganistanu. No ništa određeno ni od njih ni od ikoga drugoga. Što bi, primjerice, Škoro s vojskom? Kako nabaviti nove zrakoplove? Kako namaknuti dodatna sredstva za vojsku, da bi dosegnuli godišnja izdvajanja od dva posto BDP-a? Kako zamijeniti još mnoštvo naoružanja i tehnike iz vremena Jugoslavije? Kakva nam vojska uopće treba u budućnosti? Manja, veća? Muk oko svega, osim što slušamo šuplje fraze.

Dalje, prema sadašnjem Ustavu, što je nemogući komplot Mesić-Račanova kompromisa kod izmjena Ustava nakon 2000. godine, predsjednik s premijerom supotpisuje imenovanja u diplomatskoj i sigurnosno-obavještajnoj službi. Ili, s premijerom odlučuje o svim bitnim stvarima u te dvije službe. Jesmo li i od jednog pretendenta na Pantovčak čuli kako unaprijediti našu diplomaciju? Posebice kako konačno unaprijediti našu gospodarsku diplomaciju o kojoj se godinama puno govori, a realno od nje do danas gotovo ništa nemamo, nikakvog značajnijeg učinka? Što bi tu napravio Milanović? Ili Škoro? Ili bilo tko tko se javio da želi na Pantovčak, osim Dejana Kovača koji je jako zagrizao ovu temu?

Što je uopće predsjednica dosad napravila na tom planu? Ima li se čime pohvaliti? Ili će naša diplomacija i dalje ostati područje uglavnom za ostvarenje privatnih ambicija pojedinaca na teret poreznih obveznika? A da ne govorim o sigurnosnim službama, tu tek nismo čuli ni jedno slovo, ni od koga, ništa, kao da ne postoje, kao da se to nikoga ne tiče, što službe naše rade, kako rade, tko ih vodi, bave li se čime bi trebale ili okolišaju? Kakve službe trebamo? Što treba mijenjati u njima?

Istina, predsjednik se ne treba vrtjeti samo oko područja u kojima ima ustavne ovlasti. Iako nema ovlasti, predsjednik uvijek u javnosti može nametnuti neku temu za koju ocijeni da je od velike važnosti za društvo i državu. I tu je već njegova velika moć, ako ne izravna, u donošenju odluka, ali onda već samim svojim autoritetom, kao najviše rangirani državni dužnosnik koji je biran na izravnim izborima, može usmjeravati i određene društvene procese. I to teme koje su bitne za budućnost države i društva. U nas je suprotno, još uvijek se mahom određuju prema ustašama, partizanima, Titu, Bleiburgu, Jasenovcu, Tuđmanu, Udbi, komentirao je Večernjiem Listu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

Drago Krpina: S ‘ustašom’ Mesićem sam prvi put slušao i pjevao ‘Bojnu Čavoglave’

Objavljeno

na

Objavio

Žestina kojom lijevi čuvari „istine“ u Hrvatskoj talambasaju i tuku po jezičnom izričaju „ZA DOM SPREMNI“ koji se, kao njezin integralni dio, pojavljuje u pjesmi Marka Perkovića Thompsona „BOJNA ČAVOGLAVE“, nastaloj na vrhuncu velikosrpske agresije na Hrvatsku, zvuči pomalo nadrealno.
Kad bi se sastavljala antologija hrvatskih domoljubnih pjesama nastalih za Domovinskog rata, a koje su imale golemi motivirajući učinak na hrvatske branitelje, svaki neutralan satavljač takve antologije nesumnjivo bi „BOJNU ČAVOGLAVE“ stavio u sam njezin vrh.

Ne mogu se sjetiti da je do OLUJE itko u Hrvatskoj osporavao tekst ove legendarne pjesme koja je snažno obilježila veličanstveni boj hrvatski branitelja protiv zločinačkih velikosrpskih osvajača.

Ne sjećam se ni da je predsjednik Tuđman, čija su stajališta o događajima u Drugom svjetskom ratu hrvatskoj javnosti dobro poznata, ikad izrekao i jednu primjedbu u svezi s tekstom ove neponovljive pjesme.

S tom pjesmom na usnama, hrvatski su branitelji neustrašivo podnosili udare, u početku neusporedivo nadmoćnijeg, neprijatelja, pjevali su je kad su ponekad bili prisiljeni na uzmicanje, s njom su kretali u male i velike pobjedničke podvige, s njom su ispraćali svoje poginule suborce i prikupljali snage za konačne pobjedničke akcije BLJESAK I OLUJU.

Uz „BOJNU ČAVOGLAVE“ branjen je Vukovar i Škabrnja, Osijek i Dubrovnik, Vinkovci i Zadar, Gospić i Šibenik ….
Gotovo trideset godina poslije, nesalomljivi lijevi ideološki batinaši, vratili se starim svojim navadama; propisivati Hrvatima što smiju a što ne smiju pjevati.
Ipak, valja primjetiti da u tom njihovom ideološkom džihadu ima nešto izrazito dobro. Naime, poznato je da su sve vrste zabrana u Hrvata budila još veći prkos. I u ona olovna jugokomunistička vremena, upravo za to jer je to bilo zabranjeno, pjevali su Vilu velebita, Ustani bane Jelačiću, Još Hrvatska ni propala, Marijane, Marijane … unatoč tomu što se za takv „zlodjela“ pouzdano završavalo u zatvor.

Posve je jasno da će napori aktualne“ ideološke milicije“ BOJNU ČAVOGLAVE“ učiniti još popularnijom i da će njezino trajanje u hrvatskom nacionalnom i povijesnom pamćenju učiniti postojanim i trajnim.

Jesmo li na korak do nauma da se u okviru revolucionarnih zamisli velike reformatorice hrvatskog školstva reformira i hrvatska abeceda tako da se iz nje isključi slovo U jer su ga, eto, ustaše koristile kao svoj simbol?!
Kao zanimljivost pada mi na pamet zgoda u kojoj sam prvi put čuo ovu nezaboravnu pjesmu, koja je, kao rijetko koja druga, obilježila Domovinski rat.
Ondašnji „ustaša“ Stipe Mesić bio je na dužnosti predsjednika Izvršnog odbora HDZ-a. Ja sam mu bio zamjenik. Često smo zajedno krstarili Hrvatskom. Vozili smo se, ako se dobro sjećam, prema Križevcima. S radija je emitirana nekakva glazba koja „ustaši“ Mesiću nije baš bila po volji. Mašio se za džep i izvadio iz njega audio kasetu, rekavši vozaču: „Gasi to, stavi ovu kasetu, pa ćeš čuti što je prava glazba“. Vozač je poslušno ugasio radio i ubacio kasetu. I … zaorila se „BOJNA ČAVOGLAVE“ : „ … U Zagori na izvoru rijeke Čikole/Stala braća da obrane svoje domove/ Stala braća da obrane svoje domove/ Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi/ Nećete u Čavoglave dok smo živi mi/ Nećete u Čavoglave dok smo živi mi …“

Zapjevali smo i „ustaša“ Mesić i vozač i ja zajedno s Markom Perkovićem. Svojim domoljubnim i borbenim nabojem, ponosom i prkosom kojima je bila prožeta, pjesma je svakog dobronamjernog Hrvata, napose svakog hrvatskog branitelja, osvajala iz prve.
„Ustaša“ Mesić je doduše, nakon nekog vremena, počeo žestoko napadati „BOJNU ČAVOGLAVE“ i njezina autora i izvođača optuživati za ustaštvo. Nastavio je, pak, zajedno s Miloradom Pupovcem, u Srbu, pocikivati uz poskočice uz koje su vršeni pokolji nad tamošnjim Hrvatima.
Oni koji prijete zabranama izvođenja ove legendarne hrvatske pjesme i suđenjima onima koji je budu pjevali, najveći su njezini promicatelji.
U svojim frustracijama i bolesnim naumima, u konačnici, bit će jednako uspješni kao i „ … srpski dobrovoljci, banda, četnici …“ iz Perkovićeve skladbe , u pokušaju da pokore glasovite Čavoglave, napisao je Drago Krpina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Kako su mediji nesvjesno postali vodič nama koji cijenimo istinu, volimo Crkvu i Domovinu

Objavljeno

na

Objavio

Na pisanja o filmu “General” možemo po tko zna koji put izvući poučak o dva društva ili dvije stvarnosti. Jedna stvarnost je ona realna Hrvatska i drugo je ona umjetno medijski fabricirana ili mainstream Hrvatska. Ova stvarna Hrvatska puni kina i gleda film “General”, a ova duga virtualna Hrvatska po filmu pljuje.

U gotovo svim medijima pišu kako je film loš, kako je ovo kako je ono. A taj film je u prvom tjednu pogledalo više ljudi nego druge hrvatske filmove koje mediji hvale. I tako je u svemu.

Ta plaćenička i prema Domovini prezirna medijska scena umjetno kreira i nameće mišljenja većini koju smatraju glupim ovcama. Zaključak je jasan: radite, govorite i gledajte suprotno onome što većina medija propagira.

U svemu tome nam je sad lako, jer, kad vidimo u većini tiska i većini portala neke vijesti i komentare jasno je da treba raditi suprotno od toga.

Tako su ti servisi laži, podvala, plaćenih članaka, pljuvača po svemu što je Crkva i Domovina nesvjesno postali vodič nama koji cijenimo istinu, volimo Crkvu i Domovinu, komentirao je fra Mario Knezović.

 

‘General’ pred streljačkim vodom

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari