Connect with us

Vijesti

Evo kako će izgledati i koliko će vrijediti nove osobne iskaznice

Objavljeno

on

Ilustracija/arhiva

Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će potpuno moći zamijeniti putovnicu i upotrebljavati se u svim državama, ne samo u državama EU

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o osobnoj iskaznici koja će uz novi izgled sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a vrijedit će pet godina.

Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina.

Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima. Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će potpuno moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a.

Za izmjene Zakona o osobnoj iskaznici, glasovala su 124 zastupnika.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari