Pratite nas

Evo kako je Hrvatska na brzinu financijski porobljena: ‘Elite’ provele plan svjetskih ‘ekonomskih ubojica’

Objavljeno

na

U vrijeme dok Vlada užurbano priprema privatizaciju svih preostalih državnih udjela u tvrtkama, ali i svih preostalih državnih tvrtki te dok nam strani diplomati otvoreno govore da će Europska Unija uvesti protektorat nad Hrvatskom jer uskoro nećemo moći vraćati enormne dugove, preispitat ćemo ovdje zbog čega je Hrvatska u tako kratko vrijeme došla u tako gotovo bezizlaznu situaciju.

bankrot Republika Hrvatska je, da podsjetimo, još početkom devedesetih godina bila tek minimalno zadužena država, a imala je i vrlo vrijednu imovinu jer su sve strateški važne tvrtke i banke bile u društvenom vlasništu. No, to se, u samo dvadesetak godina, dramatično promijenilo. Kako i zbog čega?

Nevjerojatna podudarnost Perkinsove i hrvatske priče

Na osnovu onoga što se, po sličnom obrascu, dogodilo drugim financijski porobljenim zemljama, na osnovu analiza uzroka njihovog posrtanja te na osnovu usporedbi tih slučajeva s hrvatskom situacijom, pokušat ćemo dokučiti suštinske razloge strmoglavog pada Republike Hrvatske u ekonomski i financijski ponor.

Valja ovdje, kao prvo, upozoriti na nevjerojatnu podudarnost događaja koje je opisao John Perkins, poznati američki ‘ekonomski ubojica’, s razvojem situacije u Hrvatskoj.

Krojio novi svjetski ekonomski poredak

John Perkins je, da podsjetimo, bio čovjek čiji je zadatak bio krojenje novog ekonomskog poretka skupa s čelnicima MMF-a, Svjetske banke i drugih globalnih financijskih institucija. Osjetivši grižnju savjesti zbog onoga što je radio, napisao je knjigu “Ispovijesti ekonomskog ubojice” (“Confessions of an Economic Hit Man”) u kojoj je potanko opisao “prljave poslove” kojima se bavio.

U knjici Perkins priznaje da je ‘najvažniji zadatak ekonomskog plaćenog ubojice otkriti one zemlje Trećeg svijeta koje imaju bogate resurse za koje su zainteresirane američke korporacije, da bi potom Svjetska banka i slične institucije tim zemljama odobrile ogromne pozajmice. Zemlja završava tako što upada u ogroman dug koji ne može podmiriti.

‘Kad ne možete plaćati dugove, dajte nam sve resurse’

‘E, tada mi, ekonomski plaćeni ubojice idemo ponovno u tu zemlju i kažemo: Budući da ne možete platiti svoje dugove, dajte nam ono od čega živite – prodajte vašu naftu našim kompanijama po niskim cijenama ili nas podržite svojim glasovima u UN-u ili pošaljite svoje trupe da pomognu našima u Iraku’, napisao je Perkins.

Opisao je i način na koji funkcioniraju MMF i Svjetska banka.

– Jednom kada se zemlje zaduže, MMF im ponudi dodatnu financijsku pomoć. U nekom smislu, to znači smanjenje dugova, ali tek kada se država ili države slože da prodaju svoja dobra i druge resurse stranim kompanijama i privatiziraju javni sektor. Posljedica toga je da te države izgube svoju imovinu i svoj suverenitet.

Nobelovac Stigitz predvidio sve što se dogodilo u Hrvatskoj

Događa li se sličan scenarij upravo u Hrvatskoj? Nezavisni znanstvenici i ekonomisti s kojima smo razgovarali, nimalo u to ne sumnjaju.

– Sve što se događa Hrvatskoj predvidio je još Josip Eugen Stiglitz, nobelovac i bivši dopredsjednik Svjetske banke, koji je Svjetsku banku napustio kada je vidio kakvi su joj mračni ciljevi. Još 2001. godine on je progovorio o tome kako korporacije, moćne banke i Međunarodni monetarni fond u svojim tajnim dokumentima planiraju porobljavanje malih naroda. Navodi tajne planove ‘do prokletstva’ koji su se krili iza ‘mamaca’ za iste narode s prijevarom zvanom ‘STRATEGIJA POMOĆI’. Cilj je da Svjetska banka i svjetske korporacije vladama zemalja ‘žrtvi’ ponude taj program, u cilju otimačine nacionalnih resursa. Strategija ‘Četiri koraka do prokletstva’ bila je namijenjena malim narodima Indonezije, Ekvadora, Tunisa, te jugoistočne Europe, dakle i Hrvatskoj – tvrdi dr. Zlatko Miliša, pa primjećuje da sada imamo i materijalne dokaze da je to doista tako.

Miliša: Milanovićeva vlada sluga je MMF-a

– Očito je da Milanovićeva Vlada radi isključivo za Europsku komisiju i MMF. Po njihovom nalogu on i ministar financija korak po korak otimaju narodu nacionalno bogatstvo. Osim Hrvatskih šuma, prodat će i Hrvatske vode te nacionalne parkove, uključujući i najrazvikaniji – Plitvička jezera, ako ih u tome ne spriječimo – smatra sveučilišni profesor sociologije dr. Zlatko Miliša.

milanović i pusićNjegove predviđanja potpisuje i ekonomist Dinko Bartulović, osnivač ekonomskog pokreta Zajedno i pokretač njihove internetske ‘Škole demokracije’. U toj ‘školi’ na facebooku on tumači način financijskog porobljavanja malih naroda, odnosno detaljno razlaže četiri Stiglitz-ove točke, o kojima je govorio i Miliša.

Zajedno: Evo kako izgledaju ‘Četiri koraka do prokletsva’

– Joseph Stiglitz najbolje je opisao zamku u koju smo upali i zbog koje bi u roku od pet-šest godina mogli ostati bez sve svoje imovine. Zamka se sastoji od četiri koraka. Prvi je privatizacija. U toj fazi MMF, Svjetska banka i Europska komisija tjeraju političare da rasprodaju zajedničku imovinu, uz koju dolazi i  masna provizija onima koji pristanu to odraditi. Drugi korak je liberalizacija tržišta, čiji cilj je da se preuzmu banke i da se blokira narodna banka. Tada spekulativni kapital ulazi i izlazi iz zemlje kako hoće i kada hoće, bez da to itko kontrolira. Treći korak naziva se ‘tržišno određivanje cijena’, a podrazumijeva da sve cijene rastu: od stuje, vode, plina i svih ostalih režija i životnih troškova, dok jedino plaće i mirovine padaju.

To se događa jer uz sve veću zaduženost, država ima sve veću potrebu za novcem. Taj novac skuplja sve većim porezima, trošarinama i inflacijskim porezima, odnosno poskupljenjima. I posljednji, četvrti korak, zove se ‘MMF prosvjedi’. Podrazumjeva da Svjetska banka i MMF smišljeno izazivaju pritisak na stanovništvo, kako bi izašlo na prosvjede. Spremni su na to, pa prosvjede koriste da bi dodatno opljačkali zemlju koja se našla u njihovoj klopci. Privatizacija se tada provodi još brutalnije, ali se informacije o tome nigdje ne objavljuju. Svi pišu i govore samo o kaosu kojeg su izazvali prosvjedi. Najbolji primjer za ovaj scenarij je Grčka – pojašnjava voditelj internetske Škole demokracije te zaključuje da na kraju opisanog ciklusa počnu padati cijene svega: od stanova, hotela, tvornica…, pa spekulativni kapital dolazi na svoje te sve kupuje gotovo zabadava.

I ovo odnekud zvuči poznato, zar ne?

Lauc: Kod nas slabići imaju najveći utjecaj

Dr. Ante Lauc, svestrani hrvatski znanstvenik, na osobnom se iskustvu uvjerio da se plan porobljavanja Hrvatske već godinama provodi.

bankrot hrvatska – MMF nam dolazi da zaštiti interes korporacija, a ne naroda. Hrvatski intelektualci se boje to reći, a ostali ne znaju o čemu se radi. John Perkins je najbolje opisao kako radi korporativni kapitalizam. Osnovni princip je: potplati ili ubij onoga koji se ne da potplatiti. I u Hrvatskoj ima ljudi koji znaju takve stvari, ali se boje o tome pričati. Kod nas slabići koji slušaju centre moći imaju velik utjecaj, dok su znalci na periferiji. To nije slučajno, Strategija stranaca je da dižu loše, a zatiru dobre, u što sam se i osobno uvjerio kada sam 2003. godine bio član komisije međunarodnog fonda TEMPUS. Ta komisija je ocjenjivala hrvatske i bosanske projekte koji su trebali dobiti novac da bi zaživjeli. Onim projektima kojima sam davao visoke ocjene, stranci su davali najniže ocjene, a onima kojima sam davao ‘jedinice’, oni su davali ‘petice’. Nekim međunarodnim institucijama u interesu je slabljenje Hrvatske, zbog čega uzdižu ono što ne valja, a gaze ono što vrijedi. Onog trenutka kada to shvati više ljudi, to će se promijeniti – tvrdi dr. Ante Lauc, svestrani sveučilišni profesor u mirovini (profesor psihologije, magistar strojarstva i doktor ekonomije) i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dijaspore za Slavoniju.

Hrvatska se može izvuđi uz pomoć morala i molitve

Dr. Ante  Lauc, unatoč svemu gore navedenom, ipak je optimist. Uvjeren je da se Hrvatska može izvući uz pomoć moralnog kapitala i znanja, odnosno uz pomoć poštenih i moralnih stručnjaka, te uz pomoć molitve i svojevrsnog duhovnog preporoda u Hrvatskoj.

– Znanstveno je dokazano da 85 posto uspješnosti neke tvrtke ili države ovisi o moralnom kapitalu, odnosno o vjeri, moralu i poštenju. Gdje je manje korupcije i nepoštenja, više je uspjeha i obrnuto. Vjera je, dakle, naš najveći adut, no nju treba pretvoriti u akciju. Crkva se, nažalost, boji politike, ili čak služi politici. Treba biti obrnuto: neka se boje oni koji krše Božje zakone, a ne oni koji ih poštuju i provode. Vjernici moraju osjetiti koja je snaga u njima, jer je Bog uz njih. No, nije dovoljan samo Bog. U akciju se trebaju uključiti sindikati i strukovne organizacije, zbog čega ću se boriti za ojačanje struke, a za slabljenje stranaka. Većina hrvatskih političkih stranaka su iste: šef odlučuje o svemu, pa nije bitna pamet ni moral, već poslušnost. To treba iz korijena promijeniti. U svemu tome vrlo važni su mediji. Veliki mediju su, nažalost, u funkciji ili stranih ili domaćih institucija koje ih kontroliraju. Zato je važno da postoje internet oaze i nezavisni portali , twiter i facebook, pomoću kojih je moguće prodrmati naše intelektualne, vjerske i druge strukture. Važna je i uloga hrvatske dijaspore koja je spremna pomoći, koja je i ranije pomagala, no koju su iskoristili, prevarili i odbacili. Važno je, dakle, pojačati sinergiju koju pokreće Bog svojom snagom, pri čemu valja imati na umu da je moralni kapital najvažniji. Jer gdje je poštenje, tu je i Božji blagoslov – ukratko je svoj recept za izlazak Hrvatske iz dužničkog ropstva predstavio dr. Ante Lauc.

Strategija neokolonizacije odavno pročitana

Vjeru da se Hrvatska sama može izvući iz teške situacije u koju su nas gurnule odnarođene ‘elite’, dijele i dr. Zlatko Miliša te Dinko Bartulović. Miliša smatra, naime, da je strategija neokolonizacije odavno pročitana.

– M euroskeptici, koji smo bili etiketirani kao negativci, napokon dolazimo na svoje. Sve više građana shvaća o čemu se ovdje radi. Ljudi postaju svjesni činjenice da izvršna vlast samo provodi naloge Europske komisije, MMF-a i Svjetske banke. Sada je samo pitanje: kada će narod reagirati. Uvjeren sam da će se u skoroj budućnosti posve razgolititi bit strategije koloniziranja Hrvatske te da će osobe koje rade na rastakanju Hrvatske ponižene otići odavde – predviđa dr. Miliša.

Da naigled bezizlaznu situaciju hrvatski građani mogu vrlo brzo izmijeniti u svoju korist tvrde i Dinko Bartulović te mr. Karino Hromin Sturm, čelnici pokreta Zajedno.

Kada nisu u klopci, Hrvati mogu brzo ‘ozdraviti’

Kada nisu u klopci o kojoj sam govorio, Hrvati imaju državu koja upravlja resursima. Ako vlada nije sposobna upravljati resursima poput HEP-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, onda treba odstupiti. Činjenica, pak, da svega dva posto bogatih iskorištava 98 posto ostalog stanovništva, znači i da bi tih 98 posto, kada bi bili osvješteni i ujedinjeni, lako mogli preglasati manjinu koja nas je opljačkala, te da bi tada mogli u kratko vrijeme izgraditi bogatu i socijalno pravednu državu. Kroz Školu demokracije i drugim objavama i aktivnostima na našim facebook profilima već godinama upravo na tome i radimo – napominje Dinko Bartulović, osnivač pokreta ‘Zajedno’ (https://www.facebook.com/groups/ZAJEDNOzaHR/).

Valja ovdje primijetiti da je i drugdje u svijetu, pa i u Sjedinjenim američkim državama, u zadnje vrijeme došlo do buđenja svijesti koje se ponajviše očituje korz alternativne medije koji pršte tekstovima koji razotkrivaju obmane ‘elite’, koji pozivaju na osvještenje te odupiranje ispiranju mozga koje provode masovni mediji. Alternativni portali i popularni blogeri poput Zen Gardnera pišu, tako, da sve veći broj američkih građana ne vjeruje predsjedniku Obami, američkoj vladi i korporativnim medijima, čemu su itekako doprinijeli brojni zviždači i pokajnici koji javno razotkrivaju razne obmane, dakle ljudi poput već spomenutog John Perkinsa, Edwarda Snowdena, Julian Assangea i ostalih aktivista i ‘zviždača’.

izvor: Hrvatski dom, autor Damir Kramarić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Stjepan Šterc: Problem iseljavanja Hrvata iz Hrvatske i iz BiH postaje pitanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Problem raseljavanja stanovništva iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine poprimio je dramatične razmjere i postao pitanjem nacionalne sigurnosti, upozorio je u utorak hrvatski demograf Stjepan Šterc istaknuvši kako je posebice ugrožen opstanak Hrvata koji žive u BiH jer bi se njihov broj u toj zemlji u idućih deset godina mogao smanjiti čak za trećinu.

Šterc, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF), kazao je u intervjuu za bosanskohercegovački portal Slobodna Bosna kako demografska politika postaje ključno pitanje budućnosti i razvitka obje države.

“Način upravljanja u ovim prostorima i državama je i najveći krivac pojave suvremenog egzodusa, potpuno zanemarujući u provođenju izvršne vlasti funkcionalnost demografskog i gospodarskog razvitka. Mogli bi takav način upravljanja nazvati političkom okupacijom u kojoj nema praktički ničeg ozbiljnijeg vezanog za struku, logiku, znanost te projiciranje i modeliranje budućnosti”, kazao je Šterc dodajući kako je jasno da političari svojim odlukama i postupcima izravno utječu na odlazak ljudi.

Iako je Štercov plan izlaska iz demografske krize, koji je nastao kao dio izbornog programa predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, usvojen u hrvatskim tijelima vlasti, on drži kako to ipak nije učinjeno sukladno njegovim programskim načelima i koncepcijama.

Demografska problematika, kazao je Šterc, nije shvaćena kao strateško razvojno pitanje pa su posljedice nastavak svih negativnih trendova i pokazatelja do razine na kojoj se već ugrožavaju osnovni sustavi u zemlji.

“Razlog? Politička sebičnost, interesna povezivanja, financijsko-gospodarski pristup bez vrednovanja ljudskog potencijala i još puno toga. Moj je prijedlog bio vladin ured na čijem bi čelu bio podpredsjednik vlade kako bi izravno mogao politički usmjeravati stratešku revitalizacijsku politiku, jasna procjena što je u proračunu manje bitno od demografskog opstanka, apsolutna zaštita žena u trudnoći i na porodiljskom (radno pravo, ekonomska i financijska sigurnost i sl.), povezivanje s iseljeništvom. Sadašnji su postupci samo dio socijalne politike i ništa više”, konstatirao je Šterc.

Demografska kretanja osobito pogubna po Hrvate u BiH

Komentirajući demografske probleme u BiH Šterc je upozorio kako ta zemlja iz godine u godinu bilježi sve veći pad prirodnog prirasta staovništva. Razlika između broja rođenih i umrlih u 2015. godini tako je bila oko pet i pol tisuća, a u 2016. godini ta brojka je već između devet i deset tisuća.

Procjena je kako bi prirodni gubitak hrvatske populacije u BiH u narednih deset godina mogao iznositi oko 40 tisuća osoba.

Uz prirodni pad od oko dvije i pol tisuće stanovnika hrvatske nacionalnosti, na godišnjoj razini treba uračunati oko deset tisuća onih koji će svake godine trajno napustiti tu zemlju.

To bi značilo kako bi broj Hrvata u BiH, kojih je prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. bilo 544 tisuće, odnosno 15,4 posto ukupnog stanovništva te zemlje, za deset godina mogao biti smanjen za 125 tisuća.

To je dramatičnih 31.3 posto sadašnje populacije, analize su na koje ukazuje Šterc.

Sve to izravno će ugroziti sustav radne snage, mirovinski, zdravstveni te obrazovni sustav.

“Problem zaista postaje pitanje nacionalne ili državne sigurnosti, odnosno jednostavnije rečeno opstanka. Tko to na vrijeme shvati sva će svoja politička djelovanja usmjeriti nacionalnim interesima i očuvanju najvećeg potencijala u svim društvima i prostorima.”, zaključio je Šterc. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pero Kovačević: Presuda Ratku Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu presuda Ratku Mladiću

Ratko MladićRaspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu će u srijedu (22. studenoga 2017.) izreći prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću.

Podsjetimo se, Ratko Mladić je bio zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) od 12. svibnja 1992. do najmanje 8. studenoga 1996. godine.

Tužiteljstvo u optužnici Ratka Mladića tereti u dvije točke za genocid; u pet točaka za zločine protiv čovječnosti; u četiri točke za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Haaška optužnica protiv Mladića ne obuhvaća zločin u Škabrnji.
Zločini koji se navode u optužnici Mladiću uključuju, između ostalih:

• Ubijanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, uključujući vodeće pripadnike tih grupa; npr. ubojstvo 144 osobe u Biljanima (općina Ključ), ubojstvo više od 200 zatočenika u KP domu Foča, ubojstvo oko 150 ljudi u logoru Keraterm, pored Prijedora, i ubojstvo najviše 140 zatvorenika u logoru Sušica, pored Vlasenice.

• Zatočenje tisuća bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata u zatočeničkim objektima u životnim uvjetima smišljenim tako da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Navedeni objekti uključuju logor Manjača (pored Banja Luke), logore Omarska, Keraterm i Trnopolje (pored Prijedora), KP dom u Foči i logor Batković, pored Bijeljine.

• Ubijanje više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz Srebrenice putem organiziranih i situacijskih pogubljenja, uključujući ubojstvo više od 1000 muškaraca u jednom velikom skladištu u selu Kravice i pogubljenje još 1000 muškaraca bosanskih Muslimana pored škole u Orahovcu.

• Bezobzirno razaranje privatne imovine i javnih dobara, uključujući spomenike kulture i sakralne objekte, kao što su brojne džamije širom zemlje.

• Djela ubojstava koja su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine, uključuju granatiranje tržnice “Markale” 5. veljače 1994., kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi.

Tužiteljstvo je u završnoj riječi suđenja zatražilo da Ratko Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Pero Kovačević / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari