Pratite nas

BiH

Evo kako uspostaviti Herceg Bosnu u skladu s politikom SDA

Objavljeno

na

Neki su krivo protumačili inicijativu SDA. Nije cilj ukinuti ime Republike Srpske, već u njega ugraditi Bošnjake i Hrvate, objasnio je danas Bakir Izetbegović najavu SDA da će zatražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti imena “manjeg bh entiteta”, kako RS-u tepaju u Sarajevu, piše Milan Šutalo/HMS

Ako sam dobro razumio Bakira po njihovom prijedlogu Republika Srpska trebala bi se zvati Republika Srpska, Bošnjačka i Hrvatska. Odnosno, da bi bili do kraja korektni, prefikse bi trebalo poredati po abecednom redu, pa bi novi, ustavni, naziv RS-a trebao glasiti: Republika Bošnjačka, Hrvatska i Srpska. Kako je naziv predugačak, Republika Srpska bi se ubuduće skraćeno zvala Republika Bošnjačka.

Mario Karamatić tvrdi da SDA ustrajno radi ne samo na otcjepljenu Republike Srpske, već i na uspostavi Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Kad Republika Srpska dobije novo pravično ime Republika Bošnjačka, nek je Dodik onda odcjepi. ‘Oće šipak, misli Bakir.

E, a zato Hrvati trebaju biti mudri pa odraditi sve predradnje kako bi se Hrvatske Republika Herceg Bosna uspostavila u skladu s politikom Šefik-Bakirove SDA.

Ta stranka kao što smo vidjeli svesrdno zagovara načela konstitutivnosti naroda u manjem bh entitetu, a u većem su protiv konstitutivnosti, tj. za primjenu građanskih načela. To je SDA i na djelu pokazala sugerirajući svojim biračima građanski izbor Željka Komšića radi kažanjavanja HDZ-ove politike konstitutivnog ljućenja Bošnjaka.

Mario Karamatić: SDA radi na odcjepljenju RS i uspostavi HRHB, reisova građanska je islamska BiH

Iz toga bi HDZ trebao izvući pouku. SDA je napravila ključni korak u proglašenju HR HB, izborom Komšića. Sada treba nastaviti pažljivo koračati, tako da sljedeći koraci budu usklađeni s patriotskim Bakir- Šefikovim principima. Greške se ne smiju praviti, jer će SDA svaku grešku odmah oštro kazniti. Dakle, prije proglašenja Hrvatske Republike Herceg Bosne, iz naziva tog entiteta obvezno treba izbaciti prefiks “Hrvatski”.

Također, iz Ustava, dakle, Republike Herceg Bosne, treba izabaciti konstitutivne narode, jer je to, samo za teritorij Federacije, relikt Sovjetskog Saveza, kako je to Bakirova odmetnug Komšića posavjetovao N. H., da poduči Aleksandra Stankovića. Dalje, Republika Herceg Bosna ima biti, u Ustavu, definirana kao unitarni entitet, u kojem će svi građani- Hercegovci i Bosanci- biti ravnopravni na svakom pedlju Republike Herceg Bosne, bez obzira na etničku, konfesionalnu ili bilo koju drugu opredjeljenost. I u kojoj neće biti nikakvih daljnjih etničkih podjela. I da. Neka u tom građanskom entitetu vladaju liberalno- demokratska, europska načela- s hercegbosanskom šarom- da se i reisu Kavazoviću svidi.

Ako se to sve tako lijepo uradi i u Ustav zapiše, SDA neće imati ni najmanjeg razloga bilo koga kažnjavati , već, dapače, napisano i u djelo provedeno podržati.

E, da. Odmah po proglašenju Republike Herceg Bosne izbore, dakako, treba održati. Demokratskom mladu nam Republiku učiniti. I pozvati sve građane, pa i iz drugih entiteta, ako treba, neka se kandidiraju. Podržati  kandidaturu i građanina Željka za njezina predsjednika. I nitko krvna zrnca nek se ne usudi prebrojavati mu. I Dervu i Jakuba i Pilava i Zornića…Neka bude praznik demokracije u građanskoj nam liberalno-demokratskoj jednoj i jedinoj nam europskoj Republici Herceg Bosni.

Milan Šutalo/HMS

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Komšić: Nije sporan Pelješki most nego morska granica s Hrvatskom

Objavljeno

na

Objavio

“Hrvatski” član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u srijedu kako ne vidi što bi bilo sporno u odluci koju su dan ranije donijeli on i njegov bošnjački kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović da se ponovo otvori pitanje gradnje Pelješkog mosta i pokuša zaustaviti taj projekt ustvrdivši kako je u središtu pažnje pitanje morske granice s Hrvatskom, a ne sam most.

Regairajući na donošenje odluke, čijem se stupanju na snagu usprotivio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Komšić je za agenciju Fena kazao kako najvažnije pitanje nije most nego razgraničenje BiH i Hrvatske na moru pa je to, kako tvrdi, bit odluke donesene u utorak.

“Ovdje je most u drugom planu dok je fokus zaključaka usmjeren prema rješavanju granice na moru, iz čega onda možemo pristupiti i rješavanju pitanja nesmetanog prolaza iz bosanskohercegovačkog mora do točke pristupa otvorenome moru. O tome smo jučer razgovarali, što je po meni suštinsko pitanje”, izjavio je Komšić.

U odluci za koju su glasovali Komšić i Džaferović Hrvatska je ipak pozvana smjesta obustaviti gradnju Pelješkog mosta, a nakon toga bi se pristupilo “postupku mirenja”.

Ukoliko bi Hrvatska to odbila BiH bi protiv nje pokrenula postupak pred nekim od međunarodnih sudova, vjerojatno pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu.

Takvu odluku osporio je Dodik koji se pritom pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, uz konstataciju kako za BiH nije u interesu pogoršavati odnose s Hrvatskom, ali i Europskom unijom i to u trenutku kada je nakon deset godina čekanja potpisan ugovor o gradnji međudržavnog mosta preko Save kod Gradiške.

O tome hoće li Dodikov veto na Komšićevu i Džaferovićevu odluku ostati na snazi u četvrtak će odlučiti Narodna skupština Republike Srpske, no Komšić smatra kako je sve to apsurdno jer most kod Gradiške nema veze s onim za Pelješac.

“Čudnom i nepromišljenom” je nazvao situaciju u kojoj RS razmatra pitanje vitalnog nacionalnog interesa u slučaju koji se tiče drugog entiteta odnosno Federacije BiH, a drži i kako entiteti zapravo nemaju nikakve ovlasti kada je riječ o utvrđivanju granica BiH i susjednih država.

“Nadam se kako u Narodnoj skupštini RS ima dovoljno ‘soli u glavi’ kod onih zastupnika koji će ovakav apsurdan potez Milorada Dodika prepoznati kao politički nepromišljen i da će na to ukazati tijekom zasjedanja skupštine ili da će prilikom glasovanja jednostavno napustiti dvoranu kako se ne bi doveli o situaciju da radi jednog čovjeka upadnu u zamku da onda entitet Federacija BiH počne sva pitanja iz RS-a proglašavati vlastitim entitetskim interesom i time eventualno blokira tamo neke njima važne stvari. Neka o tome dobro razmisle”, upozorenje je što ga je Komšić uputio uoči sjednice parlamenta RS zakazane za četvrtak.

(Hina)

 

Džaferović i Komšić traže da se obustavi gradnja Pelješkog mosta

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Pet tisuća ratnih zločinaca u BiH je na slobodi zbog sporog pravosuđa

Objavljeno

na

Objavio

Najmanje pet tisuća identificiranih počinitelja ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine još uvijek nije procesuirano a nastavi li se ovim predmetima baviti na dosadašnji način pravosuđu će trebati barem desetljeće da ih sve završi, upozorio je voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH Bruce Berton kako ga u srijedu citira sarajevski list Oslobođenje.

„Stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom i uglavnom je posljedica nekvalitetnih istraga i optužnica koje podiže Tužiteljstvo BiH“, kazao je Berton u intervjuu listu.

Ocijenio je kako se Tužiteljstvo BiH, na čijem je čelu Gordana Tadić, ne usmjerava punim kapacitetom na istrage i kazneni progon najsloženijih predmeta ratnih zločina, rasipa raspoložive resurse a predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo.

Sastavni dio mandata misije OESS-a u BiH je upravo procjena stanja u pravosuđu te zemlje, posebice u odnosu na slučajeve ratnih zločina.

Posljednja objavljena analiza OESS-a pokazala je kako u ladicama Tužiteljstva BiH i dalje stoji oko 800 predmeta ratnih zločina koji obuhvaćaju oko pet tisuća osumnjičenika.

Berton je kazao kako bi pravosudna tijela u BiH morala ozbiljno razmotriti zaključke te analize te poduzete mjere kako bi se stanje promijenilo.

Izrazio je razočarenje time što tijela vlasti u BiH još nisu usvojila izmjene državne strategije o ratnim zločinima jer je ona, po njegovoj ocjeni, najbolji način za okončanje svih predmeta ratnih zločina do 2023. godine, što je ranije postavljeni rok koji se sada čini nedostižnim.

“Strategijom se predlažu konkretne mjere kojima će se poboljšati raspodjela preostalih predmeta i to tako da će se najsloženiji slučajevi ratnih zločina procesuirati na državnoj razini dok će ostali predmeti biti u nadležnosti entitetskih sudova i Brčko distrikta. Svako kašnjenje u usvajanju revidirane Strategije usporava dostizanje pravde, negativno utječe na žrtve ratnih strahota”, upozorio je američki diplomat.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari