Pratite nas

BiH

Evo kako uspostaviti Herceg Bosnu u skladu s politikom SDA

Objavljeno

na

Neki su krivo protumačili inicijativu SDA. Nije cilj ukinuti ime Republike Srpske, već u njega ugraditi Bošnjake i Hrvate, objasnio je danas Bakir Izetbegović najavu SDA da će zatražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti imena “manjeg bh entiteta”, kako RS-u tepaju u Sarajevu, piše Milan Šutalo/HMS

Ako sam dobro razumio Bakira po njihovom prijedlogu Republika Srpska trebala bi se zvati Republika Srpska, Bošnjačka i Hrvatska. Odnosno, da bi bili do kraja korektni, prefikse bi trebalo poredati po abecednom redu, pa bi novi, ustavni, naziv RS-a trebao glasiti: Republika Bošnjačka, Hrvatska i Srpska. Kako je naziv predugačak, Republika Srpska bi se ubuduće skraćeno zvala Republika Bošnjačka.

Mario Karamatić tvrdi da SDA ustrajno radi ne samo na otcjepljenu Republike Srpske, već i na uspostavi Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Kad Republika Srpska dobije novo pravično ime Republika Bošnjačka, nek je Dodik onda odcjepi. ‘Oće šipak, misli Bakir.

E, a zato Hrvati trebaju biti mudri pa odraditi sve predradnje kako bi se Hrvatske Republika Herceg Bosna uspostavila u skladu s politikom Šefik-Bakirove SDA.

Ta stranka kao što smo vidjeli svesrdno zagovara načela konstitutivnosti naroda u manjem bh entitetu, a u većem su protiv konstitutivnosti, tj. za primjenu građanskih načela. To je SDA i na djelu pokazala sugerirajući svojim biračima građanski izbor Željka Komšića radi kažanjavanja HDZ-ove politike konstitutivnog ljućenja Bošnjaka.

Mario Karamatić: SDA radi na odcjepljenju RS i uspostavi HRHB, reisova građanska je islamska BiH

Iz toga bi HDZ trebao izvući pouku. SDA je napravila ključni korak u proglašenju HR HB, izborom Komšića. Sada treba nastaviti pažljivo koračati, tako da sljedeći koraci budu usklađeni s patriotskim Bakir- Šefikovim principima. Greške se ne smiju praviti, jer će SDA svaku grešku odmah oštro kazniti. Dakle, prije proglašenja Hrvatske Republike Herceg Bosne, iz naziva tog entiteta obvezno treba izbaciti prefiks “Hrvatski”.

Također, iz Ustava, dakle, Republike Herceg Bosne, treba izabaciti konstitutivne narode, jer je to, samo za teritorij Federacije, relikt Sovjetskog Saveza, kako je to Bakirova odmetnug Komšića posavjetovao N. H., da poduči Aleksandra Stankovića. Dalje, Republika Herceg Bosna ima biti, u Ustavu, definirana kao unitarni entitet, u kojem će svi građani- Hercegovci i Bosanci- biti ravnopravni na svakom pedlju Republike Herceg Bosne, bez obzira na etničku, konfesionalnu ili bilo koju drugu opredjeljenost. I u kojoj neće biti nikakvih daljnjih etničkih podjela. I da. Neka u tom građanskom entitetu vladaju liberalno- demokratska, europska načela- s hercegbosanskom šarom- da se i reisu Kavazoviću svidi.

Ako se to sve tako lijepo uradi i u Ustav zapiše, SDA neće imati ni najmanjeg razloga bilo koga kažnjavati , već, dapače, napisano i u djelo provedeno podržati.

E, da. Odmah po proglašenju Republike Herceg Bosne izbore, dakako, treba održati. Demokratskom mladu nam Republiku učiniti. I pozvati sve građane, pa i iz drugih entiteta, ako treba, neka se kandidiraju. Podržati  kandidaturu i građanina Željka za njezina predsjednika. I nitko krvna zrnca nek se ne usudi prebrojavati mu. I Dervu i Jakuba i Pilava i Zornića…Neka bude praznik demokracije u građanskoj nam liberalno-demokratskoj jednoj i jedinoj nam europskoj Republici Herceg Bosni.

Milan Šutalo/HMS

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

TRZ Hadžići iz BiH sklopio prvi ugovor o prodaji novog lakog ručnog raketnog bacača granata

Objavljeno

na

Objavio

Tehničko-remontni zavod Hadžići iz Bosne i Hercegovine sklopio je prvi ugovor o prodaji novog lakog ručnog raketnog bacača granata RPG 7 MX 2 kalibra 40 milimetara.

Prema riječima direktora Zavoda Mehe Rekića bacač je prodan jednoj tvrtki u Slovačku što je prvo naoružanje koje je nakon rata vojna industrija u BiH proizvela i plasirala na tržište. Riječ je zapravo o moderniziranioj verziji ruskog RBG-7 a prvi put je javnosti predstavljen prije dvije godine.

“Ovo je povijesni trenutak ne samo za Zavod nego i za cijelu državu. Ponosni smo što je proizvod 95 posto djelo bosanskohercegovačkog rada i znanja koji je vrlo tražen na tržištu”, naglašava Hadžić. Prema njegovim riječima u regiji ovaj bacač proizvode samo Bugarska i Češka, dok Hrvatska još uvijek radi na njegovom razvoju.

Konstruktori ovog RPG-a tvrde da bacač može izdržati više od 1.000 ispaljivanja što je velika prednost u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača. RPG-7 MX2 ima efektivni domet 800 metara kod statičnih meta, dok mete u pokretu pogađa raketom na udaljenosti do 400 metara.

Zavod Hadžići u lipnju 2016. godine bio je pred gašenjem a sada izlazi na tržište s novim proizvodima koje su sami razvili. Temeljna djelatnost im je remont teškog naoružanja pa tako trenutno rade remont haubica za vojsku Crne Gore.

No razvijaju i nove proizvode pa njihov direktor najavljuje padobran za mine, zaštitnu opremu za pirotehničare, vojsku, policiju, a sljedeće godine bi trebali početi s razvojem novog automatskog bacača granata MK 19.

 

U BiH proizvedena prva samohodna haubica

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Donosi se zakon kojim se želi ozakoniti otimačina

Objavljeno

na

Objavio

Poglavar Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je podsjetio kako je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije.

”Kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje”, kazao je nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić za N1 komentarajući, kako je kazao, legalizirano otimanje zemlje u Republici Srpskoj.

Naime, kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru iz 2012. godine uzurpirano je zemljište Katoličke crkve u Katastarskoj općini Mahovljani i službeno je uknjiženo na ovaj entitet.

Navedenim zakonom dovedana je u pitanje privatna imovina Katoličke crkve, ali i imovina Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj. Kardinal Puljić pozvao je na vlasti i međunarodnu zajednicu da regira da se ovaj proces zaustavi.

“Imam informaciju da je pojedina naša imovina prepisana na četvrtom, petom i kada sam tražio da nama se da rješenje kažu ‘tužite’. Nemam sredstava da se godinama sudski gonim. Na žalost, sad se donosi zakon kojim se htjelo ozakoniti otimačina”, kazao je kardinal i dodao: “Treba u prvom redu reagovati ured visokog predstavnika koji je blokirao povrat imovine.

Drugo, kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje. Jesmo li ljude potjerali, sad želimo i njihovu imovinu oteti. Ne radi se samo o Katoličkoj crkvi niti o vjerskim zajednicama nego o svim ljudima koji žive i imaju svoju imovinu.”

Poglavar Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je podsjetio kako je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije. “U demokraciji je, barem u temeljima zakona, poštivanje privatne imovine. I zato smatram da je veoma čudno da ne reagiraju svjetski moćnici na takav perfidan način otimačine”, naglasio je kardinal Vinko Puljić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari