Evo koje će tvrtke bušiti u Jadranu:”Puna im usta korupcije a odluku donose iza zatvorenih vrata”

12

Vlada je na svojoj prvoj ovogodišnjoj sjednici, na zatvorenom dijelu, donijela odluku o početku pregovora o koncesijama za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu. Ugovori bi trebali biti potpisani potkraj ožujka.

Zeleni forum, nacionalna mreža okolišnih udruga, smatra današnju odluku Vlade RH o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu neprihvatljivom.

“Odluku o raspisivanju natječaja i o izdavanju dozvola za eksploataciju nafte na Jadranu smatram, sa stajališta zaštite okoliša, najgorom odlukom neke Vlade RH do sada!“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

Iz Zelene akcije upozoravaju i da je donošenje odluke na zatvorenom dijelu sjednice posebno zabrinjavajuće jer Vlada, kojoj su inače puna usta kritike Sanaderovih koruptivnih ugovora, donosi ovako važne odluke sličnom procedurom, daleko od očiju javnosti pa čak i obične rasprave u Saboru.

“Smatramo kako je javno nadmetanje pokrenuto bez neophodnih priprema i u uvjetima potpune nespremnosti institucija za projekt takvog opsega. Uslijed toga postoji jasan rizik od sklapanja štetnih koncesijskih ugovora s ekonomskog i okolišnog aspekta. Činjenica je da nemamo osnovni dokument za gospodarenje i zaštitu Jadrana – Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. To dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu“, upozoravaju iz Zelene akcije

Ovih pet tvrtki će bušiti u Jadranu

Dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na na Jadranu dobilo je pet kompanija – Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina, izvijestio je u petak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Eko Kvarner: Suludo ponašanje Vlade RH

Udruga Eko Kvarner objavila je na svojim internet stranicama (ww.ekokvarner.hr) dokument koji je prema njihovim saznanjima konačna verzija “Strateške procjena utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu” te još neke prateće dokumente.
Kako navode iz Udruge, na taj potez odlučili su se odlučili suočeni s upravo suludim ponašanjem Vlade RH koja je na današnjoj sjednici nastavila proces dodjeljivanja koncesija za istraživanje nafte u Jadranu kompanijama koje su za to iskazale interes.

U vezi objavljenog dokumenta svi do sada konzultirani eksperti (njih 20-tak) smatraju da je njegova kvaliteta upravo skandalozna, i da je to (kao i odbačena Studija utjecaja na okoliš za projekt “Družba Adria”) studija pisana da opravda, a ne ocijeni predloženi (izuzetno opasan) zahvat za okoliš, tvrde iz Eko Kvarnera.

Eko Kvarner upozorava da je cijeli proces skandalozan i društveno vrlo opasan iz barem tri razloga:

1) dodjeljivanje koncesija započeto je bez da su se ispunili zakonski uvjeti, tj. bez da je proveden zakonski propisan postupak procjene utjecaja na okoliš, jer skandalozna studija koju smo danas objavili nije prošla čak ni internu ocjenu u tijelima Vlade RH;

2) cijeli proces vodi se bez ikakve javne rasprave i bez ikakvog učešća i stručne i zainteresirane javnosti. Vladi RH nije palo na pamet čak ni da organizira stručne skupove na kojima bi se moglo iznijeti mišljenje o tom projektu;

3) sa ovim potezom i upornim gušenjem sustavnog korištenja obnovljivih izvora energije (Hrvatska za fotonaponske elektrane odobrava godišnju kvotu koju npr. Njemačka instalira u samo jednom danu, iako ima daleko manje sunčanih sati) Vlada RH pokazala je da nema namjere pokrenuti sustavnu tranziciju RH u post-fosilno gospodarstvo (iako RH za to ima idealne uvjete), čime bi se moglo i pokrenuti gospodarstvo i stvoriti mnoga radna mjesta (kao u SAD-u, Njemačkoj, Danskoj…).

Eko Kvarner smatra da je istraživanje i eksplatacija plina u Jadranu (po dosadašnjim višedesetljetnim iskustvima) relativno prihvatljiv projekt, ali kada se radi o istraživanju (a pogotovo eksplataciji) nafte smatraju da je to preopasan, nerazuman i nepotreban projekt koji forsira kako navode “jedna očito nesposobna i neodgovorna Vlada RH”.

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Eto saznali smo tko bi mogao bušiti po Jadranu , još samo da saznsmo tko je sve bušio po Pusićki u 11 mjesecu 1973 ….
  Bilo ih je mnogo …

 • wolf

  Nije zar vise bilo busaca od jovanke bravarove.

 • Ida Galić

  Pa je li bilo kakvog plina na tim Pusićkinim plinskim poljima!?

 • Ljuta Trava

  Turci su i ovih dana razrađivali bušotine ,ali plin je ishlapio dok se čekao vladin avion .Eto opet bačeno 30 000 dolara u vjetar .Štedi se sve u 16 .

 • peppermintt

  :)))) vele mlogo izdašno :))

 • peppermintt

  a čačko “vele strućnjak” za bušotine moga bi bolje kazivat o tomu , hihihi 😛 :))

 • Ida Galić

  Čačko je bušio na krivoj lokaciji! Trudio se mlogo, a plin mu pobjego na drugoj bušotini i prouzročio nepopravljivu ekološku štetu u prostoriji i odtada joj je Čačko vratio pravo na koncesiju za vrtanje i konačno su se poslovno razišli!

 • peppermintt

  čačku je zapravo bilo preveć drago okretat se novim bušotinama -nekorištenim, a valjda one stare bušotine presahnu …od muke 😛 i onda ide osveta …;)

 • Ida Galić

  A njegova oprema za vrtanje je već istrošena i zastarjela i kao takva neprimjerna za pravljenje dubokih bušotina, koje su potrebne za isplativo vađenje bogatstava! U širokoj ponudi moderne bušačke opreme, njegova je primjerna jedino za otpad, isto tako je i s Pusićkinim plinskim nalazištima, koje će sad prerasti trava i zaborav će pasti na njih!

 • peppermintt

  :))) nos ih lipi što dalje od nas i bušotinu i bušača dosta su nam jada zadali i unazadili nas.

 • Ida Galić

  E neka ti se obistine riči, đava ih nosi od nas i sime im se zatrlo dabogdan!

 • peppermintt

  neće oni sami otić ide, ali dobro je što maske padaju, ništa bolle se nije moglo dogoditi nego svađa bušotine i bušača, hihihi 😉