Pratite nas

Politika

Koliko zarađuju i troše hrvatski političari, i tko je najbogatiji među njima

Objavljeno

na

Izvješće državne revizije o poslovanju političkih stranaka u 2013. godini potvrdilo je dobro znanu tezu – hrvatski političari prilično lagodno žive na račun hrvatskoga naroda. A ako je suditi po prihodima, i rashodima stranaka možda bi znatno lakše funkcionirali kada ih ne bismo imali?

Primjera radi, prihodi SDP-a na čijem čelu sjedi predsjednik Vlade Zoran Milanović iznose 40,8 milijuna kuna. Iz državnog proračuna na račun vladajuće stranke sjeda 16,5 milijuna kuna, a iz lokalnih proračuna 13,9 milijuna kuna. Od članarina, na račun Partije sjelo je 3,3 milijuna kuna, a donatori široke ruke darivali su ih sa 1,84 milijuna kuna. Od drugih prihoda ubrali su 5,15 milijuna kuna. Kada je riječ o rashodima, oni u SDP-u iznose 49,4 milijuna kuna. Milanovićeva stranka za zaposlene izdvaja 6,7 milijuna kuna, dok im materijalni rashodi iznose 33,8 milijuna kuna. Zanimljivo je spomenuti kako za reprezentaciju izdvajaju 3,4 milijuna kuna, piše dnevno.hr.

Mala stranka, za velike karijere odnosno HNS na čijem čelu sjedi ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, s obzirom na rejting i popularnost stranke, ima i više nego dobre prihode. A u protekloj godini uprihodili su 12,2 milijuna kuna. Iz državnog proračuna HNS-ovci su ubrali 4,3 milijuna kuna, a iz lokalnih 2,6 milijuna kuna. Do članarima uprihodili su 1,4 milijuna kuna, a donatori su stranku Vesne Pusić razveselili sa 2,7 milijuna kuna. Pod stavkom drugi prihodi naveden je iznos od 1,2 milijuna kuna. Rashodi HNS-a iznose 11,4 milijuna kuna, a za 37-ero zaposlenih izdvojeno je 3,5 milijuna kuna, dok materijalni rashodi ove stranke iznose 6,2 milijuna kuna.

Najveća oporbena stranka, točnije HDZ na čijem je čelu Tomislav Karamarko uprihodili su 40,6 milijuna kuna, a iz državnog proračuna na račun im je sjelo 16 milijuna kuna. Iz lokalnih proračuna uprihodili su 18,2 milijuna kuna, a od članarina 2,5 milijuna kuna. I HDZ-ovci ne zaostaju previše kada je riječ o donacijama, jer donatori široke ruke obogatili su ih sa 2,5 milijuna kuna. Drugi prihodi iznose im pak 1,5 milijuna kuna. S obzirom da sa stranačkim prihodima i rashodima ne upravljaju skladno, zapitati se valja kako će upravljati državom? Naime, HDZ-ovi rashodi iznose 46 milijuna kuna, a za 72 zaposlenih izdvojili su u godini na izmaku 7,8 milijuna kuna. No, čini se da i u Karamarkovim redovima vole razne druge troškove koje politički život nosi pa je na materijalne rashode ulupano 31,2 milijuna kuna.

Hrvatski laburisti u 2013. godini uprihodili su 3,9 milijuna kuna, iz državnog proračuna na njihov račun kapnulo je 3,5 milijuna kuna. Njihovi donatori nešto su skromniji jer od njih su dobili 320.849 kuna, a prihod od imovine Laburistima iznosi 4388 kuna. Kada je riječ o rashodima, ova stranka, zaključit bi se dalo, ima višak prihoda u iznosu od 839.282 kune, jer njihovi rashodi iznose tri milijuna kuna. Za troje zaposlenih odvojili su 506.218 kuna, a materijalni rashodi Laburista iznose 2,3 milijuna kuna.

Stranka Željka ‘nema me u Saboru’ Keruma – HGS u protekloj je godini uprihodila 1,8 milijuna kuna. Iz državnog proračuna 1,1 milijun kuna. Do donacija 660.807 kuna, a od drugih prihoda 3381 kunu. I Kerumova stranka posluje s gubitkom jer rashodi im iznose 2,9 milijuna kuna. Za zaposlene, njih četvero odvojili su 379.943 kune, a materijalni rashodi iznose 1.7 milijuna kuna.

Dakako, tu je i stranka Vojislava Stanimirovića, točnije SDSS koji je u 2013. godini uprihodio dva milijuna kuna. Ova stranka srpske nacionalne manjine iz državnog je proračuna dobila 928.507 kuna, iz lokalnih proračuna 928.507 kuna. Također, od članarina su ubrali 128.600 kuna, a donatori u njihovim redovima nisu široke ruke, jer uplaćeno im je samo pet tisuća kuna. Kada je riječ o rashodima, Stanimirović i partneri imaju višak prihoda u iznosu od 344.573 kune, jer rashodi im iznose 1,7 milijuna kuna. Plaće za sedmero zaposlenih iznosile su 628.671 kunu, a materijalni rashodi stranke iznose 857.481 kunu. Spomenimo i IDS čiji se prihodi kreću u iznosu od oko 4.8 milijuna kuna. Iz državnog proračuna ubrali su 977.175 kuna, a iz lokalnih tri milijuna kuna. Od drugih prihoda, na račun im se slilo 70.502 kune.

Donatori su ih darivali sa 381.234 kune, a od članarina su IDS-ovci uprihodili 374.797 kuna. Rashodi ove stranke iznose 6,3 milijuna kuna. Za zaposlenike su izdvojili 1,4 milijuna kuna, a ima ih 15. Na materijalne rashode izdvojili su 4,6 milijuna kuna. I HDSSB je uprihodio četiri milijuna kuna, od toga iz državnog proračuna 1,95 milijuna kuna. Iz lokalnih proračuna 1,4 milijuna kuna. Od drugih prihoda 21.700 kuna, a od donacija 532.027 kuna. Rashodi ove stranke iznose 3,72 milijuna kuna, a za pet zaposlenih u 2013. godini odvojili su 334.542 kuna, dok im materijalni rashodi iznose 3,1 milijun kuna. Inače, revizija je HDZ-u zamjerila što je pet njihovih zaposlenika radilo prekovremeno.

Revizija je manje nepravilnosti našla u 15 stranaka, a nepovoljnu ocjenu dobile su dvije stranke- Stranka Stipe Petrine iz Primoštena, i A-HSS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Glasnović: Zašto se danas nastavlja sa manipulacijom žrtava Drugog svjetskog rata? (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

“Jučer je na Hrvatskom katoličkog sveučilištu počela konferencija Suočavanje s komunističkom prošlošću u Jugoistočnoj Europi”, započeo je u Saboru svoje izlaganje nezavisni saborski zastupnik, general Željko Glasnović, u ime kluba Neovisni za Hrvatsku, ističući da on nije mogao doći pitajući zašto se danas nastavlja s manipulacijom broja žrtava Drugog svjetskog rata

“Zašto to nismo riješili? Kome je to u interesu? Zašto danas ponavljamo boljševičke, komunističke, velikosrpske teze kao povijesnu istinu? Početna točka toga je logor Jasenovac. Deset godina društvo povjesničara dr. Rudolf Horvat istražuje taj logor. Do sada su blokirani u mainstream medijima”, upozorio je Glasnović.

Naglasio je da je tema konferencije na HKS-u o suočavanju s komunističkom prošlošću bila “Između istine i straha” dodajući da smo mi zaglavili između istine i laži, jer je društvo povjesničara dr. Rudolf Horvat našlo tisuće dupliciranih imena jasenovačkog logora, “ljudi koji su umirali nakon rata”.

“Stanko Nick, umro 2010., vodi se kao žrtva ustaškog terora, a njemu je i na sprovodu bio premijer Andrej Plenković“, podsjetio je Glasnović, pitajući zašto to rade antifašisti?

“Neki dokumenti arhiva do 1990. u Beogradu bili su tajna, npr. spisak Komisije koja je Nijemcima predala zahtjev za reparaciju 1,7 milijuna žrtava Drugog svjetskog rata, a Nijemci su ga spustili na 600.000”, kazao je

“Prikrivaju svoje zločine i to je najveća podjela u hrvatskom društvu. Imate tisuće masovnih grobnica u Hrvatskoj, Sloveniji”, podsjetio je Glasnović pitajući “jesu li antifašisti ikada išli u Kulen Vakuf gdje je pod kokardom, petokrakom pobijeno 2000 ljudi”.

“Jesu li ikada išli u logor Valpovo, gdje je nakon 1945. stradalo nekih 66 tisuća Nijemaca staraca, žena i djece? Zašto manipulirate? Sram vas bilo”, naglasio je dodajući “zašto ste podijelili na vaše i naše žrtve?”

“Imate dokaz da je Jasenovac bio logor nakon 1945. Konkretne dokaze do danas ignorira ta ustanova u Jasenovcu. O tome se ne govori”, istaknuo je.

“Podijelit ću novinama danas jedan dopis i neka nađu hrabrost da govore o toj temi i zašto mi nemamo komisiju za ratne i poslijeratne grobove u Hrvatskoj Zašto je to tabu tema još danas?”, zapitao je.

Na kraju je spomenuo knjigu hrvatskog novinara koji je tijekom Drugog svjetskog rata u partizanima proveo petnaest mjeseci i to opisao u svojoj knjizi Nepodobni partizan izdatoj 2001. godine.

“Imate knjigu koju je napisao Just Ivetac, nepoćudni partizan, gdje je spomenuo ovo: ‘Najveća mana partizana je laž’. Mi danas živimo u laži. Prati nas ta velikosrpska, komunistička propaganda. S nama je peta kolona od 1945. godine tih profesionalnih antifašista i to je zašto ne možemo naprijed”, zaključio je Željko Glasnović.

Podsjetimo, Konferencija i okrugli stol “Između straha i istine – Suočavanje s komunističkom prošlošću u Jugoistočnoj Europi”, počela je u utorak u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer iz Bukurešta u Rumunjskoj i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, pri čemu je upozoreno da u Hrvatskoj, za razliku od država u okruženju, nije usvojen institucionalni okvir za rješavanje tog problema.

Domaćin skupa, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i član hrvatskog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Željko Tanjić istaknuo je kao cilj skupa nastavak suradnje i razgovore oko važnih pitanja suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, posebno sa zločinima i kršenjem ljudskih prava koji su počinjeni u razdoblju od 1945. do 1990. godine, odnosno pod komunističkom vlašću.

Željko Tanjić: Hrvatska nema institucionalni okvir za suočavanje s prošlošću

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Zekanović: Mnogi Vulinovi istomišljenici napustili su Hrvatsku i to na traktorima (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović poručio je u srijedu kako je “savršena PR-ovska kampanja premijera Plenkovića eskalirala u to da je hrvatska delegacija iz Beograda naprosto pobjegla, iako se uopće nije znalo je li Šešelj gazio hrvatsku zastavu ili ne”, dok je  srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu poručio da ne zaboravi kako su “mnogi njegovi istomišljenici napustili Hrvatsku na traktorima”.

Zekanović je u slobodnoj raspravi u Hrvatskom saboru ustvrdio da premijer Andrej Plenković provodi PR kampanju koja “ide toliko daleko da se sada odjednom uočavaju sve one stvari koje su se prije zanemarivale”.

Zekanović: Plenkovićevo ulizivanje Srbiji

“Vulin je više puta u našoj domovini omalovažavao našu državu, pljuvao je po Domovinskom ratu, a to nitko nije primijetio, ni predsjednica niti premijer niti itko od ministara. Međutim, sada Plenkoviću treba pomak udesno i odjednom se govori o nedopuštenom ponašanju srpskog ministra, koje je oduvijek bilo nedopušteno”, rekao je Zekanović.

Odjednom se zanemaruje “ulizivačko ponašanje prema Srbiji”, rekao je Zakanović i ustvrdio kako je “jedina misija Andreja Plenkovića da Srbija uđe pod svaku cijenu u EU”.

Optužio je hrvatsku vlast da će napraviti apsolutno sve da Srbija uđe u EU “bez da saznamo gdje su posmrtni ostaci hrvatskih branitelja, bez da se s one strane itko ispriča za sve zločine koji su napravljeni u Domovinskom ratu i da nam se isplati ratna odšteta”.

“Smatram da bi hrvatska politika trebala biti rezolutna i trebala reći Srbiji – dosta. A gospodinu Vulinu s ovoga mjesta poručujem, mnogi njegovi istomišljenici napustili su Hrvatsku na traktorima, neka to ne zaboravi”, poručio je Zekanović.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati