Pratite nas

Politika

Koliko zarađuju i troše hrvatski političari, i tko je najbogatiji među njima

Objavljeno

na

Izvješće državne revizije o poslovanju političkih stranaka u 2013. godini potvrdilo je dobro znanu tezu – hrvatski političari prilično lagodno žive na račun hrvatskoga naroda. A ako je suditi po prihodima, i rashodima stranaka možda bi znatno lakše funkcionirali kada ih ne bismo imali?

Primjera radi, prihodi SDP-a na čijem čelu sjedi predsjednik Vlade Zoran Milanović iznose 40,8 milijuna kuna. Iz državnog proračuna na račun vladajuće stranke sjeda 16,5 milijuna kuna, a iz lokalnih proračuna 13,9 milijuna kuna. Od članarina, na račun Partije sjelo je 3,3 milijuna kuna, a donatori široke ruke darivali su ih sa 1,84 milijuna kuna. Od drugih prihoda ubrali su 5,15 milijuna kuna. Kada je riječ o rashodima, oni u SDP-u iznose 49,4 milijuna kuna. Milanovićeva stranka za zaposlene izdvaja 6,7 milijuna kuna, dok im materijalni rashodi iznose 33,8 milijuna kuna. Zanimljivo je spomenuti kako za reprezentaciju izdvajaju 3,4 milijuna kuna, piše dnevno.hr.

Mala stranka, za velike karijere odnosno HNS na čijem čelu sjedi ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, s obzirom na rejting i popularnost stranke, ima i više nego dobre prihode. A u protekloj godini uprihodili su 12,2 milijuna kuna. Iz državnog proračuna HNS-ovci su ubrali 4,3 milijuna kuna, a iz lokalnih 2,6 milijuna kuna. Do članarima uprihodili su 1,4 milijuna kuna, a donatori su stranku Vesne Pusić razveselili sa 2,7 milijuna kuna. Pod stavkom drugi prihodi naveden je iznos od 1,2 milijuna kuna. Rashodi HNS-a iznose 11,4 milijuna kuna, a za 37-ero zaposlenih izdvojeno je 3,5 milijuna kuna, dok materijalni rashodi ove stranke iznose 6,2 milijuna kuna.

Najveća oporbena stranka, točnije HDZ na čijem je čelu Tomislav Karamarko uprihodili su 40,6 milijuna kuna, a iz državnog proračuna na račun im je sjelo 16 milijuna kuna. Iz lokalnih proračuna uprihodili su 18,2 milijuna kuna, a od članarina 2,5 milijuna kuna. I HDZ-ovci ne zaostaju previše kada je riječ o donacijama, jer donatori široke ruke obogatili su ih sa 2,5 milijuna kuna. Drugi prihodi iznose im pak 1,5 milijuna kuna. S obzirom da sa stranačkim prihodima i rashodima ne upravljaju skladno, zapitati se valja kako će upravljati državom? Naime, HDZ-ovi rashodi iznose 46 milijuna kuna, a za 72 zaposlenih izdvojili su u godini na izmaku 7,8 milijuna kuna. No, čini se da i u Karamarkovim redovima vole razne druge troškove koje politički život nosi pa je na materijalne rashode ulupano 31,2 milijuna kuna.

Hrvatski laburisti u 2013. godini uprihodili su 3,9 milijuna kuna, iz državnog proračuna na njihov račun kapnulo je 3,5 milijuna kuna. Njihovi donatori nešto su skromniji jer od njih su dobili 320.849 kuna, a prihod od imovine Laburistima iznosi 4388 kuna. Kada je riječ o rashodima, ova stranka, zaključit bi se dalo, ima višak prihoda u iznosu od 839.282 kune, jer njihovi rashodi iznose tri milijuna kuna. Za troje zaposlenih odvojili su 506.218 kuna, a materijalni rashodi Laburista iznose 2,3 milijuna kuna.

Stranka Željka ‘nema me u Saboru’ Keruma – HGS u protekloj je godini uprihodila 1,8 milijuna kuna. Iz državnog proračuna 1,1 milijun kuna. Do donacija 660.807 kuna, a od drugih prihoda 3381 kunu. I Kerumova stranka posluje s gubitkom jer rashodi im iznose 2,9 milijuna kuna. Za zaposlene, njih četvero odvojili su 379.943 kune, a materijalni rashodi iznose 1.7 milijuna kuna.

Dakako, tu je i stranka Vojislava Stanimirovića, točnije SDSS koji je u 2013. godini uprihodio dva milijuna kuna. Ova stranka srpske nacionalne manjine iz državnog je proračuna dobila 928.507 kuna, iz lokalnih proračuna 928.507 kuna. Također, od članarina su ubrali 128.600 kuna, a donatori u njihovim redovima nisu široke ruke, jer uplaćeno im je samo pet tisuća kuna. Kada je riječ o rashodima, Stanimirović i partneri imaju višak prihoda u iznosu od 344.573 kune, jer rashodi im iznose 1,7 milijuna kuna. Plaće za sedmero zaposlenih iznosile su 628.671 kunu, a materijalni rashodi stranke iznose 857.481 kunu. Spomenimo i IDS čiji se prihodi kreću u iznosu od oko 4.8 milijuna kuna. Iz državnog proračuna ubrali su 977.175 kuna, a iz lokalnih tri milijuna kuna. Od drugih prihoda, na račun im se slilo 70.502 kune.

Donatori su ih darivali sa 381.234 kune, a od članarina su IDS-ovci uprihodili 374.797 kuna. Rashodi ove stranke iznose 6,3 milijuna kuna. Za zaposlenike su izdvojili 1,4 milijuna kuna, a ima ih 15. Na materijalne rashode izdvojili su 4,6 milijuna kuna. I HDSSB je uprihodio četiri milijuna kuna, od toga iz državnog proračuna 1,95 milijuna kuna. Iz lokalnih proračuna 1,4 milijuna kuna. Od drugih prihoda 21.700 kuna, a od donacija 532.027 kuna. Rashodi ove stranke iznose 3,72 milijuna kuna, a za pet zaposlenih u 2013. godini odvojili su 334.542 kuna, dok im materijalni rashodi iznose 3,1 milijun kuna. Inače, revizija je HDZ-u zamjerila što je pet njihovih zaposlenika radilo prekovremeno.

Revizija je manje nepravilnosti našla u 15 stranaka, a nepovoljnu ocjenu dobile su dvije stranke- Stranka Stipe Petrine iz Primoštena, i A-HSS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Klub vijećnika HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću traži zabranu rada Demokratskog saveza Srba

Objavljeno

na

Objavio

Povodom istupa zamjenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića i vijećnika Demokratskog saveza Srba (DSS) Borislava Nikolića na sjednici Gradskog vijeća u utorak, večeras je priopćenjem reagirao Klub vijećnika HDZ-a iz kojeg su najavili da će poduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo djelovanje DSS-a, a time i, kako dodaju, sudjelovanje ekstremih pojedinaca u obnašanju vlasti koji su u svojim izjavama pokušali izjednačiti žrtvu i velikosrpskog agresora.

Iz Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vukovara istaknuli su da, poštujući blagdansko ozračje, nisu namjeravali poticati raspravu o najtežoj temi za sve građane Vukovara, no, da moralna obveza prema svim žrtvama velikosrpske agresije (…) obvezuje na očitovanje na, kako su ocijenili, najblaže rečeno, šokantne izjave, provokacije i besramno ponižavanje svake žrtve iz Domovinskog rata od strane Srđana Milakovića i Borislava Nikolića.

Prozvani dvojac je, kako su ocijenili, tijekom aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća “trljao sol na ranu” žrtvama velikosrpske agresije i manipulirao povijesnim činjenicama koristeći se lažima i obmanama.

“Svojim izjavama pokušali su izjednačiti žrtvu i velikosrpskog agresora, pa čak i zamijeniti im uloge u najvećem zločinu počinjenom u Europi nakon Drugog svjetskog rata iako je nedvojbena povijesna činjenica da je Srbija izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku”, naglasili su.

Iz Kluba vijećnika HDZ-a upozorili su na Milakovićevu izjavu o “Oluji” kao etničkom čišćenju pripadnika srpske nacionalne manjine, a podsjetili su i na njegovu izjavu “…od gradonačelnika bi me začudilo samo kada ne bih na putu kući doživio sudbinu vukovarskih Srba 1991. godine koji se sa posla nisu vratili svojim kućama”.

Zbog takvih izjava su, kako su istaknuli, primorani poduzeti sve pravne radnje prema nadležnim institucijama da se zabrani djelovanje DSS-a, a time i ekstremnim pojedincima zabrani sudjelovanje u obnašanju vlasti.

Ocijenili su također da su Nikolić i Milaković svojim izjavama prekršili Ustav RH, Deklaraciju o “Oluji” koju je Hrvatski sabor donio 2006., kao i pravomoćne presude haaškog suda.

Iz Kluba vijećnika HDZ-a u priopćenju su naglasili da su u agresiji na Vukovar stradali i Hrvati i brojni drugi pripadnici nacionalnih manjina, uključujući i Srbe, te da o tome svjedoče i posmrtni ostaci iz masovnih grobnica pronađenih nakon mirne reintegracije.

“Ovakvi istupi pojedinih predstavnika srpske nacionalne manjine zasigurno ne pridonose razvoju gospodarstva, poduzetništva, otvaranju novih radnih mjesta te narušavaju daljnje pomirenje Hrvata i Srba, njihov suživot i okretanje prema budućnosti”, stoji u priopćenju.

(Hina)

 

Penava: Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Penava: Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a

Objavljeno

na

Objavio

Pitanje o eventualnoj inicijativi za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru, postavljeno gradonačelniku u utorak na aktualnom satu Gradskog vijeća Vukovara, ostrastilo je vijećnike predstavničkog tijela, pa je na nacionalnoj osnovi „zaiskrilo“ na sjednici dnevnim redom zamišljenoj kao ne pretjerano zahtjevnoj sa završetkom na slavljeničkom božićno-novogodišnjem domjenku.

Vijećnik Borislav Nikolić iz redova DSS-a upitao je gradonačelnika Ivanu Penavu kako bi reagirao na eventualnu inicijativu (srpskog) Udruženja civilni žrtava rata „Protiv zaborava“ o postavljanju spomenika srpskim civilnim žrtvama u Vukovaru na što je ovaj odgovorio da možda i ne bi imao ništa protiv kada bi DSS priznao da je Domovinski rat posljedica velikosrpske agresije.

Sukob riječima izazvalo je i pitanje Predraga Mišića (HKS, vijećnik je po nacionalnosti Srbin) koga u Gradskom vijeću zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković (DSS) predstavlja, kada je na izborima dobio samo 794 glasa, a podsjetio je i na priopćenje DSS-a o nedavnom uhićenju dvojice Srba u Vukovaru osumnjičenih za ratni zločin, u kojem se izražava stav da postoji kod nekih žal što i na istoku Hrvatske nije bilo “Oluje” pa da se taj prostor etnički očisti. Milaković mu je replicirao da je legitimno izabran, te da o “Oluji” svatko može imati svoj stav no da je ona, kako je ustvrdio, dovela do etničkog čišćenja.

Penava: Milaković provodi Memorandum 2 SANU-a

„Milaković manipulira javnošću i to je nešto što mu ide jako dobro“, rekao je Penava u izjavi novinarima u pauzi sjednice ustvrdivši da Milaković ne poštuje ni povijest ni hrvatski ustav ni presude haaškog tribunala koje su prokazale velikosrpski režim Slobodana Miloševića i JNA, ni presudu hrvatskim generalima gdje su odbačene teze o Oluji kao zločinačkom poduhvatu.

„Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a“, rekao je Penava, prozvavši ga da falsificira povijest tezom da je navodnim ubojstvima srpskih civila započeo rat. Istaknuo je da je od Milakovića zatražio imena navodno ubijenih i naglasio da je srpske civilne žrtve prouzročila agresija na grad i njegovo bombardiranje, da „…Milaković zaboravlja sada poznate planove JNA iz sredine 1980-tih, naoružavanje srpskih ekstremista, balvane po cestama, 2. svibanj u Borovo Selu i drugo“.

„Naravno da ćemo u Vukovaru pozivati sve građane koji žele i vole ovu državu da stanu na stranu nas koji branimo i pravo svakoga Srbina koji je s obitelj odlučio živjeti, raditi i izgrađivati ovaj grad i društvo, nećemo dozvoliti poraženim snagama iz prošlosti koje očigledno Milaković zastupa da krenu na same temelje ove države“, rekao je Penava ponovno prozvavši institucije jer dopuštaju da se svatko na državu nabacuje blatom.

Na pitanje hoće li tražiti zabranu rada DSS-a što je u jednom trenutku sjednice spomenuo, Penava je rekao da bi volio „kad se već prave frajeri“ da Milaković javno iznese program stranke DSS kao i što je vojno-redarstvena akcija „Oluja“, da se očituje o događanjima u Vukovaru, srpskim žrtvama srbočetničkih granata, „… što je s Brankom Polovinom, civilom-novinarom koji je završio na Ovčari, a koji je po nacionalnosti Srbin, što je s gospodinom kojem je avio-bombom od 250 kila probivši pet bolničkih etaža pala neeksplodiravši u krevet, jer to za tu gospodu nisu zločini jer to za njih nisu Srbi“.

Istaknuo je da ga zanima samo to da zločini budu kažnjeni, a da onima koji su provodili velikosrpsku politiku treba zabraniti mogućnost javnog rada i obnašanja dužnosti u RH.

Podsjetio je na aktualna uhićenja u Vukovaru koja su po njemu uzrok današnje priče ali i ranija uhićenja u Trpinji kada su uhićeni osuđeni za ratne zločine na ukupno 139 godina zatvora, no da unatoč tomu postoje opcije koje javno brane te ljude i posjećuju ih u zatvoru, „…a nama prosipaju pamet o ljudskim pravima, moralnosti i demokraciji“. Penava se zapitao kako se prema svemu tome trebaju postaviti Vukovarci poručivši da se neće dopustiti pljuvanje po žrtvama.

Milaković: Oluja bila etničko čišćenje

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković u izjavi novinarima komentirao je iznesenu tezu da je Oluja bila etničko čišćenje i podsjetio da je na tom prostoru ranije živjela polovica srpskog stanovništva u Hrvatskoj, te istaknuo da se činjenice o posljedicama Oluje „mogu kvalificirati na različite načine pa i kao etničko čišćenje“ jer, ustvrdio je, 200.000 građana srpske nacionalnosti nije dobrovoljno otišlo s tih prostora.

Na pitanje govori li u ime onih koji su ga izabrali ili svih Srba u Hrvatskoj, Milaković je rekao da je suosnivač DSS-a koji „djeluje i na državnom, nacionalnom nivou“ te iznosi stavove koji se tiču i državne, nacionalne razine, pitanja koja se tiče opstanka Srba, no da se većinom bavi pitanjima koja se tiču srpske zajednice u Vukovaru te da je danas na sjednici raspravljao kao zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske zajednice.

Ocijenio je da „kada se gradonačelnik Penava ujutro probudi prvi termin koji mu padne na pamet je – velikosrpski“, da gradonačelnik zaboravlja u svom obavljanju dužnosti na srpsku zajednicu, zaboravlja da srpska zajednica čini trećinu grada Vukovara, da krši njihova prava i kod zapošljavanja i kod dodjele sredstava iz proračuna te da „…u svakom pripadniku srpske zajednice, barem onih eksponiranih, vidi velikosrbina“.

Ustvrdio je da je u gradonačelnik zaposlio u četiri godine 30 ljudi od kojih su dvoje ili troje Srbi, a da je prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina trebalo biti devet.

Rekao je da ga od Penave ništa ne iznenađuje pa ni eventualni zahtjev za zabranu rada DSS-a te da ga nakon retorike na današnjoj sjednici brine povratak kući.

„Zar mi pripadnici srpske zajednice ne smijemo iznositi nikakve stavove, kao da imamo obvezu podnijeti sve što ide na naš račun bez obzira je li argumentirano, a nemamo pravo ništa reći u svoju obranu“, rekao je Milaković poručivši gradonačelniku da „ako može zabranite nas, a to će biti veći dokaz u kakvom je stanju javno mnijenje i demokratska kultura u RH nego što će biti dokaz mojih političkih stavova“.

Mišić: Sramotna ocjena Oluje, pogubno bi bilo da nas Milaković predstavlja

U izjavi novinarima Predrag Mišić Milakovićevu ocjenu Oluje kao etničkog čišćenja nazvao je sramotnom.

„On ne predstavlja srpsku nacionalnu manjinu, ne predstavlja većinu Srba pa ni u pojedinim gradskim kvartovima“, rekao je Mišić ocijenivši da Milaković uznemirava hrvatsku javnost te da je potpuno jasno „…što stoji u Deklaraciji o Domovinskom ratu i što je bila Oluja“.

Istaknuo je da Milaković ne zastupa srpsku nacionalnu manjinu „…jer bi to po nas bilo pogubno“, a dodao je da jest Srbin rođen u Hrvatskoj i ima sakramente srpske pravoslavne crkve no Bogu će se molit kod kuće dok SPC „obilazi topove i noževe“.

„Srbi u Hrvatskoj trebaju započeti živjeti normalnim životom s većinskim hrvatskim stanovništvom, a teze koje zastupa Milaković mogu nas kroz vrtiće i osnovne škole, za neko vrijeme dovesti do situacije u kojoj smo već bili“, rekao je novinarima Mišić.

Sjednica Gradskog vijeća Vukovara nakon pauze nastavljena je po ranije prihvaćenom dnevnom redu, a DSS-ovci Milaković i Nikolić nisu došli na nastavak sjednice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari