Connect with us

Analiza

Evo zašto je Ukrajina uspjela izdržati ruske napade

Objavljeno

-

Ilustracija/Taras Ibrahimov

Postoje mnoga objašnjenja i analize o tome zašto i kako je Ukrajina uspjela izdržati početne ruske napade i evo više od godinu dana uspješno ratuje sa vrlo očekivanim pozitivnim završetkom ovoga rata u svoju korist – pobjedom.

Pročitao sam ih na stotine iako se i sam razumijem u tematiku ali uvijek se držim one da cijeli život treba učiti, piše Domagoj Franić.

Ukratko, Ukrajina je uspjela iz dva razloga. Korištenjem NATO doktrine ratovanja i mudrošću vođenja rata.

Naravno, prije svega, uspjela je zahvaljujući velikoj međunarodnoj pomoći i svjesnosti zapada o onome što se zaista događa. Ali to na stranu, pomoć je bila sredstvo, taktika i mudrost ljudskog faktora su doveli u situaciju u kojoj se danas nalaze.

Ukrajina cijeli rat koristi NATO taktiku, ima potporu NATO stručnjaka i uvažava njihove savjete u kombinaciji sa vlastitom lucidnošću. Kakvu su to taktiku koristili Ukrajinci?

Sjećate se koliko smo puta spominjali”pipanje” terena, izviđanje slabih točki neprijatelja, napadi manjim snagama?

Sama NATO vojna doktrina tako postavlja vojne zadaće kada se pripremaju napadna djelovanja i u slučaju očekivanja neprijateljske ofanzive nepoznatog glavnog pravca napada.

NATO doktrina predviđa postavljanje slabijih (manjih) snaga i postrojbi na bojišnici i premještaj jačih (većih) snaga samo kada je jasno da napad dolazi u tom smjeru ili se ostvario proboj u napadnom smjeru. Nikada se napad ili obrana ne radi velikim snagama koncentriranim na jednom mjestu. To ih u pripremi čini vidljivim neprijatelju i jasno ukazuje na buduće namjere. To su razlozi zašto ostvaruju uspješne ofanzive i zašto se uspješno brane. Nepredvidivost.

Koriste pravilo dostatne veličine snaga na pojedinim pravcima, bilo obrane ili napada, bez bacanja svih resursa na jedno mjesto i njihovog neučinkovitog rasipanja.

Sa druge strane ruska vojna doktrina zasniva se na samo jednoj vrijednosti – masovnosti. Bilo ljudi ili tehnike. Rusi u svakoj aktivnosti na bojišnici nastoje koristiti maksimum snaga, osigurati višestruku prevagu broja pješaka i oklopa u odnosu na neprijatelja. Tada se osjećaju sigurno, sa mislima u II svjetskom ratu a ne u 21 stoljeću.

Gomilaju snage i tehniku na određenim područjima i pravcima toliko da je i vrapcima na krovu jasno da pripremaju napade, čak i vremenski predvidive i prema količini i tempu pristizanja pojačanja. Svatko imalo vojno pismen, čita ih kao otvorenu knjigu.

Ukrajinci i zapad kao da prepisuju Sun Tzu-a i njegovo “Umijeće ratovanja”. Gomilaju snage na točki A, javno se pokazuju na točki B a izvrše udar na točki C, figurativno……nigdje za vrijeme ovoga rata niste čitali o velikim koncentracijama Ukrajinske vojske i da se tamo nešto dogodilo. Oni nastoje posvuda izgledati slabiji, na mnogim mjestima i jesu ali u stvarnosti su vrlo pripremni brzo i učinkovito odgovoriti na svaki ruski potez. Rusi obično planiraju napade sa odnosima snaga od 1:5 pa čak i 1:10, krenu na slabe Ukrajinske snage i u roku par sati nađu se pred respektabilnim protivnikom koji se reorganizira i pojača u vrlo kratkom vremenu i manjak ljudskog faktora vrlo uspješno nadoknadi tehničkom superiornošću.

Rusi se odjednom nađu pred neočekivano jakim protivnikom i napadi propadaju, dolazi do zastoja, suludih juriša i gubitaka.

I sadašnje koncentriranje ruskih snaga na Donbas prati samo “dostatan” odgovor Ukrajinaca, nemojte misliti da ne mogu oni pojačati Bahmut trostruko jačim snagama i obraniti ga ali to je samo jedan mali gradić u istočnoj Ukrajini, ništa više.

Ratove dobivaju opće strategije i taktike a ne srljanja u pojedinačne bitke.

Pokazati će se ovo o čemu pišem za koji mjesec. Gdje, kada i kako? Pitanje za milijun dolara na koje bi mnogi željeli znati odgovor.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas