Pratite nas

Hrvatska

Evo zašto: Prekinuta sjednica vukovarskog Gradskog vijeća

Objavljeno

na

Sjednicu su napustili vijećnici SDSS-a, SNS-a i SDP-a, zbog čijeg odlaska je Vijeće ostalo bez kvoruma.

Zbog namjere gradskih vlasti da se ubuduće iz gradskog proračuna stipendijama financiraju samo studenti koji studiraju na području Republike Hrvatske, prekinuta je današnja sjednica vukovarskog Gradskog vijeća, nakon što su sjednicu napustili vijećnici SDSS-a, SNS-a i SDP-a, zbog čijeg odlaska je Vijeće ostalo bez kvoruma.Oni su vijećnicu napustili kad su, većinom glasova vladajućeg HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević, odbijeni amandmani klubova vijećnika SDSS-a i SDP-a. Ti klubovi su amandmanima tražili da pravo na stipendiju i dalje imaju svi vukovarski studenti bez obzira studiraju li u Hrvatskoj ili izvan nje, a usprotivili su se i namjeri da gradonačelnik dobije pravo da samostalno odluči o tome tko će morati, a tko ne vratiti stipendiju nakon završetka školovanja, kao i namjeri gradskih vlasti da stipendiju ne mogu dobiti studenti stariji od 26 godina života.

“Više nećemo stipendirati studente koji studiraju izvan Republike Hrvatske. Isto tako iznos stipendija biti će smanjen na po 500 kuna mjesečno s čime želimo da što veći broj studenata dobije stipendiju. Gledat ćemo i da prednost imaju deficitarna zanimanja u gradu”, izjavio je nakon što je sjednica prekinuta vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Komentirajući zašto su odbijeni predloženi amandmani SDSS-a i SDP-a, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček pojasnio je kako gradske vlasti smatraju da u Hrvatskoj ima dovoljan broj viših i visokih obrazovnih ustanova, a i želja je gradskih vlasti, rekao je, da studenti stipendije troše na području Republike Hrvatske, podupirući razvoj hrvatskog visokoobrazovnog sustava.

“Pomalo sam iznenađen ovakvim ponašanjem vijećnika i žao mi je jer je dosta točaka vezano za rad Grada, a i natječaj za stipendije je trebao biti raspisan u nekom doglednom roku. Nadam se da ćemo u petak tu točku riješiti i da ćemo nastaviti normalan rad Gradskog vijeća”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić.

Po riječima predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u Igora Bošnjaka, Vukovar ima studenata i u Novom Sadu, Orašju, Mostaru i drugim sveučilišnim centrima, pa i jednog studenta u Londonu, te nema razloga da se i tim studentima na odobri gradska stipendija, kao što je to bio do sada slučaj.

“Nismo se mogli složiti da su odbijeni svi naši amadmani te smo napustili vijećnicu jer mislimo da nova gradska vlast radi krivo”, kazao je Bošnjak.

U Vukovaru je na vlasti koalicija HDZ-HSP dr. Ante Starčevića, koja u Gradskom vijeću ima ukupno 10 vijećnika. Toj koaliciji prevagu nad oporbenih po četiri vijećnika SDP-a i SDSS-a te vijećnikom HNS-a i SNS, donosi vijećnica HDSSB-a.

Nastavak sjednice Gradskog vijeća najavljen je za petak 17. listopada.

izvor: Politika Plus

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari