Pratite nas

Komentar

Evo zašto su Nijemci toliko produktivni

Objavljeno

na

Ekonomski motor Europske unije – Njemačka, spasila je eurozonu od propasti 2012. A sve to zbog produktivnog radnog kapaciteta. Kako zemlja u kojoj radni tjedan u prosjeku traje 35 sati, može ostvariti toliko visoku produktivnost, pita Business Insider koji je istražio ovu temu.

U njemačkoj radnoj kulturi, kada je zaposlenik na poslu, ne radi ništa drugo osim poslovnih zadataka. Korištenje Facebooka, tračanje kolega, čitanje portala unedogled i izvlačenje lažnih excel dokumenata kada prolazi šef, društveno su neprihvatljiva ponašanja.

U dokumentarcu na BBC-u, ‘Napravi od mene Nijemca’, mlada Njemica ispričala je kako je prilikom radne razmjene doživjela šok u Velikoj Britaniji. ‘Dok sam bila u Engleskoj, u uredu su ljudi stalno vodili privatne razgovore, planirali izlazak i cijelo su vrijeme pili kavu’, rekla je mlada Njemica iznenađena opuštenim ponašanjem britanskih radnika. U Njemačkim uredima, među zaposlenima, ne samo da nećete čuti privatne razgovore nego nećete vidjeti otvoren Facebook ni privatni email.

Njemačka radna kultura fokusira se na direktnu komunikaciju. Na primjer, onaj kome nešto treba reći će primjerice: ‘treba mi to do 15 sati’, umjesto: ‘možeš li molim te to dovršiti do 15 sati?’

Nijemci su na poslu fokusirani na rad i marljivi su, što odmah dovodi do veće produktivnosti u kraćem razdoblju. Zbog fokusa na posao i formalnog poslovnog okruženja, njemački radnici u pravilu se ne druže s kolegama s posla. Oni općenito vrednuju odvojenost privatnog i poslovnog života.

Produktivnost na radnom mjestu tolika je, da njemačka Vlada razmatra mogućnost zabrane poslovnih e-mailova nakon 18 sati.

61018693-radnik

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari