Connect with us

Kronika

Fahrudin Solak suspendiran s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite

Objavljeno

-

Fahrudin Solak, glavni akter afere “Respiratori”, suspendiran je s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

uspenzija Fahrudina Solaka proslijeđena je na potvrđivanje Vladi FBiH nakon što je Administrativna komisija Vlade FBiH podržala njegovu suspenziju. Tako se našla na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH i podržana većinom glasova.

Solak se nakon što je objelodanjena afera “Respiratori” oglasio saopštenjem obznanivši da je zatražio da ga Vlada Federacije BiH suspendira dok se, kako je naveo, ne dokaže njegova nevinost u postupku nabavke spornih respiratora.

Solak će tako do okončanja istrage u epiloga cijelog procesa ostati po strani, a osim pozicije direktora FUCZ-a obnašao je i funkciju načelnika Kriznog stožera FBiH u doba trajanja stanja prirodne nesreće.

U međuvremenu su isplivali brojni dokazi koji daju osnovu opravdane sumnje da su izvršena barem tri kaznena djela, a sada je na potezu Tužiteljstvo BiH.

Upravo je jučer nakon vještačenja pristiglih respiratora potvrđeno da ne posjeduju ni minimum kriterija da bi se mogli koristiti na jedinicama intenzivne skrbi u bolnicama te da se radi o respiratorima koji se koriste u vozilima hitne pomoći, dakle u transportu pacijenata.

Osim ovog segmenta u cijelom procesu nabavke respiratora sumnjiv je i način izbora firme “Srebrena malina” kao dobavljača, zatim usklađenost za Zakonom o javnim nabavama i još mnogo toga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari