Connect with us

Balkan

Fajon upozorava Crnu Goru na mogućnost zaustavljanja pregovora

Objavljeno

-

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon upozorila je u nedjelju Crnu Goru da bi se pristupni pregovori s EU-om mogli zaustaviti ako šesti pokušaj izbora sudaca Ustavnog suda ne uspije.

Fajon je, nakon susreta s predsjednicom crnogorskog parlamenta Danijelom Đurović, naglasila da je to “ozbiljna prijetnja”.

“Na strani političara je da stisnu ruku i naprave ono što smo dogovorili”, rekla je Fajon.

Fajon je krajem prosinca zajedno s austrijskim šefom diplomacije Alexanderom Schallenbergom imenovana za posebnu izaslanicu EU-a za Crnu Goru.

Ona je nenajavljeno u nedjelju posjetila Podgoricu gdje su u tijeku završne pripreme za izbor sudaca Ustavnog suda, o kojima će zastupnici glasati krajem siječnja ili početkom veljače.

Fajon se ranije u nedjelju susrela i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, a na kraju posjeta izrazila je nadu da će prije 23. siječnja kada treba podnijeti izvješće Bruxellesu imati pozitivne vijesti.

“Imam dobar osjećaj nakon razgovora, nadam se da su svi političari svjesni koliko je Ustavni sud važan. Želim da Crna Gora opet dođe u grupu koja napreduje ka EU-u, a ne u grupu o kojoj razgovaramo kao problemu u EU”, rekla je Fajon.

Crna Gora je već mjesecina u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

Vlada Dritana Abazovića od kolovoza je u tehničkom mandatu, a Ustavni sud te zemlje ne funkcionira od rujna jer broji svega troje od ukupno sedam sudaca i ne može donositi odluke.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu pet puta su pokušali izabrati nove suce, ali nijedan od kandidata nije dobio potrebnu dvostrećinsku većinu od 81 zastupnika u parlamentu te zemlje.

Izbor sudaca Ustavnog suda uvjet je i za održavanje najavljenih izvanrednih parlamentarnih i redovnih predsjedničkih izbora jer upravo ta institucija rješava eventualne izborne žalbe nakon izbornog procesa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari