Connect with us

Kolumne

Davor Dijanović: Fašističke tendencije u Zapadnobalkanskoj Republici Hrvatskoj

Objavljeno

on

Odlazak u šumu sve je bliži

Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori obilježena je godišnjica partizanskog proboja na Biljegu. Na obilježavanju su se okupili „antifašisti“ od formata kao što su „Titov Zagorec“ Franjo Habulin, koji je rođen dvanaest godina nakon Drugoga svjetskog rata, ali je predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, vrhunski intelektualac Zoran Pusić i neizostavni Milorad Pupovec, najprofesionalniji od svih profesionalnih „antifašista“.

[ad id=”93788″]

Ovi „antifašistički“ udarnici odlučno su dignuli svoj glas protiv povijesnog „revizionizma“, izrecitirali optužbe o fašizaciji Hrvatske, a drug Pupovec je nazočne pozdravio s „antifašističko“-humanističkim pozdravom „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“. Ovo okupljanje „antifašista“ malen je, ali vrijedan otpor općoj fašizaciji Hrvatske, u kojoj iza svakoga ugla – kao s pokretne trake – iskaču novi ustaše i novi fašisti dokazujući tako po n-ti put da je hrvatski narod genetski predodređen za fašizam. Ako se fašističke tendencije nastave – moglo se je doznati u neformalnom dijelu „antifašističkog“ skupa na Petrovoj gori – „antifašisti“ će kao ultima ratio protiv opće fašizacije društva izabrati odlazak u šumu, tj. stavit će se na raspolaganje proleterskoj diviziji čiji je vođa mladi novinar i „antifašist“ Hrvoje Šimičević koji je za jesen najavio odlazak u šumu čim se steknu uvjeti za ustanak instaliranjem internetske veze i ostalih nužnosti diljem šumskih prostranstava.

Aleksandar Vulin za PR anagažirao hrvatsku korporaciju “Uzgojilište ustaških zmija d. o. o.”

Ministar rada Republike Srbije Aleksandar Vulin zatražio je od svjetske javnosti i Europske unije da se izjasne o politici Hrvatske i da potomcima jasenovačkih žrtava kažu hoće li kazniti i zaustaviti vrijeđanje žrtava. Dodao je da je polaganjem vijenaca na grob streljanim ustašama u Bleiburgu rukovodstvo Hrvatske „bespovratno i javno izabralo stranu, ustašku“.

Mnogi zainteresirani građani uočili su podududarnost u izjavama Vulina i hrvatskih „antifašista“ kad su u pitanju optužbe za fašizam i ustaštvo te se zapitali koji su razlozi takve misteriozne podudarnosti. Mi smo se potrudili doznati razloge podudarnosti te smo iz pouzdanih izvora dobili informaciju da je Vulin za vođenje odnosa s javnošću angažirao hrvatsku visokoprofitnu megakorporaciju “Uzgojilište ustaških zmija d. o. o.”, koja je prihvatila suradnju zbog lošeg poslovanja uzrokovanog uskratom proračunskih sredstava od strane ustaše Zlatka Hasanbegovića. Ugovor o suradnji potpisan je na obostrano „antifašističko“ zadovoljstvo.

Premalo „antifašizma“ kod Marije Selak

U tekstu pod naslovom „Recite, koliko je antifašizma dovoljno“ Marija Selak opisala je kako joj je otkazana suradnja na portalu „Halter“ zbog insuficijencije „antifašizma“ u njezinim kolumnama. Naime, prema mišljenju Tonija Gabrića, glavnog urednika renomiranoga „antifašističkog“ portala Halter, temeljni razlog zbog kojega Selak više nije prikladna za uvodničarku na Portalu je taj što je “u sadašnjoj političkoj situaciji želio da za Uvodnik angažiraju nekoga tko je javno prepoznat kao istaknut i radikalan protivnik fašizma i ustaštva”.

„Je li primjer traženog radikalizma najava odmetanja u šumu nakon čega će ‘ustaše’ loše proći, kao što je nedavno javno zaprijetio njihov nagrađeni autor?“ – zapitala se je Selak nakon otkaza suradnje. Iz antifašističke lige Hrvatske oglasili su se „zvaničnim saopštenjem po ovom pitanju“, te su najavili promjenu povijesnih udžbenika u kojima prema njihovu mišljenju treba biti više sadržaja o „antifašizmu“ i njegovim istaknutih povijesnim predstavnicima kao što su Josip Broz Tito, Aleksandar Ranković i Simo Dubajić. S obzirom na to da je filoustaška vlast ukinula ured Stjepana Mesića, najvećeg živućeg „antifašista“ Europe, iz Antifašističke lige predložili su da pisanje Uvodnika na Halteru preuzme bivši doživotni predsjednik RH kao istaknuti i radikalni protiv fašizma i ustaštva, koji je svoj „antifašistički“ pedigre dokazao još devedesetih godina na turneji koju je imao u Australiji. U uredništvu Haltera složili su se s ovim prijedlogom jer smatraju da je Mesić najbolji izbor u vremenu kad fašizam – praćen zatvaranjem novinara, nestajanjem ljudi, logorima i masovnim egzekucijama – ponovno hara Hrvatskom.

„Razmislit ću ovoj ponudi, gadovi ne će moći mirno spavati zbog moga budućeg angažmana protiv aktualnih fašističkih tendencija“ – poručio je nikada živahniji „antifašist“ i arbitar „antifašističke“ elegancije Stjepan Mesić.

Davor Dijanović/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari