Connect with us

Iz Svijeta

FBI: Broj ubojstava porastao za 30 posto u SAD-u u 2020.

Objavljeno

on

Foto: EPA

Broj ubojstava u Sjedinjenim Državama narastao je za gotovo 30% u 2020., a po prvi put u posljednje četiri godine zabilježen je i ukupan porast nasilnih zločina, objavio je FBI u ponedjeljak u svom godišnjem izvješću o zločinima.

Stručnjaci djelomično povezuju ovaj porast s posljedicama teških životnih situacija u kojima su se ljudi našli zbog pandemije Covida-19.

Broj ubojstava je u 2020. narastao za 29,4% u odnosu na 2019., što je najveći godišnji porast otkako su 1960-ih godina počeli voditi tu statistiku na razini SAD-a, objavili su New York Times i Washington Post.

Zabilježeno je gotovo 1,3 milijuna nasilnih zločina što je porast od 5,6%, ali je 18. godinu zaredom pao broj imovinskih zločina i to za 7,8%, izvjestio je FBI.

Porast broja ubojstava povezan je s učestalijom uporabom vatrenog oružja. U Houstonu je broj ubojstava vatrenim oružjem narastao za 55%, sa 221 u 2019. na 343 u 2020., objavio je Washington Post.

Američki predsjednik Joe Biden se u borbi protiv zločina posebno usmjerio na slučajeve u kojima je korišteno vatreno oružje te zaziva bolju suradnju između lokalnih i federalnih čelnika. Biden se obvezao uvesti značajne promjene u zakone o uporabi vatrenog oružja, a najavio je i pomoć saveznim državama u financiranju zapošljavanja većeg broja policajaca. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR