Connect with us

BiH

FBIH odobrila mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici 10 milijuna eura pomoći

Objavljeno

-

Vlasti Federacije BiH odobrile su u četvrtak 38,4 milijuna eura za zdravstvene institucije u tome entitetu od čega najviše novca, 10 milijuna, ide Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru, čiji ravnatelj Ante Kvesić ističe da će s tom pomoći moći “prodisati”, ali ne i riješiti nagomilane probleme.

Na prijedlog federalnog ministarstva zdravstva, vlada je usvojila program utroška sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH u proračunu 2022. godine. Novac je raspodijeljen za 19 zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH kako bi im se pomoglo da provedu financijsku konsolidaciju i restrukturiranje budući većina ima financijskih problema.

Najveći dužnik među njima je SKB Mostar čiji dug za doprinose i druge obveze državi iznose oko 34 milijuna eura.

Ravnatelj SKB-a Mostar dr. sc. Ante Kvesić ističe kako su gubici nastali zbog višegodišnjeg neizmirivanja obveza prema zdravstvenom sektoru.

“To je nešto što zaštićuje ovaj cijeli sustav da ne propadnemo. Ta odluka, rekao bih, dat će nam zraka”, rekao je ravnatelj Kvesić. Pojasnio je kako s ovom pomoći neće biti riješeni problemi financiranja zdravstvenog sektora.

“Problem će biti riješen onoga trenutka kada budemo imali ugovore s onima kojima pružamo usluge po jedinici usluge”, rekao je. Pojasnio je kako je od 2001. samo ova zdravstvena ustanova zakinuta za više od 100 milijuna eura jer su usluge iz Zavoda za zdravstveno osiguranje plaćane manje nešto što vrijede.

Hrvatska vlada pomogla je dovršetak izgradnje SKB Mostar, te svakodnevno podržava njezin rad. Početkom godine izdvojila je oko 5,4 milijuna eura potpore. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari