Pratite nas

BiH

FBiH Poslodavci: Tuš oštetio brojne tvrtke

Objavljeno

na

Posebno se želi naglasiti kako “ne mogu dozvoliti da razna ugledna strana poduzeća otvaraju tvrtke u BiH s 2.000 maraka, ali ne ne jamče kako će pokriti obveze”.
Tuš oštetio brojne tvrtke

Udruga poslodavaca FBiH organiziralo je danas u Sarajevu sastanak posvećen posljednjim događanjima u kojima je veliki broj bh. tvrtki oštećen od trgovačkog lanca Tuš poručujući kako oni ne mogu dozvoliti raznim uglednim stranim tvrtkama otvarati tvrtke u BiH s 2.000 KM početnog kapitala, ali ne jamčiti kako će pokriti obveze koje nastanu radom tih tvrtki u BiH.

Predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca FBiH Safudin Čengić kazao je kako je povod za organizaciju sastanka činjenica da u zadnjih nekoliko godina postoji sve više pojava koje dovode tvrtke i poslodavce u BiH u težak položaj. Kako je kazao, do toga u najvećem slučaju dolazi jer tvrtke koje su utemeljene u BiH od inozemnih poslodavaca to rade na način koji je reguliran entitetskim propisima uz uplatu od 2.000 KM početnog kapitala, a aktivnosti provode na području BiH na način koji im omogućava korištenje svih potencijala BiH, javlja Anadolija.

“Kada dođu u krizu koja se može dogoditi svakom poslodavcu dovode u težak položaj bh. poslodavce, povlače se. A, ne ispunjavaju obveze prema poslodavcima u BiH. Sazvali smo sastanak kako bi i državnim institucijama i javnosti u kazali da ne možemo kao poslodavci podnositi ovakav način rada te kazati što poduzeti kako se ne bi ponovila situacija s Tušom, Koteksom…”, poručio je Čengić. Prema njegovim riječima, cilj je razgovarati o tome na koji način to spriječiti.

“Naša zakonska regulativa omogućava i što je normalno, brzo, učinkovito i sa što manje sredstava otvarati tvrtke unutar BiH. Mi kao poslodavci podržavamo takve aktivnosti. Svima nam je poznato kako bez investicija, bez ulaganja i stranih investitora ne možemo ostvariti veća zapošljavanja i popraviti situaciju u BiH”, kazao je Čengić. Međutim, kako kaže, oni posebno žele naglasiti da “ne mogu dozvoliti da razna ugledna strana poduzeća otvaraju tvrtke u BiH sa 2.000 maraka, ali ne garantuju da će pokriti obveze”.

“Tražimo od nadležnih ministarstava da zakonskom regulativom definira da netko, kao što je Tuš, koji ima značajnu imovinu u Sloveniji i u drugim državama, mora garantirati dobavljačima da će biti izmirene njihove obveze bilo to imovinom uBiH ili sredstvima kojim raspolaže u državi u kojoj ima sjedište”, pojasnio je Čengić. Poručio je kako nisu za sprječavanje stranih investicija u BiH.

Zehra Selimović iz Ministarstva vanjske trgovine BiH kazala je kako je u nadležnosti ovog ministarstva politika i sudjelovanje stranih ulagača s kojim se i ne može baš puno utjecati na sam način registracije i osnivanja tvrtki u BiH. Mišljenja je kako je ključni problem u tome što osnivač odgovara do visine ulagačkog uloga.

Bruno Bojić iz Vanjskotrgovinske komore BiH govoreći o slučaju “Tuš” kazao je kako je ova tvrtka došla u BiH s kapitalom od 20 milijuna KM i surađivali su s bh. poslodavcima koji su njima davali i robu i uslugu.

“Osnovali su Tuš trade s 2.000 maraka i polako prenosili komitentima da mogu nastaviti svoje poslovanje s Tuš Tradeom bez problema kao što su to radili s Tušom d.o.o.”, pojasnio je Bojić.

[ad id=”40553″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari