Pratite nas

BiH

FBiH pred kolapsom, upitno usvajanje proračuna

Objavljeno

na

SDA insistirala da se u skorije vrijeme održi izvanredna sjednica Zastupničkog doma, HDZ je ovu ponudu odbio s obrazloženjem da iduća sjednica Parlamenta tek može uslijediti kada bude imenovana nova Vlada FBiH.

Ishod posljednjeg sastanka Kolegija Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, gdje je došlo do razilaženja u stavovima između SDA i HDZ-a BiH, nagovijestio je duboku krizu u Federaciji BiH i prije nego što je završeno formiranje vlasti. Koalicijski partneri, naime, nisu mogli postići dogovor o održavanju iduće sjednice ovog doma, na kojoj bi trebale biti usvojene izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH, piše Dnevni avaz.

Izmjene podrazumijevaju prolongiranje primjene ovog zakona, koji je već stupio na snagu, jer za njegovu provedbu nema novca. Zbog te činjenice, općinski i županijski sudovi i tužiteljstva ne mogu procesuirati predmete koji se odnose na organizirani kriminal i korupciju.

Kako je preneseno ovom listu s jučerašnjeg sastanaka Kolegija, dok je SDA insistirala da u skorije vrijeme bude održana izvanredna sjednica Zastupničkog doma, HDZ je ovu ponudu odbio s obrazloženjem da iduća sjednica Parlamenta tek može uslijediti kada bude imenovana nova Vlada FBiH. Time se, praktično, došlo u pat-poziciju, s obzirom na to da je formiranje Vlade FBiH, zbog teških sukoba između koalicijskih partnera SDA – HDZ – DF, u skorije vrijeme krajnje neizvjesno. Također, upitno je i donošenje proračuna FBiH, a odluka o privremenom financiranju vrijedi do kraja idućeg mjeseca!

Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB-a, opozicijske stranke, izjavio je za kako je predložio da proračun FBiH za ovu godinu u formi nacrta bude stavljen u proceduru kako bi se kreirao do kraja ožujka.

– Moj prijedlog nije prihvaćen, tako da smo se našli u teškoj situaciju. U FBiH je na sceni mrtvilo, jer se odlukom o privremenom financiraju isplaćuju samo najnužnije stvari, poput socijalnih transfera i dugova, a s druge strane zapali smo u neizvjesnost zato što uopće ne znamo hoće li se do kraja ožujka usvojitiproračun, kazao je Beganović.

Dodao je da će zbog političkih nesuglasica koalicijskih partnera uslijediti velika stagnacija u FBiH, koja je bez proračuna, bez razvojnih programa, kapitalnih ulaganja i investicijskih projekata. Uz sve nabrojano, dodaje i da, dok se ne poslože odnosi i ne formira vlast, do daljnjeg ne treba očekivati tranše Međunarodnog monetarnog fonda.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari