Connect with us

BiH

FBiH pred kolapsom, upitno usvajanje proračuna

Objavljeno

-

SDA insistirala da se u skorije vrijeme održi izvanredna sjednica Zastupničkog doma, HDZ je ovu ponudu odbio s obrazloženjem da iduća sjednica Parlamenta tek može uslijediti kada bude imenovana nova Vlada FBiH.

Ishod posljednjeg sastanka Kolegija Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, gdje je došlo do razilaženja u stavovima između SDA i HDZ-a BiH, nagovijestio je duboku krizu u Federaciji BiH i prije nego što je završeno formiranje vlasti. Koalicijski partneri, naime, nisu mogli postići dogovor o održavanju iduće sjednice ovog doma, na kojoj bi trebale biti usvojene izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH, piše Dnevni avaz.

Izmjene podrazumijevaju prolongiranje primjene ovog zakona, koji je već stupio na snagu, jer za njegovu provedbu nema novca. Zbog te činjenice, općinski i županijski sudovi i tužiteljstva ne mogu procesuirati predmete koji se odnose na organizirani kriminal i korupciju.

Kako je preneseno ovom listu s jučerašnjeg sastanaka Kolegija, dok je SDA insistirala da u skorije vrijeme bude održana izvanredna sjednica Zastupničkog doma, HDZ je ovu ponudu odbio s obrazloženjem da iduća sjednica Parlamenta tek može uslijediti kada bude imenovana nova Vlada FBiH. Time se, praktično, došlo u pat-poziciju, s obzirom na to da je formiranje Vlade FBiH, zbog teških sukoba između koalicijskih partnera SDA – HDZ – DF, u skorije vrijeme krajnje neizvjesno. Također, upitno je i donošenje proračuna FBiH, a odluka o privremenom financiranju vrijedi do kraja idućeg mjeseca!

Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB-a, opozicijske stranke, izjavio je za kako je predložio da proračun FBiH za ovu godinu u formi nacrta bude stavljen u proceduru kako bi se kreirao do kraja ožujka.

– Moj prijedlog nije prihvaćen, tako da smo se našli u teškoj situaciju. U FBiH je na sceni mrtvilo, jer se odlukom o privremenom financiraju isplaćuju samo najnužnije stvari, poput socijalnih transfera i dugova, a s druge strane zapali smo u neizvjesnost zato što uopće ne znamo hoće li se do kraja ožujka usvojitiproračun, kazao je Beganović.

Dodao je da će zbog političkih nesuglasica koalicijskih partnera uslijediti velika stagnacija u FBiH, koja je bez proračuna, bez razvojnih programa, kapitalnih ulaganja i investicijskih projekata. Uz sve nabrojano, dodaje i da, dok se ne poslože odnosi i ne formira vlast, do daljnjeg ne treba očekivati tranše Međunarodnog monetarnog fonda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari