Pratite nas

BiH

FBiH u zastoju, jedni očekuju smirenje, drugi raspad

Objavljeno

na

“Izgubljeno je dosta vremena, a svako prekomponiranje donosi nove potrese, novi zastoj u radu i Parlamenta i Vlade, što nije dobro. Očekujem da se strasti slegnu i da se ovo stanje smiri”, poručio je Čavara.

Bilo bi dobro da se Vlada Federacije BiH vrati onome što su joj programski zadaci rekao je Reuf Bajrović, ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi FBiH, komentirajući zastoj u radu federalne izvršne vlasti.

“Riječ je o pitanjima ekonomskih reformi, a ne da se samo bavimo gdje će tko biti postavljen. Vlada Federacije ne smije sebi dozvoliti da se namještaju natječaji i da se postavljaju stranački ljudi. Nadam se da će SDA i HDZ odustati od toga”, rekao je u Bajrović za Nezavisne novine.

Već gotovo dva mjeseca koplja se lome zbog gospodarskih subjekata koji su vlasništvo ili su dijelom vlasništvo Federacije. Zbog toga Vlada tjednima nije ni zasjedala.

Iako je Fadil Novalić, premijer FBiH, u svom ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, socijalna pitanja i reformske zakone, oba doma federalnog parlamenta u posljednjih dva mjeseca samo dva puta su zasjedala, a zastupnici kažu da je to zato što nemaju o čemu razgovarati jer je nova vlada povukla sve zakone iz procedure koje je predložila prethodna, a niti jedan još nije predala u parlamentarnu proceduru.

Posljednja dva mjeseca isključivo se bavi imenovanjem nadzornih odbora i uprava u poduzećima. Kako stvari stoje, ovim problemom u skorije vrijeme, ako ga ne riješi Vlada FBiH, mogao bi se baviti i federalni parlament.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH (HDZ BiH), tvrdi da je žalosna činjenica da u Vladi FBiH još postoje razmimoilaženja i da se ne poštuje dogovor koalicijskih partnera.

“Vjerujem da će ti problemi brzo biti riješeni na bilo koji način. Volio bih da se sinkronizira rad svakog pojedinog ministra i da se uvažava poslovnik o radu Vlade”, rekao je Čavara, dodajući da je, ukoliko ne bude bilo moguće “složiti odnose”, normalno da se traži drugi način.

“Mislim da je to opcija koju treba izbjegavati jer Vlada je konstituirana prije dva mjeseca. Izgubljeno je dosta vremena, a svako prekomponiranje donosi nove potrese, novi zastoj u radu i Parlamenta i Vlade, što nije dobro. Očekujem da se strasti slegnu i da se ovo stanje smiri”, poručio je Čavara.

Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je nepobitno kako Vlada još nije uspjela “uštimati” međusobne odnose.

“Kada je riječ o kamenu spoticanja, resursima, treba tražiti zakonska rješenja, ali i poštovati zakonske propise, bez obzira odgovara li to nekome ili ne”, rekao je Osmanović, koji je poručio da se Vladi FBiH ne smije dozvoliti da krši zakonske propise, te da je točno da o nadzornim odborima i upravama odlučuju skupštine poduzeća, ali da resorni ministri iz svojih oblasti raspisuju natječaje i podnose prijedloge.

“Ako se nekome ne sviđa takvo zakonsko rješenje, onda se mora ići na izmjenu zakona, a ne na preglasavanje, bez obzira kome ono išlo u korist”, rekao je Osmanović.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, kaže da se Vlada FBiH jedino bavi raspodjelom plijena, te da su jedino rješenje prijevremeni izbori.

Elvir Karajlić, šef Kluba SDP BiH, tvrdi da se parlamentarna većina u FBiH opredijelila samo za borbu za fotelje, te kako nije dobro za građane FBiH što Vlada praktično i ne funkcionira.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi prosvjedi u Bihaću zbog migratske krize

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Nekoliko stotina građana okupilo se u nedjelju u Bihaću na novim prosvjedima zbog eskalacije migrantske krize a ovoga puta zahtijevali su prestanak smještanja ilegalnih migranata u improvizirani centar u prostorima nekadašnjeg učeničkog doma u tom gradu.

Prosvjednici su u koloni prošli kroz središte grada i potom krenuli ka učeničkom domu no tamo ih je dočekao policijski kordon pa su odustali od pokušaja da dođu do samog migrantskog kampa.

Prema podacima lokalnog Crvenog križa u tom kampu svakodnevno boravi najmanje 800 ilegalnih migranata i oni se smjenjuju jer jedni odlaze a drugi pristižu u nadi da će iz ovog dijela BiH uspjeti nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama Europske unije.

Nedjeljni prosvjedi nastavak su onih održanih u subotu navečer kada se na središnjem gradskom trgu u Bihaću okupilo oko dvije tisuće građana koji su tražili hitno reagiranje vlasti kako bi se migrante izmjestilo iz središta grada te poduzele mjere kojima bi se spriječio dolazak novih migranata.

Nakon mirnih prosvjeda neki od sudionika su svoje nezadovojstvo iskazali blokadom prilaza autobusnom kolodvoru ali i prometnice koja vodi ka središnjoj Bosni i Sarajevu odakle redovitim autobusnim linijama svakodnevno pristižu deseci migranata.

Vlasti u Unsko-sanskoj županiji od početka godine registrirale su dolazak više od deset tisuća ilegalnih migranata. U policiji pretpostavljaju kako bi ih trenutačno na širem području Bihaća moglo biti do tri tisuće a još četiri tisuće oko Velike Kladuše.

(Hina)

 

Masovni prosvjedi u Bihaću zbog eskalacije migrantske krize

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Masovni prosvjedi u Bihaću zbog eskalacije migrantske krize

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Fena

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u subotu navečer u Bihaću kako bi prosvjedovali zbog eskalacije migrantske krize na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini  pri čemu su zahtijevali odlučnije angažiranje državnih tijela vlasti kako bi se taj problem napokon stavio pod nadzor.

Na središnji gradski trg prosvjednici su došli s transparentima s porukama poput “Bihać je naš”, a jedan od organizatora, vijećnik u Gradskom vijeću Sejo Ramić burno je pozdravljen kada je u govoru istaknuo da ovo nije prosvjed protiv migranata nego protiv vlasti koje ne poduzimaju ništa da bi njima stvorili uvjete za boravak, a građanima pružili sigurnost.

“Do sada smo molili pomoć, a sada tražimo brzu reakciju”, kazao je Ramić.

Neki od govornika zauzeli su se za to da se učini pritisak na vlasti kako bi se proglasilo izvanredno stanje te autobusnim prijevoznicima i Željeznici Federaciji BiH zabranio prevoz migranata prema Bihaću.

Prema podacima županijskog MUP-a u taj dio BiH svakog dana stiže između 100 i 150 ilegalnih migranata, a policija bilježi stalni porast broja izgreda vezanih uz migrante.

Dramatičan apel policije Unsko-sanske županije

Od početka godine u Unsko-sansku županiju je stiglo više od 10 tisuća migranata, no riječ je samo o onima koji su registrirani, a pretpostavlja se da ih je zapravo stiglo barem tisuću do dvije više.

Koliko ih točno sada boravi u tom području nitko ne zna. Posljednja je procjena da je riječ o nekoliko tisuća migranata koji planiraju nastaviti put prema Hrvatskoj, a koncentrirani su uglavnom na području Bihaća i Velike Kladuše.

Selam Midžić, tajnik Crvenog križa u Bihaću, kazao je da oni i dalje osiguravaju prehranu za oko 800 osoba koliko ih u prosjeku boravi u improviziranom migrantskom centru u ruševnoj zgradi nekadašnjeg bihaćkog učeničkog doma gdje migranti svakodnevno dolaze i odlaze.

“Tražili smo da se državna tijela vlasti uključe, a to se do danas nije dogodilo”, kazao je Midžić.

(Hina)

Robert Valdec iz Bihaća: Migranti su pokupovali sve mačete i noževe

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari