Pratite nas

BiH

FBiH u zastoju, jedni očekuju smirenje, drugi raspad

Objavljeno

na

“Izgubljeno je dosta vremena, a svako prekomponiranje donosi nove potrese, novi zastoj u radu i Parlamenta i Vlade, što nije dobro. Očekujem da se strasti slegnu i da se ovo stanje smiri”, poručio je Čavara.

Bilo bi dobro da se Vlada Federacije BiH vrati onome što su joj programski zadaci rekao je Reuf Bajrović, ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi FBiH, komentirajući zastoj u radu federalne izvršne vlasti.

“Riječ je o pitanjima ekonomskih reformi, a ne da se samo bavimo gdje će tko biti postavljen. Vlada Federacije ne smije sebi dozvoliti da se namještaju natječaji i da se postavljaju stranački ljudi. Nadam se da će SDA i HDZ odustati od toga”, rekao je u Bajrović za Nezavisne novine.

Već gotovo dva mjeseca koplja se lome zbog gospodarskih subjekata koji su vlasništvo ili su dijelom vlasništvo Federacije. Zbog toga Vlada tjednima nije ni zasjedala.

Iako je Fadil Novalić, premijer FBiH, u svom ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, socijalna pitanja i reformske zakone, oba doma federalnog parlamenta u posljednjih dva mjeseca samo dva puta su zasjedala, a zastupnici kažu da je to zato što nemaju o čemu razgovarati jer je nova vlada povukla sve zakone iz procedure koje je predložila prethodna, a niti jedan još nije predala u parlamentarnu proceduru.

Posljednja dva mjeseca isključivo se bavi imenovanjem nadzornih odbora i uprava u poduzećima. Kako stvari stoje, ovim problemom u skorije vrijeme, ako ga ne riješi Vlada FBiH, mogao bi se baviti i federalni parlament.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH (HDZ BiH), tvrdi da je žalosna činjenica da u Vladi FBiH još postoje razmimoilaženja i da se ne poštuje dogovor koalicijskih partnera.

“Vjerujem da će ti problemi brzo biti riješeni na bilo koji način. Volio bih da se sinkronizira rad svakog pojedinog ministra i da se uvažava poslovnik o radu Vlade”, rekao je Čavara, dodajući da je, ukoliko ne bude bilo moguće “složiti odnose”, normalno da se traži drugi način.

“Mislim da je to opcija koju treba izbjegavati jer Vlada je konstituirana prije dva mjeseca. Izgubljeno je dosta vremena, a svako prekomponiranje donosi nove potrese, novi zastoj u radu i Parlamenta i Vlade, što nije dobro. Očekujem da se strasti slegnu i da se ovo stanje smiri”, poručio je Čavara.

Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je nepobitno kako Vlada još nije uspjela “uštimati” međusobne odnose.

“Kada je riječ o kamenu spoticanja, resursima, treba tražiti zakonska rješenja, ali i poštovati zakonske propise, bez obzira odgovara li to nekome ili ne”, rekao je Osmanović, koji je poručio da se Vladi FBiH ne smije dozvoliti da krši zakonske propise, te da je točno da o nadzornim odborima i upravama odlučuju skupštine poduzeća, ali da resorni ministri iz svojih oblasti raspisuju natječaje i podnose prijedloge.

“Ako se nekome ne sviđa takvo zakonsko rješenje, onda se mora ići na izmjenu zakona, a ne na preglasavanje, bez obzira kome ono išlo u korist”, rekao je Osmanović.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, kaže da se Vlada FBiH jedino bavi raspodjelom plijena, te da su jedino rješenje prijevremeni izbori.

Elvir Karajlić, šef Kluba SDP BiH, tvrdi da se parlamentarna većina u FBiH opredijelila samo za borbu za fotelje, te kako nije dobro za građane FBiH što Vlada praktično i ne funkcionira.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Evo tko će predstavljati Hrvate u Domu naroda

Objavljeno

na

Objavio

klix.ba

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrali su danas izaslanike za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Izabrani su izaslanici u Klub Hrvata i Klub Bošnjaka Doma naroda PSBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Tako će u Klubu Hrvata biti predsjednik HDZ-a BiH  i HNS-a BiH Dragan Čović, aktualni predsjedatelj Doma naroda  PSBIH Bariša Čolak, ministrica obrane Marina Pendeš i dosadašnja predsjedateljica DN PFBIH Lidija Bradara iz HDZ-a, te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte.

u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda će biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Podsjećamo, u Klubu Srba u državnom Domu naroda iz Republike Srpske su izabrani Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

Ovime je kompletiran proces formiranja zakonodavne vlasti u BiH na svim razinama vlasti.

Zahvaljujući Uputstvu Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji nije u skladu sa presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić u Klub Hrvata  Doma naroda PS BiH izabran je i Zlatko Miletić iz DF-a koji nema legitimitet naroda kojega predstavlja.

Zlatko Miletić, od oca Jovana i majke Ajše, prvi put se izjasnio kao Hrvat da bi mogao biti izabran za ravnatelja Federalne uprave policije, budući da je to mjesto pripadalo predstavniku Hrvata, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Zlatko Miletić je Glavni tajnik Demokratske fronte. On je neposredno nakon što je Željko Komšić  treći put izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH otkrio kako su pokušali ucjenjivati Hrvate. “Išli smo toliko daleko da smo im (HDZ-u BiH) u jednom trenutku ponudili da svih 17 mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije pripadne njima, ali uz uvjet da Dom naroda ima samo ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno da ne bude u ulozi Zastupničkog doma. Ponudili smo im da se vrati ‘Travanjski paket’ obećavši da će Željko Komšić povući svoju kandidaturu za člana Predsjedništva”, kazao je Miletić gostujući u programu jedne bh. televizije.

Ostaje za vidjeti kakvo će Miletićevo djelovati u Domu naroda Parlamenta BiH jer neće imati priliku utjecati na donošenje odluka unutar Kluba Hrvata jer preostala 4 izaslanika dolaze iz HDZ-a BiH odnosno HNS-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Konstituiran novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Martinović predsjedavajući Doma naroda PFBiH, Čampara zamjenik

Polaganjem svečane prisege, formiranjem Klubova konstitutivnih naroda te kluba Ostalih te izborom rukovodstva doma, konstituiran je novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za mandatno razdoblje 2018.-2022.

I u novom sazivu ostao je nepopunjem Klub izaslanika iz reda srpskog naroda, jer u pojedinim županijama jednostavno nema zastupnika iz ovog naroda te ih ne mogu ni delegirati u Federalni dom naroda. Tako je danas od predviđenih 58 prisegnulo ukupno 55 izaslanika. Za predsjedatelja Doma naroda izabran je Tomislav Martinović (HDZ BiH). Ova stranka inače ima i najviše izaslanika u Domu naroda, 13 od 17 u Klubu Hrvata te jednog u Klubu Srba.

Preuzimajući dužnost predsjedatelja od Lidije Bradara (HDZ BiH), Martinović se zahvalio na povjerenju kazavši kako je Dom naroda PFBIH važan segment vlasti u Federaciji, te je dodao kako je njegovo imenovanje privremeno rješenje te kako će zbog njegovih osobnih razloga ali i nekih kadrovskih rješenja njegovo mjesto uskoro preuzeti netko drugi.Iskazao je nadu da će zajedno sa ostalim izaslanicima zajednički uspjeti ovaj Dom voditi u ustavnim i zakonskim okvirima i ispuniti sve zadaće koje pred ovaj saziv budu postavljene.

Zahvalio je dosadašnjoj predsjedateljici na svemu što je uradila, kazavši da je njen imperativ bio Ustav i zakon i da je na tome ustrajala. Bradara je u svom kratkom obraćanju podsjetila na rad doma u sad već proteklom sazivu, usvojene ali i neusvojene zakone. Poslala je i sljedeću poruku: „Sviđalo se to nekima ili ne, ovo je Dom naroda Parlamenta Federacije, Dom konstitutivnih naroda i ostalih, i takav će i ostati“.

Za dopredsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda izabran je Aljoša Čampara (SDA), dok prijedlog nekolicine zastupnika iz Kluba srpskog naroda da za dopredsjedatelja doma iz reda ovog naroda bude izabran Žarko Vujović (SDP) nije dobio potreban broj glasova te je mjesto drugog dopredsjedatelja zasad neupražnjeno.

Prije izbora rukovodstva, formirani su Klubovi naroda. Predsjednik Kluba Hrvata je Ivo Tadić (HDZ BiH), Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak (SDA) , dok Klub izaslanika iz reda srpskog naroda nije izabrao predsjednika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari