Pratite nas

BiH

FBiH u zastoju, jedni očekuju smirenje, drugi raspad

Objavljeno

na

“Izgubljeno je dosta vremena, a svako prekomponiranje donosi nove potrese, novi zastoj u radu i Parlamenta i Vlade, što nije dobro. Očekujem da se strasti slegnu i da se ovo stanje smiri”, poručio je Čavara.

Bilo bi dobro da se Vlada Federacije BiH vrati onome što su joj programski zadaci rekao je Reuf Bajrović, ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi FBiH, komentirajući zastoj u radu federalne izvršne vlasti.

“Riječ je o pitanjima ekonomskih reformi, a ne da se samo bavimo gdje će tko biti postavljen. Vlada Federacije ne smije sebi dozvoliti da se namještaju natječaji i da se postavljaju stranački ljudi. Nadam se da će SDA i HDZ odustati od toga”, rekao je u Bajrović za Nezavisne novine.

Već gotovo dva mjeseca koplja se lome zbog gospodarskih subjekata koji su vlasništvo ili su dijelom vlasništvo Federacije. Zbog toga Vlada tjednima nije ni zasjedala.

Iako je Fadil Novalić, premijer FBiH, u svom ekspozeu fokus stavio na ekonomiju, socijalna pitanja i reformske zakone, oba doma federalnog parlamenta u posljednjih dva mjeseca samo dva puta su zasjedala, a zastupnici kažu da je to zato što nemaju o čemu razgovarati jer je nova vlada povukla sve zakone iz procedure koje je predložila prethodna, a niti jedan još nije predala u parlamentarnu proceduru.

Posljednja dva mjeseca isključivo se bavi imenovanjem nadzornih odbora i uprava u poduzećima. Kako stvari stoje, ovim problemom u skorije vrijeme, ako ga ne riješi Vlada FBiH, mogao bi se baviti i federalni parlament.

Marinko Čavara, predsjednik FBiH (HDZ BiH), tvrdi da je žalosna činjenica da u Vladi FBiH još postoje razmimoilaženja i da se ne poštuje dogovor koalicijskih partnera.

“Vjerujem da će ti problemi brzo biti riješeni na bilo koji način. Volio bih da se sinkronizira rad svakog pojedinog ministra i da se uvažava poslovnik o radu Vlade”, rekao je Čavara, dodajući da je, ukoliko ne bude bilo moguće “složiti odnose”, normalno da se traži drugi način.

“Mislim da je to opcija koju treba izbjegavati jer Vlada je konstituirana prije dva mjeseca. Izgubljeno je dosta vremena, a svako prekomponiranje donosi nove potrese, novi zastoj u radu i Parlamenta i Vlade, što nije dobro. Očekujem da se strasti slegnu i da se ovo stanje smiri”, poručio je Čavara.

Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je nepobitno kako Vlada još nije uspjela “uštimati” međusobne odnose.

“Kada je riječ o kamenu spoticanja, resursima, treba tražiti zakonska rješenja, ali i poštovati zakonske propise, bez obzira odgovara li to nekome ili ne”, rekao je Osmanović, koji je poručio da se Vladi FBiH ne smije dozvoliti da krši zakonske propise, te da je točno da o nadzornim odborima i upravama odlučuju skupštine poduzeća, ali da resorni ministri iz svojih oblasti raspisuju natječaje i podnose prijedloge.

“Ako se nekome ne sviđa takvo zakonsko rješenje, onda se mora ići na izmjenu zakona, a ne na preglasavanje, bez obzira kome ono išlo u korist”, rekao je Osmanović.

Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, kaže da se Vlada FBiH jedino bavi raspodjelom plijena, te da su jedino rješenje prijevremeni izbori.

Elvir Karajlić, šef Kluba SDP BiH, tvrdi da se parlamentarna većina u FBiH opredijelila samo za borbu za fotelje, te kako nije dobro za građane FBiH što Vlada praktično i ne funkcionira.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

SIP objavio imena – Pročitajte tko je na kompenzacijskim listama

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici, nakon razmatranja izvješća o izvršenim provjerama, ovjerila 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata.

Do isteka roka 41 ovjereni politički subjekt je dostavio navedene liste i sve su ispunile uvjete za ovjeru, prenosi N1.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i Odluku o određivanju biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

Određeno je 10 biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Biračka mjesta će biti otvorena u veleposlanstvima BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, zatim u generalnim konzulatima BiH u Chicagu, Münchenu, Stuttgartu i Frankfurtu te u Počasnom konzulatu u Grazu.

Odluka o ovjeri kandidatskih listi za dodjelu kompenzacijskih mandata

Odluka o određivanju biračkih mjesta za glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Centar za ilegalne migrante ipak će biti u Velikoj Kladuši

Objavljeno

na

Objavio

Privremeni centar za smještaj ilegalnih migranata bit će u Velikoj Kladuši, unatoč protivljenju lokalnih vlasti, odlučile su u četvrtak vlasti u BiH.

Centar će biti u jednom od napuštenih pogona “Agrokomerca” koji se nalazi u velikokladuškoj općini, priopćio je operativni stožer Vijeća ministara zadužen za ilegalne migracije.

O toj lokaciji trajali su višemjesečni pregovori s općinom na čijem je čelu Fikret Abdić i koja je uporno odbijala dati suglasnost da se migrante smješta u Velikoj Kladuši.

Rezerve prema tom planu imali su i u tijelima Europske unije zbog blizine granice s Hrvatskom i bojazni da će to dodatno poticati migrante da se pokušaju domoći teritorija EU-a.

EU je najveći donator koji osigurava pomoć vlastima BiH za suočavanje s migranstkom krizom. Za te je svrhe Vijeću ministara BiH odobrena interventna pomoć od šest milijuna eura.

U prioćenju nije pojašnjeno hoće li dio tih sredstava biti iskorišten i za centar u Velikoj Kladuši ili će ga vlasti BiH same financirati.

Iz Vijeća ministara najavili su samo kako će idućeg tjedna početi radovi na rekonstrukciji učeničkog doma u Bihaću u kojemu već borave migranti i na opremanju napuštene vojarne “Ušivak” u mjestu Hadžići kod Sarajeva koja će također biti centar za smještaj nekoliko stotina migranata.

Za smještaj migranata, prvenstveno svega žena i djece bit će osposobljen i hotel “Sedra” kod Cazina gdje bi trebalo boraviti oko 200 najugroženijih.

Operativni stožer procijenjuje kako pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali i kako pojačanja upućena graničnoj policiji daju rezultate što je vidljivo po znatno većem broju migranata koji su vraćeni s granice pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH.

Najavljeno je i dodatno jačanje nadzora nad granicom jer će dio policajaca iz MUP-a Federacije BiH također pomoći graničnim policajcima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari