Connect with us

Federacija BiH ima najskuplje zastupnike u Europi!?

Objavljeno

-

SARAJEVO – Dok susjedi najavljuju smanjenje plaća najvišim državnim službenicima, u BiH to je nemoguće. Visinu primanja tijekom mandata, i to potpuno različitu po svim nivoima vlasti, garantira Ustav.

Federalna TV donosi pregled plaća parlamentaraca na federalnom nivou, ali i njihovog učinka. Milijuni idu na plaće koje mogu zaraditi i samo podizanjem ruku po stranačkim uputama.

Sat sjedenja u parlamentarnim klupama samo jednog zastupnika u Federaciji u prosjeku porezne obveznike košta 188 maraka, a jednog delegata 429 maraka. Satnicu od prosječnih 200 maraka treba pomnožiti s 93, koliko je profesionalnih zastupnika, i onu od 400 maraka sa 45, koliko je profesionalnih delegata. Zastupnici su u parlamentarnim klupama sjedili samo 16 sati mjesečno, a delegati tek 7 sati u posljednjih godinu dana. Samo za profesionalne delegate Doma naroda Federacije u prošloj godini smo izdvojili više od 2 milijuna maraka. Za smanjenje plaća deklarativno su i sami zastupnici.

“Klub SDA će biti za smanjenje plaća, ali da to bude u cijeloj Federaciji, ali da to bude i na županijskom i na općinskom nivou”, kaže Ismet Osmanović, šef kluba SDA u ZDPFBiH.

Šef Kluba SBB-a Mirsad Džonlagić ističe kako je neophodno da se uvede red u osobne dohotke svih, ne samo zastupnika nego i u svim državnim službama i javnim poduzećima.

Zabrinjavajuće je i to da 13 zastupnika i 9 delegata nije diskutiralo ni o jednoj točki dnevnog reda u prošloj godini. Moglo bi se reći da su plaću zarađivali samo glasanjem, i to po stranačkim uputama. Oba doma u Federaciji su održali jednak broj redovnih i vanrednih sjednica.

“Ovaj sastav Zastupničkog doma je radio u specifičnim okolnostima, bilo je puno vanrednih zasjedanja i perioda kada smo se bavili proceduralnim pitanjima”, objašnjava Jasenko Selimović, šef kluba SDP-a.

Dok milijune trošimo na one što skoro pa ništa ne rade, a za učinak nikom ne odgovaraju, treba podsjetiti da u ovoj godini Federacija mora vratiti skoro milijardu maraka po osnovu različitih dugovanja. Samo kod MMF-a Federacija se zadužila sa 299 milijuna maraka, a sav novac je otišao za javnu potrošnju. Istovremeno, na biro za zapošljavanje prijavi se 800 osoba mjesečno, navodi u svojoj analizi FTV.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari