Connect with us

Federacija BiH živi na milijunskim dugovanjima

Published

on

Kad se analiziraju točke dnevnog reda, u samo posljednja dva mjeseca nije bilo skoro nijedne sjednice federalne Vlade a da na njoj nisu doneseni zaključci o zaduživanju po različitim osnovama. Pred kraj mandata “platformaška” Vlada Federacije BiH, od travnja, do lipnja ove godine u nepuna dva mjeseca, zadužila je po kreditima, emisiji trezorskih zapisa građane Federacije BiH na više od 300 milijuna maraka.

platformaška vlada

U izbornoj godini zbog kupovine socijalnog mira, ali i sanacije poplavljenih područja Vlada FBiH donijela je odluke o zaduživanju kod Svjetske banke, MMF-a, emisiji trezorskih zapisa… “Zakonom o izvršenju proračuna FBiH za 2014. godinu planirano je zaduženje u iznosu od 260,000.000 KM preko emisije trezorskih zapisa.

Riječ je o aukciji od 6. svibnja 2014. godine, na kojoj je Federacija BiH ponudila 2000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu, što ukupno iznosi 20,000.000 KM, s rokom dospijeća od 182 dana, preko metode višestrukih cijena”, stoji u zaključku Vlade FBiH iz travnja ove godine. Na 50. žurnoj telefonskoj sjednici ista Vlada, kako je zaključeno, donijela je odluku o prihvaćanju dodatnog zaduženja Federacije BiH po IV. stand-by aranžmanu s MMF-om u iznosu do 92,029.544 KM, što iznosi 49 posto od ukupno odobrenih dodatnih sredstava za BiH u iznosu od oko 187,815.396 KM. Prije toga federalna Vlada je prihvatila zaduženje po dva sporazuma o financiranju između BiH i Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA). U prvom slučaju riječ je o kreditu od 47,500.000 dolara, što je 47,5 posto od ukupno odobrenih 100,000.000 dolara za BiH, a namijenjen je financiranju projekta hitnog oporavka od poplava u BiH. U šest mjeseci vlast u Federaciji BiH zadužila se za oko 760 milijuna maraka koje će se vraćati sljedećih godina.

Oporbene stranke u federalnom Parlamentu postavile su pitanje opravdanosti navedenih zaduženja, ali je stigao odgovor da se ovim spašava proračun i opća likvidnost ovog bh. entiteta. Jučer je Vlada raspravljala o uredbi o činovima službenika Sudske policije FBiH i rasporedu njenih službenika. Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlada je utvrdila visine boravišne pristojbe za 2015. Na dnevnom redu imala je i informaciju Povjerenstva za utvrđivanje zaposlenika koji su bili na listi Aluminija d.d. Mostar 31. prosinca 1991.

ZdenkoJurilj/vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari