Pratite nas

BiH

Federacija BiH je u protekle četiri godine prošla kroz najgore razdoblje od svog osnutka

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a BiH i novi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer je u Mostaru nakon razgovora s otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a u BiH Nicholasom Hillom kazao kako su već dogovoreni sastanci za sljedeći tjedan s predsjednicima stranaka koje su osvojile najveći broj glasova na ovim izborima kako bi se izborni pobjednici što prije dogovorili o koncepciji vlasti koja bi se trebala formirati do kraja godine, ili barem glavni dio vlasti na svim razinama.

Najteže je stanje u FBiH koja je u protekle četiri godine prošla kroz najgore razdoblje od svog osnutka. Iako ni prethodne vlade nisu pokazale pretjeranu učinkovitost, “platformaška” vlast dovela je FBiH u iznimno tešku situaciju, i to manje-više u svim oblastima.

Javna poduzeća

Izuzmu li se određeni rezultati u cestogradnji, još uvijek aktualna vlast nema se čime pohvaliti. Ipak, najveću štetu FBiH i odnosima u njoj ova vlast nanijela je samim načinom uspostave. Ignoriranje izborne volje cijelog jednog naroda te kršenje ustavnih i izbornih pravila, uz OHR-ovu matematiku po kojoj je pet trećina od 17, uveli su Federaciju u pravni kaos. Sama uspostava nove vlasti neće anulirati sve posljedice troipolgodišnjeg djelovanja izvan ustavnog okvira. Potreban je čitav niz političkih i pravnih odluka kako bi se posljedice neustavnog formiranja vlasti 2011. umanjile. Upravljanje entitetskim institucijama i posebno javnim poduzećima također je oblast u kojoj je “platformaška” vlast napravila kaos. Imenujući podobne, a nesposobne kadrove u većini javnih poduzeća, aktualna Vlada je ugrozila njihovo poslovanje. Dodatni problem je što su se u nekima od njih upravljačke strukture potpuno otrgnule od kontrole većinskog vlasnika, odnosno FBiH pa je veliko pitanje što će nova vlast zateći u javnim poduzećima. U političkom pogledu, vjerojatno najviše štete FBiH nanijelo je nepoštovanje nacionalnog balansa prilikom imenovanja u institucijama te uzurpiranje županijskih ovlasti. To se radilo kroz različite zakonske projekte, ali i uredbe.

Poništavanje revizije

U prilog ovakvom djelovanju Vlade išla je i situacija u Parlamentu FBiH te činjenica da su “hrvatski predstavnici” u vlasti bili slabašni i osobnim i stranačkim interesima zaokupljeni pojedinci. Stoga će biti neophodna revizija svih takvih odluka. Poništavanje revizije braniteljske populacije, koju je uporno provodio kontroverzni ministar Zukan Helez, nešto je na čemu će sigurno inzistirati hrvatski partneri u novoj Vladi. Nezakonita revizija uz kršenje ljudskih i braniteljskih prava rezultirala je golemim nezadovoljstvom te populacije, a posebno bivših pripadnika HVO-a koji su i najviše bili na Helezovom udaru. Zato je i logičan zahtjev braniteljskih udruga da novi ministar u ovom resoru bude Hrvat, što do sada nijednom nije bilo. Hrvat do sada nikada nije bio ni entitetski premijer, a ako bi eventualno u pregovorima Hrvati dobili tu poziciju, Bošnjak bi bio predsjednik FBiH.

(DJ/Vecernji.ba)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari