Pratite nas

BiH

Federacija BiH konačno dobila novu Vladu

Objavljeno

na

Imenovana nova Vlada Federacije BiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio je imenovanje nove Vlade FBiH sa 58 glasova za, 22 protiv i 3 suzdržana.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je prije glasanja kazao kako su izrečene teške riječi ali je pozvao na stvaranje pozitivne atmosfere u FBiH. Zatim je pročitao Odluku o imenovanju članova Vlade FBiH i pozvao zastupnike da potvrde tu odluku.

Nakon toga, premijer i ministri Vlade FBiH položili su zakletvu.

U naredne četiri godine na čelu Federalne vlade bit će Fadil Novalić, a činit će je: ministrica financija Jelka Miličević (HDZ BiH), ministar zdravstva Vjekoslav Mandić (HDZ BiH), ministar prometa i komunikacija Denis Lasić (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ BiH), ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ BiH), ministar pravde Mato Jozić (HDZ BiH), ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA).

U novoj Vladi bit će i Elvira Ćemalović – Dilberović(SDA), ministrica obrazovanja i nauke, zatim Šemsudin Dedić (SDA), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar unutrašnjih poslova FBiH bit će Aljoša Čampara (SDA), a ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić (SDA).

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Salko Bukvarević (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović (DF), ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat (DF), ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF) i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

Imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH

Imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH

[ad id=”68099″]

Više od pet mjeseci nakon općih izbora, održanih 12. listopada 2014. godine, Bosna i Hercegovina dobila je novi saziv Vijeća ministara.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je sa 26 glasova za, sedam protiv i jednim suzdržanim potvrdio imenovanje Vijeća ministara BiH za mandatno razdoblje 2014.-2018. godina.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je Denis Zvizdić (SDA).

Novi saziv Vijeća ministara BiH čine: Adil Osmanović (SDA) – ministar civilnih poslova, Semiha Borovac (SDA) – ministrica za ljudska prava i izbjeglice, Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) – ministar financija i trezora, Marina Pendeš (HDZ BiH) – ministrica obrane, Josip Grubeša (HDZ BiH) – ministar pravde, Slavko Matanović (DF) – ministar prometa i komunikacija, Igor Crnadak (PDP) – ministar vanjskih poslova, Mirko Šarović (SDS) – ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Dragan Mektić (SDS) – ministar sigurnosti.

Za zamjenika ministra civilnih poslova imenovan je Đorđe Miličević (NDP), za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović (SDS), za zamjenika ministra financija i trezora Mirsad Žuga (SDA), za zamjenike ministra obrane Emir Suljagić (DF) i Boris Jerinić (SDS), za zamjenika ministra pravde Nezir Pivić (SDA), za zamjenika ministra vanjskih poslova Josip Brkić (HDZ BiH), za zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević (HDZ BiH) i za zamjenika ministra sigurnosti Mijo Krešić (HDZ BiH).

Bevanda i Šarović će biti zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici nije imenovan zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH.

HDZ BiH je na ovu poziciju predložio Sašu Dalipagića, ali taj prijedlog predsjedavajući Zvizdić nije dostavio jer nije bilo dovoljno vremena da se izvrše zakonom propisane provjere tog kandidata.

Na osnovu ranijeg dogovora unutar vladajuće koalicije, DF-ov ministar prometa i komunikacija je hrvatske nacionalnosti te njegov zamjenik ne može biti iz istog naroda, zbog čega je u posljednji trenutak izvršena izmjena kandidata na ovoj poziciji i on će biti naknadno imenovan, nakon što Državna agencija za istrage i zaštitu izvrši provjeru ovog

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

BiH šalje dodatne policajce na granicu prema Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti Bosne i Hercegovine najavile su u petak da će rasporedit veći broj graničnih policajaca na svoju istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori nakon najave Turske da neće više zadržavati migrante u njihovu nastojanju da se krenu prema Europi.

Nakon sastanka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića priopćeno je da će se na istočnoj granici poduzeti ‘mjere kako bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata’.

Ravnatelj Galić istaknuo je da su svi raspoloživi policajci te materijalno-tehnički resursi već preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, a najavio je i dodatno angažiranje policijskih službenika Granične policije BiH iz drugih sredina.

Na istočnu granicu će uz policijske službenike biti upućene i mobilne jedinice Granične policije BiH.

Radončić i ravnatelj Galić razgovarali su i o mogućnosti angažiranja drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa. Trenutačno graničnim policajcima u nadzoru državne granice pomažu službenici Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne policijske agencije (SIPA), te ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Ranije u petak ministar Radončić izrazio je očekivanje da Turska ipak neće nekontrolirano pustiti migrante prema Europi jer bi to izazvalo humanitarnu katastrofu, a za Bosnu i Hercegovinu bio bi golem problem.

Prema navodima iz Granične policije BiH toj agenciji nedostaje oko 1000 policajaca, koji bi bili potrebni za učinkovit nadzor granica. (Hina)

Ako Turska pusti migrante, BiH će imati velike probleme

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ako Turska pusti migrante, BiH će imati velike probleme

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovački dužnosnici izrazili su u petak očekivanje kako Turska ipak neće otvoriti granice za migrante upozoravajući da bi takav rasplet proizveo humanitarnu katastrofu, te izazvao velike probleme u BiH.

“Očekujemo da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Europske unije. Puštanje više od tri milijuna izbjeglica prema EU bio bi uvod u humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera i u tom bi slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regije u cjelini bio neminovan i jedina opcija”, rekao je za portal Klix iz Sarajeva ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Dodao je kako BiH sigurnosnim kanalima provjerava točnost informacija koje su se pojavile o odluci turskih vlasti o puštanju migranata prema Balkanu nakon eskalacije sukoba u Siriji.

Izrazio je očekivanje da će Turska ipak postupiti odgovorno te da neće doći do masovnog egzodusa.

“I ranije su viđeni slični slučajevi i najave iz Ankare, ali je Republika Turska na kraju uvijek postupila odgovorno i solidarno. Nadamo se da će se to dogoditi i sada”, rekao je Radončić.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je istaknuo za Klix kako je već znatno povećan priljev migranata te da će ova godina biti još teža i izazovnija za BiH kada je riječ o ilegalnim migracijama.

“Sve zemlje iz okruženja će imati problema, a znate i sami koliki su kapaciteti BiH i koliko je uloženo i u agenciji”, kazao je. (Hina)

Erdogan pretrpio jedan od najtežih vojnih poraza u modernoj turskoj povijesti i našao se u bezizlaznoj situaciji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari