Pratite nas

Federacija BiH na neustavan način izvlači novac i osiromašuje županije

Objavljeno

na

Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ-a BiH i zastupnik u Parlamentu BiH, izjavio je kako Federacija BiH na neustavan način izvlači novac i osiromašuje županije, usporedivši ponašanje većinskog naroda u BiH s ponašanjem tadašnjeg većinskog naroda u bivšoj Jugoslaviji.

 Apsolutno se može povući jedna paralela ponašanja većinskog naroda u BiH kako se ponašao većinski narod u bivšoj Jugoslaviji. Bošnjaci nisu imali člana tadašnjeg predsjedništva, iako su bili treći narod po brojnosti, a kosovski Albanci, koji su bili manjina, imali su člana. Međutim, birao im ga je Milošević. Upravo to! Jer to je bio “poželjni” političar koji je govorio ono što je Beograd želio čuti. Nama se nameće slično, i to upravo od naroda koji nije imao slično pravo u bivšoj Jugoslaviji – kazao je Vrankić u današnjem u interviewu za Večernji list.

Istaknuo je kako bošnjački političari BiH vide kao centraliziranu građansku državu u kojoj bi se nacije “stopile”, ali smatra da to neće proći, posebice kada je riječ o Republici Srpskoj koja svoju snagu crpi iz Daytonskog sporazuma.

– Zbog toga i nećete čuti neke osobite napade na taj entitet. Zamjensko rješenje je FBiH. De facto time zabijaju nož u leđa BiH. Prakticiranjem politike na jednak način kako to rade Srbi u RS-u, bošnjački političari praktično rade na podjeli BiH – ustvrdio je Vrankić.

U razgovoru je istaknuo kako su Hrvati do sada bili najkooperativniji i najviše europski orijentirani, dok, kako navodi, dio bošnjačke politike smatra kako s vremenom može oslabiti Hrvate i “pomoći” im da odu.

– S druge strane RS se oslanja na Srbiju i Rusiju i stvara neki neovisni sustav. Sve to je neodrživo – ocijenio je Vrankić za “Večernjak”.

BiH se jedino može održati kao zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda vodeći računa o svim njezinim građanima. U višenacionalnoj zajednici dogovor je jedino moguć konsenzusom, a ne nikakvim nametanjem, precizna je i jednostavna dijagnoza razloga trajnog stanja krize u kojoj se nalazi BiH zastupnika u državnom Parlamentu BiH i člana Predsjedništva HDZ-a BiH Dragana Vrankića. Oko biti ovih problema se vode opsežne rasprave u BiH. Posljednja je održana u Zastupničkom domu Parlamenta BiH gdje je i Vrankić objašnjavao stajališta Hrvata u BiH.

Gospodine Vrankiću, Što je po vama osnovni problem pa tri naroda nemaju dogovora?

Osnovno načelo koje je korišteno prilikom dogovora o pokretanju ustavnih promjena jest da jedni drugima ne biramo predstavnike, nego da biramo svi sebi, što je najkorektnije i najispravnije u ovome stadiju razvoja društva BiH. Kad smo to stavili ili pretvorili u amandmane onda smo vidjeli i uvjerili se da to svi ne vidimo istim očima. Ja smatram da su amandmani koje smo predložili mi iz dva HDZ-a i hrvatski Klub u Domu naroda, dobri i daju sigurnost da nitko nikome neće birati i da ga neće majorizirati, tj. da će svi birati onoga za koga smatraju da je najbolji, pa bez obzira tko je i kako se zove.

Što je sporno u tome načelu?

Smatram da je ovo prvi korak k međusobnom povjerenju, uvažavanju i otvaranju vrata demokratske i europske BiH, put koji se sigurno ne može izbjeći. Ovo je za jedne tako malo ako prihvate, a za nas velika poruka. Sigurno velika poruka i za BiH. Tko negira izbornu volju jednog naroda, on nanosi štetu u prvom redu sebi, pa onda cijeloj zemlji, cijeloj BiH. Kad se koristi legalitet da se dokine legitimitet, onda se zemlja nalazi u problemu. To je slučaj kod nas u BiH. Nemojmo se zbog toga zalagati da umjesto legitimnih biramo one koji govore poželjnim glasom, a danas je to praksa.

Jesu li onda Hrvati problem rješenja u BiH?

Neki nameću tezu da smo mi problem. Mi ne tražimo samo ono što imaju druga dva naroda, da biramo svoje predstavnike onako kako mi mislimo da će najbolje raditi u interesu našega naroda. Mi dajemo rješenje, predlažemo amandmane koji rješavaju samo dio problema BiH za početak. Naravno da će to biti nešto što daje pozitivni rezultat i da će nas ohrabriti u budućnosti da tako i nastavimo raditi.

Čini mi se da je problem u ovoj zemlji što se narodi međusobno nisu priznali?!

Upravo tako. BiH je priznata na međunarodnoj sceni, ali nije iznutra priznata. Ona nije iznutra priznata jer narodi nisu međusobno uredili odnose. Kroz reformu Ustava, što je prvi korak, trebamo napraviti taj najvažniji posao koji će nam otvoriti prostor demokratizacije i njezina europskog puta. A upravo su Hrvati najsnažniji zagovornici reformi i njezina europskog puta. Nema nijedne obveze na tome putu koji nisu zdušno podržali Hrvati. Mi smo jedini motor koji ovu zemlju vuče naprijed.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari