Connect with us

BiH

Federacija BiH nema svojih simbola

Objavljeno

on

“Zastava koja je predstavljala FBiH je proglašena neustavnom zbog toga što nema obilježja sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Marinko Čavara, novi predsjednik FBiH, podsjećajući također da nema ni himne.

Naime, Federacija BiH nema svojih simbola već osam godina, od kako je zastavu i grb na kojima su ljiljani i šahovnica Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer ne sadržava obilježja srpskog naroda kao trećeg konstitutivnog naroda. A od tada se, pišu Nezavisne novine u Federaciji u javnim ustanovama koriste državna obilježja.

“Još nikada nije postignuta suglasnost kojim obilježjima će na toj zastavi biti predstavljen srpski narod, tako da Parlament još nije odnio odluku o zastavi, grbu, a nemamo ni himnu. Pa, valjda postoji pjesma koja će odgovarati svima”, rekao je Čavara.

cavara1“Ovo je zastava hrvatskog naroda u BiH, a ja ovdje predstavljam hrvatski narod”, kazao je Čavara na pitanje čija je to zastava, te je novinarima još dodao da je bolje postaviti pitanje zbog čega FBiH nema zastavu, grb i himnu.

Ismet Osmanović, zastupnik u Predstavničkom domu FBiH i član komisije koja je od strane Parlamenta FBiH bila formirana da izabere grb i zastavu FBiH, kaže da u ovom trenutku FBiH koristi državna obilježja i da je tako još od 2007. godine.

“Što se tiče zastave i grba FBiH, to je regulirano Ustavom FBiH. Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da su grb i zastava FBiH neustavni, Parlament FBiH formirao je komisiju koja je brojala 23 člana, sedam zastupnika iz Predstavničkog doma FBiH, sedam delegata iz Doma naroda FBiH, pet članova iz Vlade FBiH, te četiri stručnjaka iz javnog sektora”, rekao je Osmanović, ističući kako članovi komisije nisu uspjeli postići konsenzus o tome trebaju li grb i zastava FBiH treba biti s etničkim obilježjima ili bez njih.

Nezavisne podsjećaju da je na javni natječaj tada stiglo 58 radova od kojih je komisija uspjela izabrati tri, a sva tri prijedloga za grb likovno su stilizirani u obliku štita s tri boje – crvena, zelena i plava, što su u različitim kombinacijama i ponuđene varijante za zastavu.

Ipak, ponuđena likovna rješenja uglavnom su zbroj nacionalnih boja i simbola konstitutivnih naroda u BiH, te su parlamentarci u FBiH smatrali da nitko nije ponudio grb i zastavu koji bi bili simbol zemlje koju predstavljaju.

Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda FBiH, rekao je da Federacija BiH, po Ustavu, može imati grb i zastavu, ali da nije ni obavezna, jer to nije prioritet, a predsjednik Federacije ako želi, može pokrenuti to pitanje u Parlamentu jer ima ovlaštenja.

Inače, Ustavni sud BiH donio je početkom siječnja 2007. godine odluku da van snage budu stavljeni grb i zastava FBiH. Odluka je donesena jer nije ispoštovana odluka Suda da u roku od šest mjeseci ove simbole usklade s Ustavom BiH tako da predstavljaju sva tri konstitutivna naroda. I posljednja važeća državna zastava BiH nije rezultat dogovora, nego je nametnuta odlukom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Karla Vestendorpa 1998. godine.

Pitanje sa zastavom i grbom FBiH nedavno je došlo u fokus javnosti kada je na konferenciji za novinare iza predsjednika FBiH Marinka Čavare pored zastave BiH stajala i zastava sa šahovnicom.

“Ovo je zastava hrvatskog naroda u BiH, a ja ovdje predstavljam hrvatski narod”, kazao je Čavara na pitanje čija je to zastava, te je novinarima još dodao da je bolje postaviti pitanje zbog čega FBiH nema zastavu, grb i himnu.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari