Connect with us

BiH

Federacija BiH pod kontrolu stavlja ‘arapska naselja’

Objavljeno

on

Usvojeni Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina ima za cilj smanjiti sivu ekonomiju u ovoj oblasti

Smanjenje sive ekonomije u oblasti nekretnina i u poslovanju malih poduzeća u fokusu je novih zakona o posredovanju u prometu nekretnina te o računovodstvu i reviziji FBiH. Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina uvodi se obveza plaćanja naknade državi, kao i mehanizam reguliranja tržišta nekretnina.

Stroža kontrola

S obzirom na to da uvodi strožu kontrolu prometa nekretnina i aktivnosti firmi koje prodaju ili kupuju nekretnine, spomenuti zakon trebao bi pod kontrolu staviti i dosadašnje slučajeve „arapskih naselja“, odnosno kupovine nekretnina u BiH od državljana arapskih zemalja, a koje potom tijekom najvećeg dijela godine ostaju prazne i nekorištene.

Ova naselja su posljednjih godina masovno izgrađena u okolini Sarajeva. Iako po zakonu strani državljani kao fizičke osobe nisu u mogućnosti biti vlasnici nekretnina u BiH, rupa u zakonu pronalazila se tako što su u BiH osnivali fiktivne firme bez poslovnih aktivnosti s jedinim ciljem – da na njih registriraju nekretnine.

Usvojen je i Zakon o računovodstvu i reviziji FBiH. Iz Ministarstva financija FBiH za „Avaz“ su kazali da novi zakon ima za cilj podizanje nivoa kvaliteta financijskog izvještavanja i revizije, usklađivanje s najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti, kao i usklađivanje s direktivama EU.

Pravne osobe

”Posebna pažnja dana je uređivanju nadzora nad pravnim osobama i poduzetnicima registriranim za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga pravnim osobama, a koji su obveznici primjene zakona. Zakon je propisao nadzor nad radom pravnih osoba i poduzetnika registriranih za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga od Porezne uprave FBiH u pogledu ispunjenosti uvjeta u vezi s potrebnim resursima za pravilno, kvalitetno i efikasno obavljanje tih usluga, te zapošljavanja kvalificiranih osoba koja su odgovorna za vođenje poslovnih knjiga i sačinjavanje financijskih izvještaja, kao i obveznog upisa u registre koji se vode kod Federalnog ministarstva financija i koji su dostupni javnosti”, pojasnili su.

Podignuti pragovi za mala poduzeća

”Ukida se obveza sačinjavanja i prezentiranja periodičnih financijskih izvještaja pravih osoba koji su obveznici, predaje financijskih izvještaja i zakonom je propisana obvezna predaja samo godišnjih financijskih izvještaja. Također su značajno podignuti pragovi kod razvrstavanja pravnih osoba na mikro, mala, srednja i velika, te s obzirom na to da se uvodi kategorija subjekata od javnog interesa, veći broj pravnih osoba koja su do sada bila obveznici vršenja revizije, više neće biti u skladu s odredbama zakona i na taj način će se značajno smanjiti troškovi pravnim osoba, naglašeno je.

Arapski investitori u BiH krše zakone, grade bez dozvola, nitko im ništa ne može

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari