Pratite nas

BiH

Vlada FBiH odobrila sporazum o najmu Aluminija izraelsko-kineskom konzorciju

Objavljeno

na

Vlada Federacije BiH odobrila je u petak svom predstavniku u Skupštini posrnulog Aluminija iz Mostara da glasa za sporazum s izraelsko-kineskim konzorcijem o davanju u najam i ponovnom pokretanju pogona te tvrtke ugašenih u srpnju.

Odobren je sporazum o poslovnoj suradnji kojim su s grupom koju predvodi MT Abraham Group iz Izraela definirani uvjeti najma i preuzimanje prava i obveza.

Prema sporazumu proizvodnja se treba najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim Anodama te Elektrolizi.

S ponovnim pokretanjem pogona Aluminija zaposlilo bi se 200 radnika, precizira se.

U nekoliko navrata je grupa, koju još čine državne kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC), korigirala ponudu kako bi ispunila uvjete koje traži vlada Federacije BiH.

Konačnu odluku o sporazumu s Aluminijem u ponedjeljak treba donijeti Skupština kompanije u kojoj Federacija BiH ima pojedinačno najveći udio od 44 posto.

U ovoj kompaniji radnici su suvlasnici 44 posto udjela, e 12 posto dionica u vlasništvu je vlade RH koja je podržavala i ranije prijedloge o davanju u najam mostarske kompanije.

Dugovanja mostarske kompanije premašila su 220 milijuna eura.

Aluminij je nakon teških ratnih razaranja, upravo uz potporu vlade RH, bio ponovno pokrenut 1997. godine. Njegovim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dvojica ubijenih u obračunu među ilegalnim migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Dva muškarca ubijena su u četvrtak u obračunu među ilegalnim migrantima kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni, potvrdili su u večernjim satima iz lokalne policije.

Migranti su se sukobili kod sela Šturlić u blizini granice s Hrvatskom a policiju je o tome izvjestio mještanin. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio je kako je policijska ophodnja koja je poslana na teren na poprištu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove život.

“Na tijelu su imali vidne ozljede nanesene hladnim oružjem”, kazao je Šiljdedić.

Policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozljeđen.

Županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić kazao je kako u tom dijelu BiH imaju sve većih problema s migrantima koji tamo počinju masovno dolaziti.

“Posljednjih dana primjetno je i da velik broj migranata dolazi iz Republike Srpske. Mnogo ih se nalazi u šumama, a ima više od 30 postavljenih šatora. Samo na području Tržca se nalazi oko 500 migranata”, kazao je Kljajić kako ga citira portal “Dnevnog avaza”. (Hina)

Zašto migranti pale kuće?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Pendeš Radončiću: Što ste poduzeli u slučaju nelegalno organiziranih prosvjeda protiv kardinala, katolika i svete mise?

Objavljeno

na

Objavio

U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda PSBiH. Izaslanici bi trebali po žurnom postupku razmatrati dopune Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji je prethodno usvojio Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Sjednici prisustvuje 15 izaslanika, među njima i delegat SDA Asim Sarajlić. Na sjednici su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, državna tužiteljica BiH Gordana Tadić, predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković i drugi.

Izmjenama zakona o PDV-u gospodarstvenicima bi bilo omogućeno da PDV plate krajem mjeseca, umjesto 10. u mjesecu, kako bi im se pružila mogućnost da naplate fakture i zatim izmire obveze prema državi.

Na dnevnom redu su i informacije o radu Tužiteljstva BiH za 2017. i 2018. godinu, kao i nekoliko materijala s oznakom “povjerljivo”.

Prije same rasprave, izaslanici su postavljali pitanja. Marina Pendeš upitala je ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića u vezi događaja 16. svibnja u Sarajevu, piše N1.

“Molim da mi od nadležnih institucija BiH pribavite odgovor jesu li i što su poduzeli protiv onih koji su nelegalno 16. 5. 2020. organizirali prosvjede protiv kardinala, katolika i svete mise, čime su prekršili međunarodni sporazum, temeljni ugovor sa Svetom stolicom, Zakon o slobodi okupljanja – nisu imali dozvolu nadležne institucije, odluke Vlade FBiH i Vlade ŽS koje su vezane za sprječavanje širenja COVID-19, okupljanje u javnom prostoru”, navale je Pendeš u svom pitanju.

S obzirom na to da je izaslaničko pitanje zaprimljeno jučer, Ministarstvo sigurnosti BiH će na prvoj sjednici Doma naroda dostaviti detaljan pisani odgovor, odgovor je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pitanje je postavio i izaslanik Denis Bećirović koji je pitanje postavio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

“Što ste konkretno poduzeli s ciljem pripreme i dostavljanja u parlamentarnu proceduru zakonskog rješenja o zabrani djelovanja svih fašističkih organizacija u BiH i uporabe njihovih simbola na državnom teritoriju. Svjedoci smo da se na pojedinim dijelovima državnog teritorija BiH ruše se spomenici antifašizma, a grade se spomenici fašistima i zločincima. Smatram da je vrijeme da ovo pitanje napokon zakonski reguliramo u BiH, da podvučemo crtu i da BiH u ovom segmentu bude dio civiliziranog svijeta. Jako je važno da Vijeće ministara BiH uradi svoj dio posla”, pitao je Bećirović.

Tegeltija je odgovorio da se prijedlog ovog zakona već tri puta našao u proceduri Zastupničkog doma, dva puta u različitim formama, te da je Vijeće ministara BiH 2010. godine usvojilo prijedlog ovog zakona i nakon mjesec dana Zastupnički dom je oborio taj zakon.

Partizanski baletani (ipak) neće biti sankcionirani!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari