Federacija se priprema za izvanredne okolnosti

  0

  Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za danas, zastupnici bi se po hitnom postupku trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2014. godinu.

  Dopune ovog zakona utvrdila je Federalna vlada, a one se odnose na to da se u Zakonu u članu 41. stav 3. točka a, iza riječi “Federacije BiH” dodaju riječi “ili, u slučaju spriječenosti, osoba koju ovlasti Vlada”.

  Predložena dopuna Zakona omogućila bi da se u slučaju izvanrednih okolnosti zadrži kontinuitet u izmirenju obveza Vlade FBiH te, shodno tome, u slučaju spriječenosti ministra financija Vlada FBiH ovlasti osobu koja će to uraditi.

  Zbog hitnosti donošenja ove dopune Zakon je u proceduru upućen po hitnom postupku u formi prijedloga.

  Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH kojim se uređuju uvjeti, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u entitet RS i Brčko Distrikt BiH iz oblasti socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom, braniteljsko-invalidske zaštite, zdravstvene zaštite i prava iz oblasti poreza na dohodak.

  Prava iz ovog zakona mogu ostvariti osobe koje su se dobrovoljno vratile i prijavile prebivalište u mjestu prijeratnog prebivališta (do 30. travnja 1991. godine) u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH i koja su imala prebivalište ili boravište u FBiH, po osnovu statusa raseljene osobe.

  Po hitnom postupku trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

  Bljesak

  facebook komentari