Connect with us

Federalna vlada privremeno organizira ministarstvo obrane

Objavljeno

on

Federalna vlada jučer je donijela Uredbu kojom privremeno, do stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, utvrđuje organizaciju izvršavanja dijela dužnosti prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane, koje su, u skladu sa Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine, preneseni u nadležnost entiteta, županija i općina.

Radi se o evidencijama o činjenicama iz oblasti reguliranja vojne obveze, angažiranju u formacijama oružanih snaga tijekom obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH, odnosno formacijama Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, nadležnog organa unutarnjih poslova, civilnoj zaštiti, organima i pravnim osobama.

Također, riječ je o vođenju evidencija o osobama koje su tijekom izvršavanja vojne obveze ozlijeđene, ranjene, poginule, nestale, te o dodijeljenim vojnim odlikovanjima i priznanjima, vojnim činovima, formacijskim dužnostima i izrečenim sankcijama tijekom vojne službe.

Uredbom je određeno i preuzimanje vojno-evidencijskih i drugih dokumenata iz zapovjedništava, jedinica i ustanova Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, kao i izdavanje uvjerenja o činjenicama iz službene evidencije.

Sve ove poslove će preuzeti Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata koje će formirati unutarnju organizacijsku jedinicu.

Nova Uredba je donesena nakon što je raniju Ustavni sud Federacije BiH, presudom od 18.12.2012. godine, proglasio neustavnom.

Budući da je Vlada Federacije BiH u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, te da je Zastupnički dom predložene izmjene i dopune usvojio na sjednici 23.7.2013. godine, ostalo je još izjašnjenje Doma naroda, priopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari