Pratite nas

Vijesti

FEDERALNA VLAST NA NEUSTAVAN NAČIN SMANJUJE OVLASTI ŽUPANIJA, PREKO NOĆI OSTAJU BEZ SVOJIH RESORA

Objavljeno

na

Monopolizacija političke moći na štetu županija. Federacija BiH uzela prostorno uređenje, istraživanje i koncesiju na eksploataciju nafte, plina…  Umjesto da se ispoštuje odluka Ustavnog suda Federacije BiH po kojoj je Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti ne trebaju postojati, jer su ovi resori prema Ustavu u nadležnosti županija, Vlada FBiH donosi odluku o proširenju njihova djelokruga rada. Federalna Vlada je na inicijativu Federalnog ministarstva kulture i sporta, a zbog, kako su objasnili, obveze proizišle iz Zakona o mladima, dala novu ovlast ovom neustavnom ministarstvu koje će se u budućnosti zvati Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih.

Monopolizacija moći

U postupku monopolizacije političke moći federalne vlasti su iz ovlasti županija izuzele upravljanje prostornim planovima. Kad se pojavila rasprava oko Zakona o prostornom planu i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH, županijske i općinske vlasti s hrvatskom većinom proglasile su ga nezakonitim i neustavnim. Zbog toga su organizirane javne rasprave po županijama na kojima sudjeluju i čelnici općina, iz kojih je trebao proisteći zajednički zaključak u kojem će se od Ustavnog suda tražiti preispitivanje ustavnosti Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta. Na prošloj sjednici Vlada FBiH donosi odluku da se u sastavu Federalnog ministarstva prostornog uređenja utemelji zavod za prostorno planiranje FBiH, pod obrazloženjem da se omogući kontinuitet u izradi planskih dokumenata. Prije tri tjedna federalna Vlada donijela je Zakon o istraživanju nafte i plina, prema kojem županije neće imati nikakve ovlasti nad ovim strateškim energentima. Na osnovi strateškog plana i programa energetskog sektora Federacije Bosne i Hercegovine, kako piše u zakonu, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije jedino priprema prijedlog o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije.

Centralizirani resursi

Na prijedlog ovog ministarstva Vlada donosi odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru FBiH. Rušenje moći županije ogleda se i kroz zakon o jačim ovlastima Agencije za državnu službu FBiH. Ovim potezom se županijske agencije stavljaju u podređen položaj u odnosu na Agenciju na razini FBiH zbog čega je reagirao Ustavni sud FBiH. Tužbu na Ustavnom sudu FBiH je prvo dobila Zapadnohercegovačka županija, a u presudi se jasno naglašava kako ona po Ustavu ima pravo na upravljanje ovim resorom. Iz Agencije su objasnili da se ne radi u ukidanju ovlasti, već harmoniziranju zakona i pravila.

Vecernji.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krvnici Karadžić i Mladić žderu prasetinu u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Prije dva dana bili smo svjedoci opskurne kazališne predstave koju je uz pomoć svojih odvjetnika Tribunalu u Den Haagu i publici priredio balkanski mesar, krvnik i zločinac optužen za genocid i etničko čišćenje, Ratko Mladić. 

Kako bi izbjegao čitanje presude, taj ljudski šljam kojega Srbi nazivaju „narodnim herojem“ (to mogu samo oni, nitko drugi) Ratko Mladić, poduzeo je sve: od kuknjave zbog lošeg zdravlja, do pokušaja prekida zasjedanja galamom i na kraju napuštanjem sudnice, u nadi da će izricanje biti odloženo. Međutim, za divno čudo, ovoga puta Sudsko vijeće nije nasjelo i krvniku je pročitana osuđujuća presuda i to najteža – doživotna robija. Mada i 10 takvih kazni ne bi bile dovoljne za krvnika tog kalibra, žene iz Srebrenice i preživjele žrtve njegovih pokolja zadovoljne su što su doživjele kakvu-takvu zadovoljštinu.

Kako pišu srbijanski mediji s ponosom veličajući glavne protagoniste genocida u B i H Radovana Karadžića i Ratka Mladića – jer genocid je u zadnjih 150 godina sastavnica srpske nacionalne ideologije i ponos nacije, ili točnije pretežitog dijela te nacije – dvojica krvnika provela su večer uoči izricanja presude Mladiću u gozbi, odnosno krkanju prasetine, a povodom slave Radovana Karadžića „Aranđelovdana“. (http://www.alo.rs/ratko-i-radovan-jeli-pecenje-pred-presudu/132406).

Kojemu se to bogu klanjaju i u što vjeruju monstrumi poput njih zna valjda samo Srpska pravoslavna crkva koja poslovično, već stoljećima prednjači u ideologiji genocida i osvajanja zemalja drugih naroda, što je protivno i Bogu i kršćanskoj vjeri.

I ne samo to. Srpska pravoslavna crkva tradicionalno posvećuje krvnike, koljače i zločince, pa je za očekivati da u dogledno vrijeme i ova dvojica monstruma postanu njezini „svetitelji“ (kao što su već postali fašist, antisemit i antikrist Nikolaj Velimirović Žički, njegov kolega također fašist i zločinac Joanikije Lipovac, četnički koljači Milorad Vukojičić Maca, Slobodan Šiljaki mnogi drugi). Četnički vođa i koljač Draža Mihailović već se s njima nalazi na ikonama Srpske pravoslavne crkve, a to je siguran put ka „posvećenju“. Dakle, to je kod njih tako. I tu pomoći nema.

Nakon što se nakrkao prasetine (s Radovanom) i nalokao brlje, krvnik Mladić se ujutro pojavio pred Sudskim vijećem žaleći se na visoki krvni tlak. U njegovu korist lagali su, naravno i odvjetnici koji ga brane, ali provjerom je utvrđeno da se nikako ne radi o kritičnom stanju i da je tlak zločinca Ratka Mladića normalan (unatoč krkanju prasetine).

Tako je taj ljudski smrad na kraju ipak osuđen, nažalost, bez spominjanja brojnih masovnih zločina što ih je počinio u Hrvatskoj. Kakva-takva zadovoljština za narod iz Srebrenice, ali daleko je to od pravde.

Srbija likuje što je još jednom kilavi i nemušti Haag zažmirio i nije pogledao istini u oči, te izbjegao dati joj zasluženo mjesto u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Birokratima u Den Haagu najvažniji su, naravno, interesi velikih sila koje u vuku konce u Tribunalu.

Nama pak ostaju Dodik, Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i ostala srpska bagra sastavljena od nekoliko milijuna sljedbenika Ratka i Radovana, kojima su krvnici i izvršitelj genocida nacionalni junaci i ponos!?

Daj Bože da ne bude tako, ali svi su izgledi da će s njima ipak imati posla i naša djeca.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari