Connect with us

Federalna vlast u potpunosti pod bošnjačkom kontrolom

Objavljeno

-

U normalnim zemljama Vlada koja nema parlamentarnu potporu i u kojoj sjede “samostalni” ministri odavno bi bila smijenjena, ali u FBiH lako bi se moglo dogoditi da takva izvršna vlast ostane sve do idućih izbora, bez obzira što u njoj više nema hrvatskih stranki.

MOSTAR – Aktualna Vlada Federacije BiH po mnogo čemu je jedinstvena u svijetu, ali bi u Guinnessovu knjigu rekorda mogla ući ponajprije po broju ministara koji ne predstavljaju nikoga, piše današnji “Večernji list”. Uz premijera i 13 bošnjačkih ministara, koji ne uživaju parlamentarnu potporu, ali iza sebe imaju političke stranke, u Vladi FBiH su i trojica “neovisnih” ministara – Desnica Rdivojević, Ante Krajina i Vjekoslav Čamber.

U normalnim zemljama, kako piše “Večernji list”, Vlada koja nema parlamentarnu potporu i u kojoj sjede “samostalni” ministri odavno bi bila smijenjena, ali u FBiH lako bi se moglo dogoditi da takva izvršna vlast ostane sve do idućih izbora, bez obzira što u njoj više nema hrvatskih stranki. Normalno bi u demokratskom svijetu bilo da onaj tko je napustio stranku za vrijeme obnašanja neke dužnosti odmah napusti i tu dužnost. Ti ministri su izabrani kao predstavnici određenih stranaka i demokratski je standard da nakon izlaska iz stranke daju ostavke.

No, svjesni smo da se to u ovom slučaju neće dogoditi i oni će vjerojatno ostati u Vladi kako bi zastupali svoje osobne interese ili interese nekih skupina, kaže šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović.

Hoće li ova trojka, ali i ostatak Vlade ostati na svojim pozicijama do izbora iduće godine, umnogome ovisi o odluci Ustavnog suda FBiH vezano uz parlamentarno izglasavanje nepovjerenja toj vladi, ali i o dogovoru stranaka koje čine aktualnu ili neku novu parlamentarnu većinu. Selimović se za sada ne želi upuštati u bilo kakve prognoze i kaže kako prvo treba pričekati odluku Ustavnog suda.

Kada Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH završi svoj posao i vjerojatno utvrdi kako nije bilo povrede bošnjačkog nacionalnog interesa prigodom donošenja odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi, trebat će pristupiti formiranju nove vlade.

Stav SDP-a je da je ovakva vlada neprirodna i da ne odražava odnos snaga u Parlamentu i što se nas tiče za rekonstrukciju Vlade nikad nije kasno. Mi ćemo se držati dogovora koji su trenutno na snazi, kaže Selimović.S druge strane, iz dva HDZ-a i SBB-a već neko vrijeme ističu kako nisu zainteresirani za rekonstrukciju i ulazak u Vladu FBiH prije izbora, piše “Večernji list”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari