Pratite nas

Federalna vlast u potpunosti pod bošnjačkom kontrolom

Objavljeno

na

U normalnim zemljama Vlada koja nema parlamentarnu potporu i u kojoj sjede “samostalni” ministri odavno bi bila smijenjena, ali u FBiH lako bi se moglo dogoditi da takva izvršna vlast ostane sve do idućih izbora, bez obzira što u njoj više nema hrvatskih stranki.

MOSTAR – Aktualna Vlada Federacije BiH po mnogo čemu je jedinstvena u svijetu, ali bi u Guinnessovu knjigu rekorda mogla ući ponajprije po broju ministara koji ne predstavljaju nikoga, piše današnji “Večernji list”. Uz premijera i 13 bošnjačkih ministara, koji ne uživaju parlamentarnu potporu, ali iza sebe imaju političke stranke, u Vladi FBiH su i trojica “neovisnih” ministara – Desnica Rdivojević, Ante Krajina i Vjekoslav Čamber.

U normalnim zemljama, kako piše “Večernji list”, Vlada koja nema parlamentarnu potporu i u kojoj sjede “samostalni” ministri odavno bi bila smijenjena, ali u FBiH lako bi se moglo dogoditi da takva izvršna vlast ostane sve do idućih izbora, bez obzira što u njoj više nema hrvatskih stranki. Normalno bi u demokratskom svijetu bilo da onaj tko je napustio stranku za vrijeme obnašanja neke dužnosti odmah napusti i tu dužnost. Ti ministri su izabrani kao predstavnici određenih stranaka i demokratski je standard da nakon izlaska iz stranke daju ostavke.

No, svjesni smo da se to u ovom slučaju neće dogoditi i oni će vjerojatno ostati u Vladi kako bi zastupali svoje osobne interese ili interese nekih skupina, kaže šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović.

Hoće li ova trojka, ali i ostatak Vlade ostati na svojim pozicijama do izbora iduće godine, umnogome ovisi o odluci Ustavnog suda FBiH vezano uz parlamentarno izglasavanje nepovjerenja toj vladi, ali i o dogovoru stranaka koje čine aktualnu ili neku novu parlamentarnu većinu. Selimović se za sada ne želi upuštati u bilo kakve prognoze i kaže kako prvo treba pričekati odluku Ustavnog suda.

Kada Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH završi svoj posao i vjerojatno utvrdi kako nije bilo povrede bošnjačkog nacionalnog interesa prigodom donošenja odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi, trebat će pristupiti formiranju nove vlade.

Stav SDP-a je da je ovakva vlada neprirodna i da ne odražava odnos snaga u Parlamentu i što se nas tiče za rekonstrukciju Vlade nikad nije kasno. Mi ćemo se držati dogovora koji su trenutno na snazi, kaže Selimović.S druge strane, iz dva HDZ-a i SBB-a već neko vrijeme ističu kako nisu zainteresirani za rekonstrukciju i ulazak u Vladu FBiH prije izbora, piše “Večernji list”.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Objavljeno

na

Objavio

Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige o završnom računu Haaškog suda, čudno je samo koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Višnja Starešina, autorica,

pozivaju Vas na promociju knjige

Hrvati pod KOS-ovim krilom:
Završni račun Haaškog suda

u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati
u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta
(nova zgrada na Kampusu), llíca 242, Zagreb

Radujemo se Vašem dolasku!

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Željko Tanjić,
rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

dr. Robin Harris, povjesničar

Davor lvo Stier,
zastupnik u Hrvatskom saboru

Višnja Starešina, autorica knjige

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 7. prosinca 2017.
na e-poštu: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Film „Gospa od Utočišta“ na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić, boraviti će u uzvratnoj posjeti vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu 11. i 12. prosinca 2017. godine.

Na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u dvorani Pavla VI., Josipa Sadlera 5 u Sarajevu, 11. prosinca s početkom u 19 sati premijerno će se prikazati dokumentarni film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak.

Drugog dana posjeta planiran je susret župana Bože Galića i kardinala Vinka Puljića. U sastavu izaslanstva biti će i producent filma Antun Ivanković.

Gospa od utočišta (insert iz filma) from Artizana on Vimeo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari