Pratite nas

BiH

Federalni premijer: Nakon šest godina službeno smo izašli iz recesije

Objavljeno

na

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je sinoć kako je nakon šest godina Federacija BiH službeno izašla iz recesije, odnosno da službeni podaci pokazuju kako je evidentan rast bruto društvenog proizvoda (BDP) na godišnjem nivou od dva posto.

[ad id=”68099″]

Gostujući u emisiji Interview 20 na BHRT-u naglasio je kako je u četvrtom kvartalu 2014. godine zabilježen rast BDP-a od 3,1 posto, da je zabilježno 2.000 manje nezaposlenih, rast industrijske proizvodnje od 3,17 posto, rast izvoza za 4,7 posto, a prvi put u poslijeratnoj povijesti zabilježena je i pokrivenost uvoza izvozom od 57,7 posto.

”Prema podacima, izašli smo iz recesije i sada smo u sfeti “zagrijavanja” ekonomije, moramo ostati na tom putu bez obzira na probleme. Spremni smo platiti svaku cijenu kako bi ovom društvu bilo bolje, ali moramo naći i način da im priopćavamo gdje i kako to treba raditi” pojasnio je premijer.

Kazao je i da je u tijeku rad na projektu za TV spotove kako bi se “narodskim jezikom” objašnjavalo šta znači reforma javne uprave, konkretno za običnog čovjeka, kao i šta znači reforma zdravstva ili borba protiv korupcije.

Govoreći o problemima koji su nastali zbog novog Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, Novalić je potvrdio da je oduvijek vjerovao u konstruktivni dijalog, ali je naglasio kako bi Kolektivni ugovor poremetio stvari koje su zacrtane i vratio nazad stare mogućnosti za tužbe u javnoj upravi i zloupotrebe u javnom sekoru.

”Te stvari trebamo vratiti nazad u Zakonu o radu i popraviti ih kako se ni kolektivni ugovori ne bi mogli tako definirati. Ekonomsko-socijalno vijeće je postalo paralelizam u radu Vlade, a ESV je konsultativnog karakreta. Vlada ima odovornost jer njoj dolaze umirovljenici, borci i svi koji imaju problem” istaknuo je Novalić.

Dodao je da socijalni dijalog može ići do granice dokle Vlada može pravdati “svoj spori rad pred interesnim grupama koje su socijalno ugoržene, a Sindikat je to razvlačio i postavio se u funkciju blokade Zakona o radu”.

”Kao društvo trebamo socijalni dijalog, ali moramo imati konstruktivnije partnere u tom razgovoru. Moramo prihvatiti da smo krenuli reformskim putem koji su svi prihvatili, ali kada dođe do toga da se sami morate mijenjati onda su ljudi protiv toga” smatra federalni premijer.

Naglasio je ipak da se mora razgovarati posebno o zakonu o mirovinskom sustavu, jer Vladi su potrebna mišljenja koja mogu doći od poslodavaca, ESV-a ili medija kako bi se došlo do najboljih rješenja.

”U Kolektivnom ugovoru ne može stajati plaća od 285 KM, minimalna, sada je 360 KM. Ne možemo prihvatiti minuli rad do beskonačnosti. Dostignuti nivo u plaći koji proističe iz minulog rada uredbom ćemo pridružiti osnovnoj plaći. Nitko neće izgubiti, samo ga više nećemo beskonačno obračunavati” ojasnio je Novalić.

Pregovorima o Kolektivnom ugovoru pristupit će se, naglasio je Novalić, tako da to ne smije ugroziti umirovljenike, zapošljavanje ili zravstvo, ali ne smije štetiti ni izvanproračunskim i proračunskim korisnicima, jer, dodaje, odrednica minumalne plaće omogućava da se smanje obaveze.

Govoreći o stvaranju ambijenta za investicije u Federaciji, premijer Novalić je istaknuo da je za privatni sektor važno osigurati tri stvari i to radno-pravno zakonodavstvo, poslovno okruženje te kako bh. resurse učiniti dostupnim privatnom i društvenom kapitalu, jer to je potrebno za ekonomski razvoj i povećanje broja zaposlenih.

”Imamo Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesije koje su neupotrebljive. Prema tom zakonu nitko ne može uspjeti da to uradi. Za sve ovo potrebno nam je tri godine” naglasio je Novalić.

Najavio je na kraju da će se Vlada uskoro preseliti iz sadašnjih prostorija u Alipašinoj ulici u Sarajevu, najvjerovatnije, u zgradu Energoinvesta u Pofalićima kako bi se plaćalo manje za najam, a za šta se sada izdvaja oko 540.000 KM.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari