Pratite nas

Reagiranja

Feministice, zašto se ne borite protiv pljačkanja hercegbosanskih majki?

Objavljeno

na

Nije tajna kako porodiljne naknade za majke u ZHŽ-u i HNŽ-u, kao i u ostalim kantonima s hrvatskom većinom i nekima od kantona s bošnjačkom većinom kasne već godinama.

[ad id=”93788″]

Nije tajna ni kako županije, koje bi naknade trebale isplaćivati, plivaju u dugovima koje im je ostavila nelegalna i platformaška vlada. To se posebno odnosi na ZHŽ čiji je proračun gotovo nemoguće konsolidirati nakon duga koji su iza sebe ostavili razni miljenici sarajevske mahale. No, postoji li opravdanje za sustavnu pljačku hercegovačkih majki dok se sredstva konstantno ubrizgavaju u razne projekte? Zaposlena samohrana majka, a takvih je nažalost mnogo, nakon što rodi dijete prestaje primati plaću od svog poslodavca. Isplaćivanje porodiljne naknade preuzimaju kantoni i tu počinje kalvarija. Tisuće majki osuđene su na život bez ijednog feninga primanja idućih 7, 8, 9 i tko zna koliko mjeseci. Nekoliko je faktora vrlo važno i javnost ih mora znati.

Novac koji majke dobivaju kao porodiljnu naknadu nije nikakav bonus, nikakav dar države. To je novac koje majke uplaćuju u proračun Federacije preko svoje plaće mjesecima, godinama ili desetljećima kako bi im se isti jednom vratio. Novac se ne vraća na vrijeme. Majke ga nerijetko dobiju i godinu dana nakon poroda. Od čega bi one trebale živjeti tih godinu dana? I možda još važnije, od čega bi to dijete trebalo živjeti? Novac koji bi one trebale dobiti ne bi trebao biti podložan neisplatama. To nije subvencija nego njihov zarađeni novac koji je završio u proračunu kriminalne Federacije BiH.

No, zamislimo kako je to u redu. Majka uplaćuje godinu dana novac koji će joj u slučaju poroda biti vraćen. Uplaćuje ga svaki mjesec, a onda na isplatu za prosinac mora čekati srpanj iduće godine. Zašto onda te iste majke ne bi mogle reći kako one neće godinu dana uplaćivati dio svoje plaće državi već će ga pretvarati u neto zarađeni iznos, a onda će ga nakon godinu dana uplatiti i nadoknaditi? Što se dogodi kada se ne plate doprinosi za zaposlenika? Dogode se problemi. Što se dogodi kada se ne isplati novac majkama? Ništa.

Ako je vjerovati stručnjacima, prva godina u životu djeteta je vrlo bitna, a čak i puno bitnija od onih koji slijede. Kako će se dijete formirati uz majku koja kuca od vrata do vrata tražeći koricu kruha jer joj je njezin mukotrpno zarađeni novac otet? I ako već postoje takvi problemi, zašto se županijski novac mora rasipati na projekte koji mogu čekati? I zašto te iste županije ne krenu u oštru političku borbu s Federacijom kako bi dobili novac koji su njezini stanovnici u proračun Federacije uplatili? Ako županije nisu krive, neka javnosti isporuče popis osoba koje jesu. Licemjerno je biti politički korektan prema kolegi iz Sarajeva, a u isto vrijeme biti nekorektan prema osobi koja te izabrala.

Kako Fata, majka sina Miralema iz Sarajeva može dobiti svaku porodiljnu naknadu na vrijeme? Kanton Sarajevo, koliko znam, nije u nekom proračunskom suficitu. I zašto licemjerni sarajevski propovjednici ne postave pitanje o vrijednosti ljudskog života? Po čemu je to dijete Merime iz Sarajeva Federaciji važnije od djeteta neke Josipe iz Posušja? Zašto se Federacija ponaša kao da ovo nije njezin problem, već problem županija? Pa te majke u županijama su i građanke Federacije. Osim ako je i RS u međuvremenu decentraliziran. I koliko će vremena proći dok se naši političari ne osvijeste i ne odu u Sarajevo s porukom “Nećete nas pljačkati!?”

Zna li netko, nekim slučajem, koliko plaća kasni ministrima, zaposlenima u agencijama, državnim službenicima, zaposlenicima sudova i ostalima? Je li netko nekada čuo da je nekom gradonačelniku ili ministru u kantonalnoj vladi kasnila plaća? Novca nema dovoljno, ali novca ima. No, oni koji odlučuju zaboravljaju da bi prioritet trebale biti majke i njihova djeca, pa makar i naspram njih samih. Lijepo je napraviti kružni tok i oni su nam potrebni, pogotovo radi sigurnosti u prometu. No, tko će tim kružnim tokom prolaziti ako svaka potencijalna majka zna da će idućih godinu dana morati živjeti od bratove, majčine ili stričeve milostinje?

Jasno je kako je ovo problem koji seže puno dalje od županija. Ne treba se praviti blesav i reći kako je problem kompliciran te da ima masu krivaca. To je uvijek tako. Činjenica je ipak da hercegovačke majke bivaju opljačkane uglavnom od strane Federacije. Kada bi se barem trećina novca koji Federacija legalno otme Hrvatima na području nekadašnje Herceg Bosne vratila u njihove županije, novca bi bilo preko glave. Tada bi se vjerojatno i majke iz Bosne, one koje ne žive u stolnom gradu građana, prijavljivale u Grude ili Tomislavgrad.

U cijeloj ovoj tužnoj i gnjusnoj priči jedna je stvar posebno nejasna. Već mjesecima s vremena na vrijeme na portalima zna osvanuti vijest kako se feminizam u Hercegovini budi te kako su žene napokon postale svjesne svoje vrijednosti. Pojedine stranke imaju zajednice žena te se time hvale kako bi pokazale kako su otvorene prema svima i sve što uz to ide. U redu. No, što Zajednica žena HDZ-a BIH čini kako bi se ovaj problem riješio? I koliko su se puta cijenjene dame iz zajednice oglasile po ovom pitanju? Znaju li uopće što se događa? Zar postoji nešto što bi trenutno trebalo biti važnije za bilo koju zajednicu žena u BiH od ovakvog problema?

Žalosno je i to što je intelektualni doseg modernih feministkinja spao na to da muškarce u intervjuima nazivaju svinjama i savjetuju žene kako trebaju dojiti i u parkovima. Društvu ne trebaju radikalne feministkinje, one koje neki nazivaju feminjarama. Našem društvu trebaju sufražetkinje i istinski feministički pokret koji će se boriti za ono što žene zaslužuju i za ono što im pripada. Nažalost, to nije u modi i tako se ne završava na naslovnicama. Ali to je nužno. Neću reći kako porodiljne naknade ne bi kasnile kada bi postojao adekvatan i glasan “ženski korpus,” ali sam siguran kako se o takvoj pljački ne bi šutjelo. Bude li se o takvim stvarima šutjelo, brzo će doći vrijeme kada u Hercegovini neće imati tko ni šutjeti, a ni pljačkati.

Marijan Knezović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

MUP odbacio optužbe o netransparentnosti u vezi prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (arhiva)

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je odbacilo optužbe Mostova saborskog zastupnika Marka Sladoljeva koji je ranije prozvao Vladu i MUP da su netransparentni te da ne daju jasne informacije kakav objekt, odnosno prihvatilište za migrante i tražitelje azila planiraju graditi u Maloj Gorici kod Petrinje.

U MUP-u podsjećaju da su ministar i njegovi najbliži suradnici “od samog su početka otvoreno i bez ustege komunicirali s mjerodavnim predstavnicima lokalne zajednice vezano uz naselje Mala Gorica. Dakle i s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem te županom Ivom Žinićem.

“Istina je i da je ministar osobno bio u naselju Mala Gorica; da je gradonačelnik Dumbović pozivan i odazivao se na pozive u Ministarstvo te da su na sva pitanja davani precizni odgovori uključujući i koja je namjera ovog Ministarstva, a vezano uz izgradnju Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite.

U dobroj smo vjeri projekt izgradnje Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite prijavljivali Europskoj komisiji za dodjelu sredstava, smatrajući da postoji načelna spremnost predstavnika lokalne zajednice s čijim smo predstavnicima cijelo vrijeme bili u komunikaciji i kojima je u interesu potpuno devastirani kompleks obnoviti, uz obnovu prateće infrastrukture”, ističu u MUP-u.

Dodaju i da su javno objavili odluku o dodjeli 4 milijuna eura s jasno naznačenom namjerom, odgovarali na višekratne medijske upite te ni na koji način nisu uskraćivali informacije.

“Tijekom posljednjeg službenog sastanka s gradonačelnikom Dumbovićem i predstavnicima Gradskog vijeća u sjedištu ministarstva, u prosincu 2018. godine, ministar Božinović i najbliži suradnici izrazili su jasnu i bezrezervnu spremnost odazvati se pozivu lokalne zajednice upravo kako bi, bilo putem sjednice Gradskog vijeća ili javnih tribina, lokalna javnost dobila sve relevantne i točne informacije kojima nitko ne može manipulirati.

Iako je poziv lokalne vlasti na sjednicu Gradsko vijeća izostao, tijekom siječnja održana je javna tribina na kojoj je sudjelovao ministar Božinović sa suradnicima i pater Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice. I danas se u Lekeniku održava tribina na navedenu temu i na njoj sudjeluje državni tajnik ministarstva koji će dati sve potrebne informacije”, stoji u priopćenju.

Ističu i da takav način komunikacije smatraju “odgovornim i transparentnim, dok su današnje prozivke izravno usmjerene izostanku točnog informirannja, odnosno njima se neodgovorno manipulira i dezinformira javnost”.

Podsjećajući da je ministar Davor Božinović i na tribini ponovio kako nikakvo rješenje neće biti nametnuto u MUP-u ističu da “ne odustaju od namjere da, u suradnji s našim nevladinim partnerima u integraciji, senzibiliziramo javnost na potrebe koje imaju ljudi koji su pod međunarodnom zaštitom”.

“Zadaća je hrvatske policije štiti državnu granicu od nezakonitih migracija ali i pružiti međunarodnu zaštitu izbjeglicama koje su u stvarnoj potrebi. Na to nas, između ostalog, obvezuju i mnogi pozitivni primjeri integracije kojima svjedočimo u Zadru, Slavonskom Brodu ili Zagrebu”, zaključuju u MUP-u.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Ivo Goldstein očito mnogo čita, a nažalost malo razumije

Objavljeno

na

Foto HINA

Notorni prof. dr. Ivo Goldstein, „propali“ diplomata, očito, mnogo čita, a nažalost malo razumije. Jao si ga njegovim studentima! Sada je u Jutarnjem listu (18. ožujka 2019.) objavio „komentar“ „Tko izjavi da su u Bleiburgu ubijeni „nevini vojnici“, nema što tražiti u Jasenovcu“. Nabrljao je sve i sva, baš kako to i inače čini. Ne kaže se bez razloga da je „isti kao otac“, odnosno da „jabuka ne pada daleko od stabla“!

U tom tekstu među ostalim se pita: što bi se moralo dogoditi da se ponovno održi  jasenovačka komemoracija? Pa, sam sebi odgovara: da bi „Vlada morala prestati financirati revizionistička društva, morala bi uklanjati ploče i insignije s ustaškim sloganima i simbolima, itd, itd. Međutim, prije svega – ona bi morala jasno reći danas ili sutra, a onda i ubuduće i zauvijek – tko je u Drugom svjetskom ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani“.

Kao prvo, ovo pitanje nije za Vladu, (vjerojatno misli na hrvatsku Vladu, mada poput Pupovca to nigdje ne ističe), već za učenike prvog razreda osnovne škole.

Međutim, bolje bi bilo da nam on, prije svega, odgovori – tko je u svetom hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu bio na pravoj, a tko na krivoj strani, ili još bolje – na kojoj su strani tada bili on i njegov tata?

Zatim se obrušio na izjave predsjednika Sabora (valjda opet misli na hrvatskog, što mu je kako se čini jako teško napisati), pa kaže da Gordan Jandroković, kao drugi čovjek u državi (valjda hrvatskoj!) „jednostavno – laže“. Po Goldsteinu na „Bleiburškom polju nije stradao gotovo nitko, nego su ljudi ubijani kasnije, nakon zarobljavanja“, a nakon toga tvrdi da tamo „nisu ubijene žene i djeca, nego su puštani kućama“!

Naš slavni Ivo piše i ovo: „Bleiburg i Križni put samo su dio „obračuna s narodnim neprijateljem“ koje su nove jugoslavenske vlasti provele od jeseni 1944. do ljeta 1945. godine (u nekoj mjeri i kasnije) na čitavom teritoriju, od Makedonije do Slovenije.“

Znači,  i ovaj pomozbog povjesničar se slaže da su se partizani i Tito obračunavali s „narodnim neprijateljem“ i nakon završetka Drugog svjetskog rata (ali i kasnije) od Slovenije do Makedonije, samo nigdje namjerno ne spominje – bez suda i suđenja!

S obzirom da su i Hrvati sudjelovali u Domovinskom ratu i da su pobijedili, jer to znači da su „pogriješili“ što se i oni nisu i nakon 1996. obračunali s „narodnim neprijateljima“?

E, da jesu, bili se na njihovu udaru našao i otac i sin Goldstein?

Profesor Ivo (tko mu je dao tu titulu?) kaže i ovo: „Na Bleiburgu i na Križnom putu stradalo je nevinih koji nisu trebali stradati – za mnoge njih, ako su i bili nešto krivi, smrt je bila vjerojatno prestroga kazna“!

Dakle, sad opet tvrdi suprotno – da su čak i nevini stradali na Bleiburgu!?

Može li se jednog ovakvog nazovi „povjesničara“ nakon toga uzeti za ozbiljno, odnosno vrijedi li s njim uopće polemizirati, kad, kako narod kaže, „laže kao pas“ ili bolje rečeno da je „glup do daske“?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari