Pratite nas

BiH

Fenomen hrvatske šutnje se mora adresirati

Objavljeno

na

Branitelji HVO-a s pravom i s potpunim opravdanjem upućuju poruke ogorčenja hrvatskim političkim strankama zbog izostanka ikakve reakcije na optužnice protiv zapovjednika HVO-a. No, potrebno je ogorčenje valjano adresirati.

[ad id=”93788″]

U bivšoj Jugoslaviji bio je poznat „fenomen hrvatske šutnje“. Trajao je godinama, od Karađorđeva do slobodnih izbora 1990.god. kada predstavnici Hrvata u komunističkoj vlasti nisu imali svoje stavove o događanjima u bivšoj Jugoslaviji, te su svojom šutnjom pomagali onima koji su gušili želje za hrvatskom samostalnošću. Postaje li ovaj „fenomen“ pravilo i kod naših izabranih predstavnika u tijelima Bosne i Hercegovine? Svjedoci smo kako kad god se podigne optužnica protiv bilo kojeg pripadnika Armije BiH, sve bošnjačke političke stranke odmah reagiraju, tvrdeći da se radi o nepravednim optužnicama, kojima se samo želi izjednačiti krivnja za ratna događanja u BiH. Čak i tzv. javni mediji koji ovih dana ubiru harač po hrvatskim krajevima se stave u službu obrane digniteta Armije.

Postavlja se jednostavno pitanje zašto izabrani politički predstavnici Hrvata u BiH šute? Hrvatskim generalima se u optužnicama stavljaju kvalifikacije zločinaca, kojima se neosnovano optužuje cijeli jedan narod i cijela jedna vojska – HVO, a oni šute.

Žalosno je što je samo braniteljska populacija osjetila potrebu reagirati na ovaj politički progon zapovjednika HVO-a i obratiti se hrvatskim političkim strankama. Međutim, potrebno je razlikovati „hrvatske političke stranke“ koje se generalno proziva, od naših političkih elita, inače profesionalnih polagača vijenaca koji sa jednakim žarom slave i obljetnicu HRHB i 25. studeni, odnosno novembar. Zato bi valjalo adresirati nekoliko pitanja našoj eliti koja tobože zastupa naše interese.

Valjalo bi upitati Glavno vijeće HNS-a na čelu sa Božom Ljubićem zašto se jasno i nedvosmisleno ne poduzmu konkretni koraci protiv političkog progona HVO-a? Jasni koraci, ne štura priopćenja prije ručka. U GV HNS-a sjedi i Bariša Čolak, kao i drugi koji su obnašali i još uvijek obnašaju visoke funkcije, osjećaju li oni potrebu i odgovornost reagirati? U HNS-su ima dovoljno i pameti i iskustva, ali očigledno se ne želi iz samo njima poznatih razloga nedvosmisleno reagirati i stati u obranu istine i časti hrvatskih zapovjednika, ostavljenih na milost, odnosno bolje rečeno na nemilost Tužiteljstva BiH.

Valjalo bi priupitati aktualnog ministra pravosuđa Josipa Grubešu zašto on ne reagira? Je li možda razlog što je samo par dana nakon optužnice protiv generala Mije Jelića, u intervju Večernjem listu izrazio zadovoljstvo radom VSTV-a (koje je, usput, onemogućilo izbor Hrvata na poziciju predsjednika vrhovnog suda RS-a) i kako je sretan što su krajem 2015. puštena sredstva IPA fondova koja će omogućiti, citiramo: „efikasnije procesuiranje ratnih zločina“? Je li ovo ta efikasnost?  Ili je možda razlog što je, opet ga citiramo „stav HDZ-a da se reforma pravosuđa učini po volji građana“? Gdje nestade konstitutivni narod koji je glasovao za ove ljude.

Budući da se generala Jelića, kao i neke druge zapovjednike HVO-a tereti za zločine na području Mostara, valjalo bi priupitati mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića zašto on ne reagira? Možda se ne želi zamjeriti poznatom hrvatoljupcu Safetu Oručeviću, njegovom kolegi sa ljetnih druženja kod Starog mosta, a koji i dan danas, dok je u sebi našao venu misionara „Centra za mir i multietničku suradnju“, Hrvate naziva „bobanićima i ustašama“, paralelno financirajući snimanje dokumentarnih filmova o tobožnjem etničkom čišćenju i progonu Bošnjaka Mostara, gdje se otvoreno sotonizira HVO. Valjalo bi priupitati zastupnike u državnim zakonodavnim tijelima iz oba HDZ-a, zašto oni ne reagiraju?

Iz HRS-a smo, na žalost, još početkom 2014. pisali, slali dopise HNS-u, javno istupali i dr. kako se mora reagirati na kopanje arhiva HVO-a u Zagrebu. Jedini smo, na žalost, od hrvatskih stranaka javno reagirali kada se haškoj šestorci onemogućilo puštanje na prijevremenu slobodu (dok se recimo Šešelj, a kasnije i Stanišić i Simatović slobodno hodaju po Beogradu). Jedini smo, na žalost, reagirali na tekst optužnice Mili Puljiću. Javno smo se i u lice suprotstavili politici međunarodne zajednice i OHR-a zbog jednostranih stavova po pitanju Domovinskog rata. Javno smo radi sotoniziranja HVO-a od strane Tužiteljstva sugerirali proširenje referenduma o Tužiteljstvu iz RS-a na teritorij cijele države.

Radi otvorene podrške generalu Glasnoviću dobivali smo poruke prijetećeg sadržaja upućene od strane „pravovjernih“ Hrvata koji su vrlo bogato unovčili svoje pozicije dobivene preko leđa HNS-a. Uz sve ovo, radili smo cijeli niz aktivnosti usmjerenih ka pomoći braniteljskoj populaciji koje ne želimo spominjati jer ne želimo biti licemjeri i na teret teške socijalne situacije naših branitelja kupiti jeftine političke poene.

Zašto ono koji moraju biti najglasniji u obrani naših Svetinja, šute? Zašto se šuti o herojskim djelima HVO-a iz obrambenog rata, o spašavanju i zbrinjavanju stotina tisuća bošnjačkih izbjeglica? Zašto se šuti o naoružavanju i obučavanju pripadnika postrojbi Armije BiH? Otvoreno pitamo hrvatske predstavnike u vlasti, žele li i oni da laži i neistine uđu u povijesne knjige? Fenomenom šutnje itekako doprinose tome.

Kao narod moramo uvesti pojam odgovornosti. Narod je birao naše zastupnike u vlasti i oni moraju odgovarati narodu koji ga je birao. Zato se ogorčenje naših branitelja, koje je u potpunosti opravdano, jer se udara u naše Svetinje za koje su oni dali svoje živote, mora pravovaljano adresirati. U protivnom sve ostane kao u nekom zraku, pa se u narodu stvara apatični dojam kako „su sve stranke iste“. Nismo svi isti! HRS

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Politička kriza u BiH poprima nove razmjere

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Politička kriza u BiH poprima nove razmjere nakon što je postalo jasno da uspostava izvršne vlasti sve manje ovisi o dogovoru o tome tko će činiti parlamentarnu većinu, a sve više o različitim uvjetovanjima nekim krupnim političkim pitanjima. Zbog političkih ucjena, blokirano je formiranje vlasti i postavlja se pitanje tko će odgovarati za to.

Uz činjenicu da ne postoji parlamentarna većina na državnoj i federalnoj razini i da postoje pravne nedoumice koje bi zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona mogle zakočiti sam proces uspostave vlasti, sad se otvoreno postavljaju politički uvjeti i rade otvorene opstrukcije. Iz političkog Sarajeva stigla je jasna poruka da Vijeće ministara neće biti uspostavljeno prije nego što srpske stranke pristanu na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, odnosno aktivacije Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO savezu, poznatijeg kao MAPm piše Večernji List BiH

Srpska strana odgovorila je zaustavljanjem daljnje uspostave i rada Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jasno stavljajući do znanja da neće tolerirati situaciju u kojoj se u državnoj vlasti održavaju kadrovi propalog Saveza za promjene. Uvjetovanja se više se i ne kriju, što znači da ova šahovska partija može potrajati i da će se voditi vrlo otvoreno. Uvjetovanje se prenosi i na Predsjedništvo BiH koje se ionako nije proslavilo učinkom u prvih par mjeseci svog mandata. Blokade, uvjetovanja i opstrukcije prenose se lančano i prijete potpuno paralizirati državu. Dio zakonodavne vlasti na državnoj i federalnoj razini još nije uspostavljen, a o izvršnoj se govori samo u kontekstu spomenutih ucjena. Znalo se u povijesti daytonske BiH dogoditi da prva poslijeizborna godina prođe u nadmudrivanjima i pregovorima o uspostavi nove vlasti, ali čini se kako su sadašnje pozicije bošnjačke i srpske politike prilično zakovane na polaznim pozicijama.

Kao i mnogo puta do sada, ispaštat će država i njezini građani. U sjeni uvjetovanja oko imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara BiH ostao je problem Federacije BiH, gdje se čeka na uspostavu Doma naroda, kao formalnog preduvjeta za proces imenovanja izvršne vlasti. Nekoliko županija do sada izabralo je izaslanike sukladno odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koja je, pak, predmet osporavanja pred Ustavnim sudom. SIP je uputio požurnicu svim županijskim parlamentima koji do sada nisu dostavili liste kandidata za Dom naroda, ali cijela bi priča s popunom ovog doma mogla pasti u vodu ako Ustavni sud prihvati neku od upućenih žalbi.

No, čak i da se Dom naroda brzo popuni, a odluka SIP-a ne bude proglašena neustavnom po bilo kojoj osnovi, to ne jamči brzu uspostavu vlasti u Federaciji. Situaciju ovdje kompliciraju odnosi unutar bošnjačkog političkog spektra jer je jasno da je HDZ, odnosno koalicija oko HNS-a, nezaobilazan čimbenik pri sastavljanju federalne i državne vlasti. Tko će biti partner s bošnjačke strane i koliko će političkih subjekata sudjelovati u toj priči, u ovom trenutku vrlo je teško pretpostaviti.

Večernji List BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari