Connect with us

Priče

Fenomen stotog majmuna

Objavljeno

on

Priča počinje još tamo davne 1952. godine na jednom japanskom otoku. Grupa znanstvenika je vršila eksperiment na jednoj vrsti smeđih majmuna, koje su navikli uživati u slatkom krumpiru. Međutim, svaki obrok uvijek im je bio pokvaren umakanjem svakog krumpira u gorku smjesu sličnu pijesku.

majmuni čimpanzeVećina majmuna jela je cijeli krumpir, zajedno s pijeskom. Nakon određenog vremena mlada 18-mjesečna majmunica otkrila je da se u obližnjem potoku krumpir može oprati i uživati u jelu bez gorkog dodatka.

Svoje otkriće prenijela je na majmunsku obitelj kojoj je pripadala.

U idućih šest godina znanje pranja krumpira se širilo sa starih na mlade. Krumpir su prali samo oni mladi koje je naučila obitelj. Ostali majmuni su i dalje jeli gorku koru.

I tada se dogodilo da su u jednom danu na otoku svi majmuni počeli prati krumpire. Svi su odjednom postali svjesni da mogu izbjeći gorko jelo.

Ono što je najviše zapanjilo znanstvenike je činjenica da su i majmuni na susjednim otocima počeli raditi isto, iako do tada to umijeće nije bilo poznato. U jednom danu, svijest svih pripadnika jedne vrste proširila se do nove spoznaje.

Ovaj fenomen evolucijskog skoka u razvoju kolektivne svijesti, Ken Keyes je nazvao “fenomen stotog majmuna”, simbolično objašnjavajući da kritična količina znanja među pripadnicima jedne vrste predstavlja “99 majmuna”, a kada se konačno osvijesti i “stoti majmun” znanje se trenutačno proširi među svim pripadnicima vrste, a bez ikakvog doticaja među sobom.

Osviješteni pojedinci među ljudima, kada im se pridruži onaj ključni “stoti”, osvijestit će širenjem spoznaje kroz kolektivnu podsvijest ostale.

Ovaj primjer je najozbiljniji dokaz o postojanju kolektivne svijesti, o mogućnosti prenošenja znanja ili iskustva s jednog pripadnika vrste na drugoga bez izravne komunikacije ili čak kontakta.

Kada dovoljan broj ljudi napokon učini nešto ili kada se učini dovoljan broj puta bez obzira je li to molitva, dobra djela ili bilo što drugo, odjednom će to biti jednostavno i uobičajeno.

[ad id=”40551″]

Priredio; Ivan Remeta Johnny

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari