Pratite nas

BiH

Ferdinand Habsburški konačno je dočekao primjeren ispraćaj iz svog dragog Sarajeva

Objavljeno

na

Pod utjecajem srpske i jugoslavenske propagande, svjetska povijest kvalificira polupismene atentatore kao disidente. Istovremeno odlazi u suprotnost i prezentira ih kao djecu kojoj carsko osiguranje nije pridavalo značaj. Cilj je providan: umanjiti ulogu velikosrpske Crne ruke i uvesti u sve fiktivnu Mladu Bosnu, koja simbolički izražava nevinost i amnestira Srbiju.

9781137278531_custom-bcd797228bd566639f02ed51202c0df68c06fffd-s6-c30Nadvojvoda Ferdinand bit će dostojno ispraćen sa zakašnjenjem od 100 godina, tek u ovu subotu, 28. lipnja 2014. Za tu civilizacijsku gestu današnje Sarajevo zaslužuje svaku pohvalu. Mnoge će atentatore na europsku Hrvatsku učiniti nesretnim nastup Bečke filharmonije, povodom 150. obljetnice rođenja Richarda Straussa. Planirano je izvođenje djela Haydna, Schuberta, Brahmsa, Ravela i Josefa Straussa. Srbija prosvjeduje protiv “dostojanstvenog ispraćaja okupatora”. Čemu tolika strka? U Velikom ratu, koji je uslijedio, poginulo je samo 10 milijuna ljudi, a ranjeno je jedva 20 milijuna nesretnika. Značajnija Rusija gleda pozitivno na istu komemoraciju. Nadvojvoda Franz Ferdinad od Austrije sahranjen je u dvorcu Artstetten, koji danas ukrašava austrijsku komemorativnu kovanicu od 10 eura.

Nije lako. Zlo se dogodi, ali na tome ne ostane, jer slijedi krivotvorenje činjenica. Pod utjecajem srpske i jugoslavenske propagande, svjetska povijest kvalificira polupismene atentatore kao disidente. Istovremeno odlazi u suprotnost i prezentira ih kao djecu kojoj carsko osiguranje nije pridavalo značaj. Cilj je providan: umanjiti ulogu velikosrpske Crne ruke i uvesti u sve fiktivnu Mladu Bosnu, koja simbolički izražava nevinost i amnestira Srbiju. Da bi obični atentatori dobili aureolu revolucionara, jako je važno sakriti da su zapravo bili kamikaze, oboljele od tada smrtonosne tuberkuloze. Umjesto da odu do našeg Jadrana i tamo zaliječe svoje crve, odlučili su za slavu srpstva otići sa ovoga svijeta koju godinu ranije. Ferdinandova supruga Sofija oporavila se od tuberkuloze na Lošinju.

Osim što Srbi i dalje slave atentatore kao najveće srpske nacionalne heroje, sličan pristup plasiraju i mnogi “hrvatski” autori. Posebno je nevjerojatna perspektiva Miljenka Jergovića. Iz svog rodnog Sarajeva pobjegao je ispred granata koje su na grad ispaljivali oni koji slave Gavrila Principa. Uvjerava nas da je atentator Gavrilo bio fin momak, kozmopolit i zagrižljivi Jugoslaven. “U osnovi ti mladi ljudi i nisu imali drugog plana, osim da ustrijele habsburškog vojvodu.” Ovdje napominjem da je Jergović izjavio kako ima određeno razumijevanje za Dražu Mihailovića. Jergović je rođen 1966. i nudi se kao krunski svjedok da su nakon atentata na Franju Ferdinanda porazbijani srpski dućani širom BiH, i da je proveden linč onih koji su po svome imenu i prezimenu bili sumnjivi.

Erzherzog Franz Ferdinad von Österreich-Este i njegova supruga Sophie Chotek, Herzogin von Hohenberg, zvjerski su usmrćeni prije 100 godina, nekoliko godina prije gušenja Monarhije, koju je nadvojvoda Franjo Ferdinand trebao preuzeti i koju je namjeravao reformirati i federalizirati. Beograd je radije ušao u rat s moćnijom Austrougarskom nego da dozvoli formiranje hrvatske republike sve do Drine. Bila je Bosna ilirska, avarska, turska i austrijska, ali Srbija nije dozvolila da konačno postane hrvatska. Zločin se isplati – polovicu današnje BiH čini takozvana Republika Srpska. Famozni Atentat u Sarajevu provela je velikosrpska Crna ruka, koja je zapravo bila dio srbijanske obavještajne topologije.

Zlo ima svoje začarane putove. Godine 1889. princ Rudolf počinio je samoubojstvo u svojoj lovačkoj kućici u Mayerlingu. Karl Ludwig odrekao se nasljeđivanja krune u korist svog sina Franje Ferdinanda, da bi 1996. umro od groznice. Ferdinand je kao strastveni lovac upoznao Australiju, Novi Zeland, Nove Hebride, Solomonovo otočje, Novu Gvineju, Tajland, Hong Kong, Japan, Kanadu i mnoge druge destinacije, da bi na kraju u Sarajevu postao lovina. Nije bio rasist, ali možemo ga prozvati za specizam, kao nekakvu plemićku naviku lova na divljač. Loveći zvijeri i nove vidike, Ferdinand je dobio široke spoznaje o etničkom bogatstvu svijeta, napuštajući koncepciju okoštale Monarhije, u korist podjarmljenih nacija. Kada je 1908. anektirana BiH, Ferdinandu je bilo prirodno priključenje Hrvatskoj, koliko i samoj Monarhiji.

Atentat u Sarajevu na Ferdinanda i Hrvatsku zapravo je bio atentat na cijelu feudalnu Europu, u ime novoformirane srbijanske dinastije Karađorđevića, zatečene u civilizacijskom kašnjenju – njegovala je tradiciju krvne osvete. S druge strane bilo je umreženo europsko plemstvo. Među precima Sofije Chotek bilo je nekoliko europskih prinčeva, pa Albert IV, grof od Habsburga i Elizabeta od Habsburga, sestra njemačkog kralja Rudolfa I, kojemu je bio potomak i Franjo Ferdinand, koji je opet nosio titulu kraljevskog princa Mađarske i Bohemije. Franjo Ferdinand rođen je 1863. u Grazu, kao najstariji sin Ludwiga od Austrije (mlađeg brata Franje Josipa i Maximilijana).

Kako je Sofija stradala pored svog Franje? Franjo Josip pristao je na brak Franje Ferdinada i grofice Sofije Chotek uz uvjet da se kvalificira kao morganatski, kao brak između osoba nejednakog društvenog ranga, poznat i pod nazivom ljevoruki brak, jer mladoženja na vjenčanju simbolički svojom lijevom rukom drži desnu ruku mlade. Nezgodna kvaka je u tome da djeca nemaju pravo na prijestolje. Sofija nije sa svojim suprugom dijelila njegov status, titulu ili privilegije. U javnosti se nije mogla pojaviti pored njega, pa niti u njegovoj kočiji! Vjenčanje je obavljeno 1. srpnja 1900. u Reichstadtu u Bohemiji (danas češki Zákupy) u najužem krugu. Od carske familije bila je prisutna Ferdinandova maćeha, princeza Marija Terezija od Braganze i njene dvije kćeri. Sofija je dobila titulu princeze od Hohenberga (Fürstin von Hohenberg), koja je evoluirala do titule vojvotkinje od Hehenberga (Herzogin von Hohenberg), uz oslovljavanje “Njena visost”.

Austrougarska nije imala kolonijalne ambicije, što je Franju Ferdinanda u određenom smislu smetalo. Zalagao se za jačanje austrougarske mornarice. Malena Srbija bila je komunikacijska smetnja prema Bliskom istoku, napose glede planirane trase za Bagdad. Tada nitko nije ozbiljno uzimao pretenzije malene srpske državice, koja se tek odvojila od Turske. A u Srbiji su tajno jačale manufakture oružja. Dvadeset godina prije Atentata u Sarajevu, Svetozar Miletić objavio je u “Zastavi” zloslutnu poruku Jovana Pavlovića, upućenu zastupnicima Hrvatskog sabora: “Neka se malo prošetaju po Kragujevačkim arsenalima kroz šumu pušaka i topova, koji će nekad, kad dođe zeman da se potpraše, grmljavinom i rikom svojom opredeljivati šta je Srpstvo, što li ime srpsko” (Nikša Stančić, pogovor knjige “Mihovil Pavlinović – Hrvatski razgovori (1877)”, Nakladni zavod Globus 1994. str. 305).

Franjo Ferdinand gledao je pozitivno na autonomiju nacija u Monarhiji, a prema Mađarima je gajio određenu antipatiju. Kada sve zbrojimo, možemo zaključiti da je Hrvatska do Drine onemogućena baš zato što je Ferdinand objavio takav program. Prvi put kada su Habsburzi odlučili odigrati korektno prema narodima u Monarhiji, prilagođavajući se vremenu koje dolazi, sve se raspalo. Sva sila krivotvoritelja povijest troši nadljudske napore da nas uvjeri kako je BiH anektirana 1908. i već 1914. nedostatak Turske postao je kršćanskim Srbima nepodnošljiv! Srbi su stotinama godina trpjeli muslimansku tursku prevlast, ali su se kršćanske Austrougarske zasitili odmah.

 Tvrtko Dolić/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Drvar ponovno odbio izdati dozvolu Katoličkoj Crkvi za izgradnju objekta

Objavljeno

na

Objavio

Vlasti većinske srpske općine Drvar na zapadu BiH odbile su provesti nalog Hercegbosanske županije za izdavanje lokacijske dozvole Katoličkoj Crkvi za gradnju objekta za humanitarne i karitativne djelatnosti na zemljištu koje je u njihovom vlasništvu, nastavljajući prkositi zakonima i odlukama viših razina vlasti.

Kako je u četvrtak priopćeno iz katoličke župe u Drvaru, tamošnje općinske vlasti oglušile su se o nedavno rješenje ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije kojim je poništena njihova prvotna odluka te je naloženo izdavanje lokacijske dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta.

“Općina Drvar nastavlja s opstrukcijama i ponižavanjima Katoličke Crkve, grubim kršenjem svih mogućih zakona i izrugivanjem pravu i pravednosti”, navodi se u priopćenju.

Navedeno je da je nakon odluke županijskih vlasti u Drvaru održan sastanak s predstavnicima Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove općine, dok su crkvu zastupali pravnik, inženjer građevine i arhitekt.

Umjesto izdavanja dozvole iz župe u Drvaru su naveli kako se rasprava s predstavnicima općine pretvorila u psihičku torturu s unaprijed pripremljenim izrežiranim zaključcima.

Predstavnici Župe Drvar odbili su potpisati zapisnik budući da su predstavnici općine odbili postupiti po uputama drugostupanjskog rješenja županijskog ministarstva. Pojasnili su kako je opstruirana provedba rješenja županijskog ministarstva.

Iz Katoličke Crkve u Drvaru najavili su ponovno žalbu ministarstvu graditeljstva HBŽ te očekuju da će se „staviti točka na i“ te izdati lokacijska dozvola Župi Drvar za dogradnju i rekonstrukciju župnog objekta.

Uz izgradnju objekta za humanitarni i karitativni rad općina Drvar godinama osporava i izgradnju katoličke crkve u tome gradu tvrdnjom da taj objekt nije predviđen u regulacijskom planu iz 80-tih godina prošlog stoljeća.

Većinu u Drvaru čine Srbi, dok su Hrvati katolici uglavnom prognanici iz brojnih općina u BiH, koji su tamo nastanjeni nakon završetka rata 1995. godine.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Objavljeni zaključci PIC-a o stanju u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Članice NATO-a iz Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) i Japan pozdravili su danas priliku da organi vlasti Bosne i Hercegovine predaju svoj prvi Godišnji nacionalni plan (ANP). Politički direktori Upravnog odbora PIC-a sastali su se u Sarajevu 17. i 18. lipnja 2019. godine kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obvezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoju neupitnu opredjeljenost za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, prenosi Klix.

Ponovljeno je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor je podsjetio vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se provoditi.

Upravni odbor je još jednom potvrdio punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava neophodne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Kako je priopćeno, naglašena je potreba da se program 5+2 u potpunosti provede, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Upravni odbor PIC-a je pozdravio objavljivanje Mišljenja Europske komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU u kojem se preporučuje da Bosna i Hercegovina napravi suštinske promjene i unaprijedi svoj zakonodavni i institucionalni okvir i navode se sveobuhvatne preporuke s ključnim prioritetima za buduće reforme koje će pomoći da BiH dosegne stupanj na kojem joj više neće biti potrebna međunarodna supervizija.

Upravni odbor PIC-a je s istinskim žaljenjem utvrdio da, nakon što je od općih izbora, održanih u listopadu 2018. godine, proteklo više od osam mjeseci, još uvijek nisu formirani odgovarajući organi vlasti na državnoj razini, na razini Federacije BiH i u nekoliko županija u Federaciji BiH. Zbog toga se kasni s provedbom demokratske volje građana BiH i onemogućava se provođenje neophodnih reformi.

Upravni odbor PIC-a se sastao sa Zajedničkim kolegijem Parlamentarne skupštine BiH kako bi se upoznao s prioritetima novoformiranih organa vlasti i potaknuo ih da zajednički rade na provedbi reformi potrebnih za osiguranje boljeg života za građane BiH.

Upravni odbor PIC-a je osudio činjenicu da je i nakon općih izbora 2018. godine nastavljeno s neodgovornom retorikom kojom se produbljuju podjele i s političkim potezima, uključujući i osporavanje teritorijalnog integriteta BiH i državnih institucija, kao što su pozivanje na otcjepljenje, zagovaranje podjele BiH na tri teritorijalne jedinice i najavljivanje namjere da se ospori naziv entiteta Republika Srpska (RS). Takve inicijative i izjave dovele su do ozbiljnog urušavanja uzajamnog povjerenja i saradnje među ključnim akterima i one nemaju podršku Upravnog odbora PIC-a. Nadalje, putem takvih inicijativa i izjava stvara se osjećaj nestabilnosti koji obeshrabruje strane ulagače i ubrzava odlazak građana iz BiH u potrazi za sigurnošću i vladavinom prava.

Upravni odbor PIC-a smatra da potpuna suradnja s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MRMKS) uključuje i poštivanje presuda koje su donijeli Haaški tribunal i ovaj mehanizam. U tom kontekstu, Upravni odbor osuđuje odluku Vlade RS o uspostavi Povjerenstva za Srebrenicu i slične revizionističke izjave dane u kontekstu ovog pitanja. Upravni odbor PIC-a podsjetio je da su događaji u Srebrenici u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995. godine nesumnjivo kvalificirana kao genocid u presudama međunarodnih sudova, a i sudova u BiH.

Upravni odbor PIC-a je pozvao organe vlasti u cijeloj BiH da usklade svoje zakone o javnom okupljanju s međunarodnim standardima. Konkretnije, Upravni odbor PIC-a je osudio aktivnosti koje su poduzete u RS kako bi se dodatno ograničile demokratske slobode, kao što su pravo na slobodu govora i mirno okupljanje.

Uz to, aktivnosti usmjerene na formiranje rezervnog sastava policije rezultirale su negativnom spiralom nepovjerenja u BiH. Umjesto ovakvih poteza, organi vlasti na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini trebali bi raditi na poboljšanju suradnje u oblasti provođenja zakona i osigurati da postojeće policijske snage imaju na raspolaganju adekvatne resurse i odgovarajuću obuku kako bi mogli rješavati niz izazova s kojima se suočava BiH i njeni građani, uključujući i pitanje migracija.

Upravni odbor PIC-a je dobio informacije o najnovijim zabrinjavajućim događajima u okviru Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), što potvrđuje potrebu za hitnim provođenjem suštinskih reformi.

Članice NATO-a iz Upravnog odbora PIC-a i Japan pozdravili su priliku da organi vlasti Bosne i Hercegovine predaju svoj prvi Godišnji nacionalni plan (Annual National Program – ANP), instrument koji je lokalno osmišljen, a koji će dalje pomoći BiH da unaprijedi svoje obrambene kapacitete, u korist svih građana BiH.

Upravni odbor PIC-a apelirao je na političke i institucionalne lidere BiH na odgovarajućim razinama vlasti da:

– Unaprijede dijalog i suradnju između zajednica te potaknu razvoj okruženja koje nije opterećeno nacionalističkom retorikom podjela. Jačaju okruženje koje pogoduje stabilnosti i napretku, uključujući poduzimanje konkretnih koraka na najvišoj političkoj razinika postizanju stvarnog pomirenja u cijeloj zemlji. Podrže napore lokalnih vlasti i zajednica u tom smislu.

– Okončaju formiranje parlamentarnih i izvršnih organa na svim razinama bez daljeg odlaganja. Prestanu blokirati, odnosno opstruirati provođenje izbornih rezultata zbog uskih stranačkih interesa, čime drže taocima budućnost zemlje i njezinih građana. Što prije uspostave parlametnarne komisije, kako bi Parlamentarna skupština BiH mogla početi vršiti svoju zakonodavnu funkciju.

– Jasno i aktivno dokažu svoje deklarirano opredjeljenje za integraciju zemlje u EU, tako što će poduzeti neodložne i konkretne korake ka provođenju ključnih prioriteta i reformi navedenih u mišljenju Europske komisije u oblasti vladavine prava, temeljnih prava, reforme javne uprave, kao i demokracije i funkcionalnosti. To su osnove na temelju kojih će zemlje članice EU donijeti odluku u vezi sa sljedećim koracima BiH na putu integracije u EU, u skladu s težnjama građana.

– Suzdrže se od svake dalje retorike podjela i nacionalizma. Osiguraju da se temeljna prava svih građana jednako štite u cijeloj zemlji.

– Suzdrže se od podrivanja institucija na državnoj razini. Podrže te institucije i rade na jačanju njihove funkcionalnosti, unutarnje kohezije i osiguranja resursa. Oružane snage BiH su jedina obrambena struktura ove zemlje i kao takva uživa punu podršku Upravnog odbora PIC-a.

– Značajno pojačaju napore na poboljšanju vjerodostojnosti i transparentnosti izbornog procesa tako što će implementirati temeljne promjene izbornog zakona koje su preporučili Ured za demokratske institucije i ljudska prava OESSa (ODIHR) i Grupa država protiv korupcije (GRECO) te razmotriti druge neophodne izmjene. Usvoje te izmjene što prije, kako bi se osiguralo da se one mogu blagovremeno primijeniti na lokalne izbore 2020. godine.

– Prioritetno riješe dugogodišnji izborni zastoj u Mostaru kako bi se građanima omogućilo da glasaju na općinskim izborima 2020. godine, bez uvjetovanja drugim pitanjima i uz očuvanje Mostara kao jedinstvenoga grada.

– Provedu odluku iz predmeta Sejdić-Finci i slične odluke Europskog suda za ljudska prava, te se suzdrže od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi otežali provedbu tih odluka.

– Uzimajući u obzir da je oblast migracija u isključivoj nadležnosti države BiH, da zajedno, između ostalog i kroz značajno bolju suradnju i komunikaciju, rade na rješavanju problema u vezi s migracijom u cijeloj zemlji. Upravni odbor PIC-a poziva Ministarstvo sigurnosti BiH da ubrza napore na koordinaciji između agencija za provođenje zakona u cijeloj BiH, od kojih se očekuje da surađuju kako bi odgovorili na sigurnosne izazove koje donosi ovo pitanje.

– Podrže vladavinu prava na svim razinama vlasti u BiH, osobito jačanjem institucija odgovornih za borbu protiv korupcije i sprečavanje i borbu protiv terorizma. Suzdrže se od podrivanja pravosudnih institucija na svim razinama i provode njihove odluke.

– Izmijene Zakon o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) da bi se funkcioniranje Vijeća uredilo na način koji jamči profesionalnost i odgovornost svih njegovih članova. Strukturalne izmjene u skladu sa preporukama EU su neophodne da bi se uredilo imenovanje, ocjena i disciplinske procedure kako bi se povratilo povjerenje javnosti u tu instituciju. Upravni odbor PIC-a također poziva Vijeće da hitno završi proces preostalih imenovanja.

– Ojačaju fiskalnu stabilnost i ubrzaju ekonomske i socijalne reforme. Razinu siromaštva, nezaposlenosti i odlazaka iz zemlje ne doprinosi ukupnoj stabilnosti i zahtijeva neodložne ciljane mjere, uključujući i održive javne investicije.

– Osiguraju slobodu i neovisnost medija, i podrže profesionalne i odgovorne medije. Javni emiteri trebaju omogućeiti jednak pristup svim političkim strankama, kao i otvorene rasprave između različitih gledišta, te im treba dodijeliti stabilan i neovisan izvor financiranja.

Kako je priopćeno, Ruska Federacija se ne slaže s ovim Komunikeom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari