Pratite nas

BiH

Ferdinand Habsburški konačno je dočekao primjeren ispraćaj iz svog dragog Sarajeva

Objavljeno

na

Pod utjecajem srpske i jugoslavenske propagande, svjetska povijest kvalificira polupismene atentatore kao disidente. Istovremeno odlazi u suprotnost i prezentira ih kao djecu kojoj carsko osiguranje nije pridavalo značaj. Cilj je providan: umanjiti ulogu velikosrpske Crne ruke i uvesti u sve fiktivnu Mladu Bosnu, koja simbolički izražava nevinost i amnestira Srbiju.

9781137278531_custom-bcd797228bd566639f02ed51202c0df68c06fffd-s6-c30Nadvojvoda Ferdinand bit će dostojno ispraćen sa zakašnjenjem od 100 godina, tek u ovu subotu, 28. lipnja 2014. Za tu civilizacijsku gestu današnje Sarajevo zaslužuje svaku pohvalu. Mnoge će atentatore na europsku Hrvatsku učiniti nesretnim nastup Bečke filharmonije, povodom 150. obljetnice rođenja Richarda Straussa. Planirano je izvođenje djela Haydna, Schuberta, Brahmsa, Ravela i Josefa Straussa. Srbija prosvjeduje protiv “dostojanstvenog ispraćaja okupatora”. Čemu tolika strka? U Velikom ratu, koji je uslijedio, poginulo je samo 10 milijuna ljudi, a ranjeno je jedva 20 milijuna nesretnika. Značajnija Rusija gleda pozitivno na istu komemoraciju. Nadvojvoda Franz Ferdinad od Austrije sahranjen je u dvorcu Artstetten, koji danas ukrašava austrijsku komemorativnu kovanicu od 10 eura.

Nije lako. Zlo se dogodi, ali na tome ne ostane, jer slijedi krivotvorenje činjenica. Pod utjecajem srpske i jugoslavenske propagande, svjetska povijest kvalificira polupismene atentatore kao disidente. Istovremeno odlazi u suprotnost i prezentira ih kao djecu kojoj carsko osiguranje nije pridavalo značaj. Cilj je providan: umanjiti ulogu velikosrpske Crne ruke i uvesti u sve fiktivnu Mladu Bosnu, koja simbolički izražava nevinost i amnestira Srbiju. Da bi obični atentatori dobili aureolu revolucionara, jako je važno sakriti da su zapravo bili kamikaze, oboljele od tada smrtonosne tuberkuloze. Umjesto da odu do našeg Jadrana i tamo zaliječe svoje crve, odlučili su za slavu srpstva otići sa ovoga svijeta koju godinu ranije. Ferdinandova supruga Sofija oporavila se od tuberkuloze na Lošinju.

Osim što Srbi i dalje slave atentatore kao najveće srpske nacionalne heroje, sličan pristup plasiraju i mnogi “hrvatski” autori. Posebno je nevjerojatna perspektiva Miljenka Jergovića. Iz svog rodnog Sarajeva pobjegao je ispred granata koje su na grad ispaljivali oni koji slave Gavrila Principa. Uvjerava nas da je atentator Gavrilo bio fin momak, kozmopolit i zagrižljivi Jugoslaven. “U osnovi ti mladi ljudi i nisu imali drugog plana, osim da ustrijele habsburškog vojvodu.” Ovdje napominjem da je Jergović izjavio kako ima određeno razumijevanje za Dražu Mihailovića. Jergović je rođen 1966. i nudi se kao krunski svjedok da su nakon atentata na Franju Ferdinanda porazbijani srpski dućani širom BiH, i da je proveden linč onih koji su po svome imenu i prezimenu bili sumnjivi.

Erzherzog Franz Ferdinad von Österreich-Este i njegova supruga Sophie Chotek, Herzogin von Hohenberg, zvjerski su usmrćeni prije 100 godina, nekoliko godina prije gušenja Monarhije, koju je nadvojvoda Franjo Ferdinand trebao preuzeti i koju je namjeravao reformirati i federalizirati. Beograd je radije ušao u rat s moćnijom Austrougarskom nego da dozvoli formiranje hrvatske republike sve do Drine. Bila je Bosna ilirska, avarska, turska i austrijska, ali Srbija nije dozvolila da konačno postane hrvatska. Zločin se isplati – polovicu današnje BiH čini takozvana Republika Srpska. Famozni Atentat u Sarajevu provela je velikosrpska Crna ruka, koja je zapravo bila dio srbijanske obavještajne topologije.

Zlo ima svoje začarane putove. Godine 1889. princ Rudolf počinio je samoubojstvo u svojoj lovačkoj kućici u Mayerlingu. Karl Ludwig odrekao se nasljeđivanja krune u korist svog sina Franje Ferdinanda, da bi 1996. umro od groznice. Ferdinand je kao strastveni lovac upoznao Australiju, Novi Zeland, Nove Hebride, Solomonovo otočje, Novu Gvineju, Tajland, Hong Kong, Japan, Kanadu i mnoge druge destinacije, da bi na kraju u Sarajevu postao lovina. Nije bio rasist, ali možemo ga prozvati za specizam, kao nekakvu plemićku naviku lova na divljač. Loveći zvijeri i nove vidike, Ferdinand je dobio široke spoznaje o etničkom bogatstvu svijeta, napuštajući koncepciju okoštale Monarhije, u korist podjarmljenih nacija. Kada je 1908. anektirana BiH, Ferdinandu je bilo prirodno priključenje Hrvatskoj, koliko i samoj Monarhiji.

Atentat u Sarajevu na Ferdinanda i Hrvatsku zapravo je bio atentat na cijelu feudalnu Europu, u ime novoformirane srbijanske dinastije Karađorđevića, zatečene u civilizacijskom kašnjenju – njegovala je tradiciju krvne osvete. S druge strane bilo je umreženo europsko plemstvo. Među precima Sofije Chotek bilo je nekoliko europskih prinčeva, pa Albert IV, grof od Habsburga i Elizabeta od Habsburga, sestra njemačkog kralja Rudolfa I, kojemu je bio potomak i Franjo Ferdinand, koji je opet nosio titulu kraljevskog princa Mađarske i Bohemije. Franjo Ferdinand rođen je 1863. u Grazu, kao najstariji sin Ludwiga od Austrije (mlađeg brata Franje Josipa i Maximilijana).

Kako je Sofija stradala pored svog Franje? Franjo Josip pristao je na brak Franje Ferdinada i grofice Sofije Chotek uz uvjet da se kvalificira kao morganatski, kao brak između osoba nejednakog društvenog ranga, poznat i pod nazivom ljevoruki brak, jer mladoženja na vjenčanju simbolički svojom lijevom rukom drži desnu ruku mlade. Nezgodna kvaka je u tome da djeca nemaju pravo na prijestolje. Sofija nije sa svojim suprugom dijelila njegov status, titulu ili privilegije. U javnosti se nije mogla pojaviti pored njega, pa niti u njegovoj kočiji! Vjenčanje je obavljeno 1. srpnja 1900. u Reichstadtu u Bohemiji (danas češki Zákupy) u najužem krugu. Od carske familije bila je prisutna Ferdinandova maćeha, princeza Marija Terezija od Braganze i njene dvije kćeri. Sofija je dobila titulu princeze od Hohenberga (Fürstin von Hohenberg), koja je evoluirala do titule vojvotkinje od Hehenberga (Herzogin von Hohenberg), uz oslovljavanje “Njena visost”.

Austrougarska nije imala kolonijalne ambicije, što je Franju Ferdinanda u određenom smislu smetalo. Zalagao se za jačanje austrougarske mornarice. Malena Srbija bila je komunikacijska smetnja prema Bliskom istoku, napose glede planirane trase za Bagdad. Tada nitko nije ozbiljno uzimao pretenzije malene srpske državice, koja se tek odvojila od Turske. A u Srbiji su tajno jačale manufakture oružja. Dvadeset godina prije Atentata u Sarajevu, Svetozar Miletić objavio je u “Zastavi” zloslutnu poruku Jovana Pavlovića, upućenu zastupnicima Hrvatskog sabora: “Neka se malo prošetaju po Kragujevačkim arsenalima kroz šumu pušaka i topova, koji će nekad, kad dođe zeman da se potpraše, grmljavinom i rikom svojom opredeljivati šta je Srpstvo, što li ime srpsko” (Nikša Stančić, pogovor knjige “Mihovil Pavlinović – Hrvatski razgovori (1877)”, Nakladni zavod Globus 1994. str. 305).

Franjo Ferdinand gledao je pozitivno na autonomiju nacija u Monarhiji, a prema Mađarima je gajio određenu antipatiju. Kada sve zbrojimo, možemo zaključiti da je Hrvatska do Drine onemogućena baš zato što je Ferdinand objavio takav program. Prvi put kada su Habsburzi odlučili odigrati korektno prema narodima u Monarhiji, prilagođavajući se vremenu koje dolazi, sve se raspalo. Sva sila krivotvoritelja povijest troši nadljudske napore da nas uvjeri kako je BiH anektirana 1908. i već 1914. nedostatak Turske postao je kršćanskim Srbima nepodnošljiv! Srbi su stotinama godina trpjeli muslimansku tursku prevlast, ali su se kršćanske Austrougarske zasitili odmah.

 Tvrtko Dolić/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

UO I NO Aluminija pisali Čoviću: Odluke ćemo morati donositi samostalno, ali računamo na nastavak vaše potpore

Objavljeno

na

Objavio

Aktivnosti na saniranju stanja u Aluminiju intenzivno se provode, a iako je konačan ishod još neizvjestan, Uprava i Nadzorni odbor poduzeća i jučer su razmatrali nužne mjere.

Usvojeno je i pismo koje je zajednički upućeno predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganu Čoviću, a koji je bio inicijator uspostave “kriznog vijeća” kao privremenog tijela koje je trebalo sagledati problematiku društva Aluminij d.d. Mostar, zaštititi sve njegove zaposlenike i pokušati ponovno pokrenuti proces rada na tržišnim osnovama.

U pismu, o čijem sadržaju su jučer informirani i predstavnici Sindikata, navodi se da se nakon nekoliko zajedničkih sastanaka i svih do sada načinjenih projekcija za ponovno pokretanje pojedinačnih proizvodnih procesa, “nadamo se da se naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama”.

– Kako Nadzorni odbor i Uprava društva, uz suglasnost Sindikata, trebaju uskoro donijeti odluke kojima bi se, uz potporu Vlade FBiH, dugoročno pružila prilika jednom novom Aluminiju da može poslovati u dobrom tržišnom okruženju, članovi Nadzornog odbora i Uprave društva Aluminij smatraju potrebnim zahvaliti vam za cjelokupan doprinos i zalaganje koje ste učinili u proteklom razdoblju – navodi se u pismu koje su Uprava i NO Aluminija uputili Čoviću.

Također se ističe da nakon prosvjeda djelatnika Aluminija ispred središnjice HDZ BiH te “orkestriranih medijskih napada na vas i na stranku koju vodite, potrebno je istaknuti da ste Vi, unatoč težini situacije koja nas je sve pogodila, konkretno i nedvosmisleno stali iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom, prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje”.

-Aktivnim djelovanjem kroz “krizno vijeće” i uz pomoć svih članova ovog vijeća, doprinijeli ste da sada svi zajedno drugačije promišljamo budućnost Aluminija.

Kroz dugotrajne rasprave i razmjene mišljenja na sjednicama ovog privremenog tijela, uspjeli ste iskristalizirati i jasno prenijeti svim članovima namjere onih koji su kroz lažne vijesti i ciljano ubačene krive informacije željeli i još uvijek žele manipulirati sudbinom zaposlenika Aluminija.

Posebno nas žalosti činjenica da ste i osobno morali doživjeti neugodnosti prouzročene željom nekih da kroz politiziranje procesa gašenja jednog poduzeća izazovu čak i socijalne nerede u Mostaru i Hercegovini – ističe se u pismu.

Članovi Nadzornog odbora i Uprave Aluminija sa svoje će strane, kako navode, učiniti sve što je moguće, u okviru njihovih zakonskih ovlasti, da se preko mjerodavnih institucija istraži zakonitost poslovanja Aluminija u posljednjih desetak ili više godina i o tome transparentno i objektivno informira javnost.

– Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici ovog procesa oživljavanja poslovnih procesa Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj.

Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo kako ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja – zaključuje se u pismu koje su Uprava i Nadzorni odbor Aluminija uputili Draganu Čoviću, predsjedniku HNS-a i HDZ-a. /HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Šoljić: Bošnjački dužnosnici manipuliraju, zasluge HVO-a pokušavaju pripisati sebi

Objavljeno

na

Objavio

”Zgrožen sam, to je ružno i tužno. Osim ako gospodin Džaferović ne posjeduje neki dokument iz kojega bi se vidjelo da Hrvatska traži pomoć od Petog korpusa Armije BiH. Ako ga ima, ja sam se onda spreman ispričati”, rekao je za HMS Vladimir Šoljić, nekadašnji ministar obrane Hrvatske republike Herceg-Bosne, danas predsjednika Glavnog vijeća HZ HB, komentirajući navode bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džeferovića, koji je izjavio kako su i pripadnici Armije BiH zaslužni za obranu Hrvatske od srpske agresije Bivši ministar obrane HR HB kaže da ovakve pojave nisu ništa novo te da one traju dugo.

“Poznato je da je obrana Mostara povjerena HVO-u i da je za to Predsjedništvo BiH dalo suglasnost. Slična je situacija i sa sudbinom Jajca i to ne smeta dužnosnike s bošnjačke strane da ulogu HVO-a pripišu sebi”, istaknuo je Šoljić.

”Obmane i manipulacije”

Šoljić je mišljenja da ovakve obmane i manipulacije ne vode ničemu dobrom i da one imaju svoj kontinuitet. “Tamo gdje je HVO zatočio Bošnjake to su logori, a gdje je Armija BiH zatočila Hrvate to su sabirni centri.

Gdje je HVO počinio zločin nad Bošnjacima to je zločin, a gdje je Armija počinila zločin nad Hrvatima to je incident. Ta ružna i tužna praksa trebala bi se promijeniti, ali vremena se mijenjaju a praksa ostaje ista” naglasio je Šoljić.

Šoljić je napomenuo i najnovije podvale s bošnjačke strane kada je u pitanju skandal s fabriciranom izjavom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović o militantnom islamu koji vlada u BiH , ili najnoviji slučaj (samo)iscrtavanja grafita u Uskoplju.

Kritika ”bošnjačkim medijima”

”Da su takvo nešto Hrvati učinili Bošnjacima svjetska javnost bi se digla na noge, ali bošnjački mediji su ovaj događaj zamaglili”, rekao je Šoljić.

 

Mišetić: Neka Džaferović objasni zašto je Vlada BiH 22. 7. 1995. zatražila hitnu vojnu intervenciju RH radi spašavanja Bihaća

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari