Connect with us

Herceg Bosna

Fešta od šest milijuna kuna: Što će on ovdje?

Objavljeno

-

Ako nije moglo drugačije, neka bude, Nikolića smo molili da dođe na europski dernek u Zagreb, i on je došao pratilo ga je 13 automobila, koliko ni kraljicu Elizabetu kada ide iz svoje palače u uobičajeni lov na zrikavce po Londonu, ali zaboga, što će u Hrvatskoj zloglasni Carl Bildt, makar on bio i švedski ministar vanjskih poslova?
[dropcap]
R[/dropcap]adi se o čovjeku koga preziru u susjednoj BiH, koji je poznat po tome da nije učinio ništa da spriječi pokolj u Srebrenici te tepanju Slobodanu Miloševiću, kojeg je zvao ‘dobrim dečkom’. No, čak ni to nije najveći problem, neki Bildta nazivaju ratnim profiterom, oni drugi tvrde da mu je mjesto u zatvoru, treći se vrlo dobro sjećaju njegovog ludila, koje ga još nije popustilo, poslije Oluje. Čovjek je divljao naokolo i slao ljubavna pisma Savi Štrbcu, govorio je o Kninu koji gori i agresiji Hrvatske i Tuđmana na Knin. Čim je stigao u Zagreb Bildt je počeo trkeljati o ulozi Hrvatske na zapadnom Balkanu i o hrvatskoj zadaći da pomogne zemljama regije u približavanja Uniji, kao da Hrvatska nema vlastitih problema.

Nekako se baš pogodilo da u slično, ako već ne isto, vrijeme u hrvatsku metropolu slete Carl Bildt, dakle, znamo tko je, i vojvoda Nikolić, za koga također znamo tko je, s njim u pratnji bio je bivši Miloševićev mali Ivica Dačić. Krasno je to društvo uz koje zaista vrijedi dočekati ‘Odu radosti’ na središnjem zagrebačkom trgu.

– Ovo je povijesni dan za Hrvatsku! Mislim da će buduće generacije imati puno bolje uvjete za život – rekao je za tzv javnu televiziju Josip Leko predsjednik Sabora. Zaista, još samo da je došao Šešelj, nikad nije kasno, možda još za koji mjesec. Fešta od šest milijuna kuna je krenula, narod je u ekstazi.

Trenutno gužvi u prometu nema, što su potvrdile i nadležne osobe i zaista se može reći kako sve funkcionira, što se tiče organizacije, besprijekorno, uostalom, nije ni moglo drugačije s obzirom na uložena sredstva, iako glavna glumica iz Njemačke ipak nije stigla. Neki visoki uzvanici, među njima nije Bildt, se hvale na društvenim mrežama svojom nazočnošću na proslavi u Hrvatskoj, dok su ih sve skupa, uključujući i Nikolića, na viskom nivou dočekali Milanović i Josipović, dva jarana su dobro raspoložena, šampanjac se toči u potocima. Na crvenom tepihu jedino nismo vidjeli hrvatske građane, oni su, kao u starom Rimu, odvojeni od elite, a Neron u pozadini svira li svira…

Stranački volonteri mašu zastavicama u cen[B][/B]tru metropole i brinu se za atmosferu.

Raspored

18.30h
Dolasci ministara vanjskih i europskih poslova u Banske dvore – dočekuje ih prva potpredsjednica Vesna Pusić (Trg sv. Marka)

19.00 h
Dolasci predsjednika država i Vlada, te šefova izaslanstava u Banske dvore (Trg sv. Marka) – dočekuju ih predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović

19.40 h
Okupljanje u atriju Banskih dvora
20.00 h
Izlazak uzvanika iz Banskih dvora, odlazak prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić i ministara koji nisu šefovi izaslanstava prema Klovićevim dvorima

od 19.15
Dolasci uzvanika na domjenak i svečanu večeru (Jezuitski trg)

20.30 h
Službena večera za uzvanike (Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4)

20.35 – zdravica predsjednika Vlade Zorana Milanovića i zdravica predsjednika Republike Ive Josipovića
20.30 h
Početak programa na Trgu bana Jelačića (za građane)
22.45 h
Dolazak uzvanika na Trg bana Jelačića
23.00 h
Središnji dio svečanosti (Trg bana Jelačića)
Govornici na središnjoj proslavi i očekivana vremena govora:
23.47

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović
Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso

o0.03
Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė
Predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy
00.10
Predsjednik Europskom parlamenta Martin Schulz
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović
okvirno 00.30 h[
Završetak središnjeg dijela programa i odlazak stranih gostiju, nastavak programa za građane

okvirno 03.00 h
Predviđeni završetak na Trgu bana Jelačića

Foto: sc – hrt/Srdjan Vrancic / Damjan [I]t[/I]adić/Tomislav Kristo, Sandra ŠimunovićCROPIX/tinolovka

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari