Pratite nas

Herceg Bosna

Fešta od šest milijuna kuna: Što će on ovdje?

Objavljeno

na

Ako nije moglo drugačije, neka bude, Nikolića smo molili da dođe na europski dernek u Zagreb, i on je došao pratilo ga je 13 automobila, koliko ni kraljicu Elizabetu kada ide iz svoje palače u uobičajeni lov na zrikavce po Londonu, ali zaboga, što će u Hrvatskoj zloglasni Carl Bildt, makar on bio i švedski ministar vanjskih poslova?
[dropcap] R[/dropcap]adi se o čovjeku koga preziru u susjednoj BiH, koji je poznat po tome da nije učinio ništa da spriječi pokolj u Srebrenici te tepanju Slobodanu Miloševiću, kojeg je zvao ‘dobrim dečkom’. No, čak ni to nije najveći problem, neki Bildta nazivaju ratnim profiterom, oni drugi tvrde da mu je mjesto u zatvoru, treći se vrlo dobro sjećaju njegovog ludila, koje ga još nije popustilo, poslije Oluje. Čovjek je divljao naokolo i slao ljubavna pisma Savi Štrbcu, govorio je o Kninu koji gori i agresiji Hrvatske i Tuđmana na Knin. Čim je stigao u Zagreb Bildt je počeo trkeljati o ulozi Hrvatske na zapadnom Balkanu i o hrvatskoj zadaći da pomogne zemljama regije u približavanja Uniji, kao da Hrvatska nema vlastitih problema.

Nekako se baš pogodilo da u slično, ako već ne isto, vrijeme u hrvatsku metropolu slete Carl Bildt, dakle, znamo tko je, i vojvoda Nikolić, za koga također znamo tko je, s njim u pratnji bio je bivši Miloševićev mali Ivica Dačić. Krasno je to društvo uz koje zaista vrijedi dočekati ‘Odu radosti’ na središnjem zagrebačkom trgu.

– Ovo je povijesni dan za Hrvatsku! Mislim da će buduće generacije imati puno bolje uvjete za život – rekao je za tzv javnu televiziju Josip Leko predsjednik Sabora. Zaista, još samo da je došao Šešelj, nikad nije kasno, možda još za koji mjesec. Fešta od šest milijuna kuna je krenula, narod je u ekstazi.

Trenutno gužvi u prometu nema, što su potvrdile i nadležne osobe i zaista se može reći kako sve funkcionira, što se tiče organizacije, besprijekorno, uostalom, nije ni moglo drugačije s obzirom na uložena sredstva, iako glavna glumica iz Njemačke ipak nije stigla. Neki visoki uzvanici, među njima nije Bildt, se hvale na društvenim mrežama svojom nazočnošću na proslavi u Hrvatskoj, dok su ih sve skupa, uključujući i Nikolića, na viskom nivou dočekali Milanović i Josipović, dva jarana su dobro raspoložena, šampanjac se toči u potocima. Na crvenom tepihu jedino nismo vidjeli hrvatske građane, oni su, kao u starom Rimu, odvojeni od elite, a Neron u pozadini svira li svira…

Stranački volonteri mašu zastavicama u cen[B][/B]tru metropole i brinu se za atmosferu.

Raspored

18.30h
Dolasci ministara vanjskih i europskih poslova u Banske dvore – dočekuje ih prva potpredsjednica Vesna Pusić (Trg sv. Marka)

19.00 h
Dolasci predsjednika država i Vlada, te šefova izaslanstava u Banske dvore (Trg sv. Marka) – dočekuju ih predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović

19.40 h
Okupljanje u atriju Banskih dvora
20.00 h
Izlazak uzvanika iz Banskih dvora, odlazak prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić i ministara koji nisu šefovi izaslanstava prema Klovićevim dvorima

od 19.15
Dolasci uzvanika na domjenak i svečanu večeru (Jezuitski trg)

20.30 h
Službena večera za uzvanike (Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4)

20.35 – zdravica predsjednika Vlade Zorana Milanovića i zdravica predsjednika Republike Ive Josipovića
20.30 h
Početak programa na Trgu bana Jelačića (za građane)
22.45 h
Dolazak uzvanika na Trg bana Jelačića
23.00 h
Središnji dio svečanosti (Trg bana Jelačića)
Govornici na središnjoj proslavi i očekivana vremena govora:
23.47

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović
Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso

o0.03
Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė
Predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy
00.10
Predsjednik Europskom parlamenta Martin Schulz
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović
okvirno 00.30 h[
Završetak središnjeg dijela programa i odlazak stranih gostiju, nastavak programa za građane

okvirno 03.00 h
Predviđeni završetak na Trgu bana Jelačića

Foto: sc – hrt/Srdjan Vrancic / Damjan [I]t[/I]adić/Tomislav Kristo, Sandra ŠimunovićCROPIX/tinolovka

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari