Connect with us

Razno

FEŠTA U SINJU: Ante Zorica slavodobitnik je 298. Sinjske alke

Objavljeno

-

Ante Zorica (29) sa sedam punata (dva puta u sridu) slavodobitnik je 298. Sinjske alke. Bara je u petak pripala Alenu Filipoviću Grčiću, dok je Čoju u subotu osvojio Mladen Vučković. Zorica je neoženjeni upravni pravnik iz Hrvaca, dolazi iz poznate alkarske obitelji, a treću pobjedu na Alci osvojio je na konju Kulčaru. S njim u pratnji bio je momak Ivica Marić

Limena glazba u rano nedjeljno jutro prošla je kroz Sinj, probudivši i one zadnje ‘spavalice’, jer većina Sinjana već je, u svečarskom raspoloženju, bila svježa i budna, iščekujući osvajača slavodobitnog plamenca. Mačkule sa staroga grada ponad Sinja označile su prve ikada alkarske igre održane unutar granica Europske unije.

‘Dobro je to, odlično, samo nismo još sigurni hoće li sve odgovarati standardima te iste unije’, kažu na šalu i doskočicu uvijek spremni Sinjani, ali očito zadovoljni svojom tradicijom i alkarskim svečanostima.

Iako su prve, svi se slažu da se prašina oko Alke tek počela dizati. Za dvije godine, naime, ide velika obljetnica, puna tri stoljeća od kada se u čast Djevice Marije, sinjske Gospe koja je u kolovozu 1715., po predaji, čudom spasila grad od turske invazije, istrčava ova popularna igra koja svoje korijene vuče od stare sardinijske viteške igre – Sartiglije.

[pullquote_right]U svečanoj alkarskoj loži u prvom redu, uz glavnog gosta dr. Ivu Josipovića i domaćina dr. Stipu Jukića bili su jošJosip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, potpredsjednici Nenad Stazić i Tomislav Čuljak,potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Ranko Ostojić, gradonačelnik Ivica Glavan, župan Zlatko Ževrnja, general Ante Gotovina, nadbiskup mons. Marin Barišić. U loži su još bili ministri Orsat Miljenić i Mirando Mrsić, general Drago Lovrić, načelnik GS OS RH, zapovjednik HRM-a admiral Robert Hranj, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, veleposlanici i ostali.[/pullquote_right]

‘To će biti spektakl!’ slažu se svi.

Prije negoli su alkari izašli na borilište, Ante Vučić, alkarski vojvoda, održao je pred deset tisuća posjetitelja politički obojen govor, kakvih je u posljednjih dvadeset godina bilo puno.

Vučić je tako kazao: ‘Iako je danas dan slavlja, dan radosti, sjetimo se i onih koji ne mogu biti s nama, naše braće Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji su nepravomoćno osuđeni za udruženi zločinački pothvat. I državna i crkvena vlast, i mi kao narod, moramo učiniti sve da sud u Haagu donese pravednu – oslobađajuću presudu, jer su oni branili svoj dom u Bosni i Hercegovini, a time i Hrvatsku.’

Na svečanom prijemu u Alkarskim dvorima generalu Anti Gotovinidodijeljena je povelja počasnog člana Viteškog alkarskog društva (VAD) te povelja počasnog građanina Sinja.
Predsjednik VAD-a Stipe Jukić je, predajući generalu Gotovini povelju počasnog člana tog društva, istaknuo da se ta povelja dodjeljuje ‘junaku Domovinskog rata u znak zahvalnosti za veliki doprinos u poticanju domoljublja i slobodarskog duha koji je posebno došao do izražaja u ostvarenju stoljetnog sna hrvatskog naroda – slobode, samostalnosti i demokracije’.

Jukić je također istaknuo da je Skupština VAD-a dodijelila priznanje i generalu Mladenu Markaču koji danas, nažalost, nije u Sinju, dodajući da će mu biti naknadno uručeno.

Na kraju Alke predsjednik Josipović obećao je Sinjanima da će za dvije godine, na okruglu tristotu Alku, dobiti nove tribine.

tportal

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari