Pratite nas

Komentar

FESTIVAL NEJEDNAKIH MOGUĆNOSTI NA TRGU SVETOG MARKA

Objavljeno

na

SLOBODA DEMOKRATSKOG DRUŠTVA MOŽE SE MJERITI I SLOBODOM OSTVARIVANJA PRAVA NA MIRAN PROSVJED

Ovisno o dopuštanju prosvjeda moguće je mjeriti stupanj slobode demokratskog društva. Promislimo na tren o tome koliko je hrvatsko društvo slobodno, tj. koliko je RH demokratska država s obzirom na trenutni prosvjed branitelja, ali i na bilo koji drugi prosvjed u posljednjih četvrt stoljeća?

[ad id=”68099″]

Potpuno demokratsko društvo dopušta svakom članu svaki miran prosvjed bilo kada i bilo gdje. Ovdje se često provodi razlika između nenasilnog otpora kojeg karakterizira nenasilje (http://en.wikipedia.org/wiki/Nonviolent_resistance) i građanskog otpora kojeg karakterizira sukob s određenim režimom ili politikom (http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_resistance). Građanski otpor može imati nenasilne, djelomično nasilne i korjenito nasilne oblike.

Teret procjene odnosa dobrobiti i šteta od prosvjeda na prosvjednike i ostale članove društva jest na samom prosvjedniku, a ne na društvu. Ograničenja univerzalne dopuštenosti prosvjeda, tj. prava na prosvjed, mogu biti ideološka i objektiva, a među ova druga ubrajaju se sigurnosna, gospodarska i druga.

Demokratsko društvo jasno razlikuje stupnjeve prosvjeda pri čemu se najčešće pravo na prosvjed više ograničava što je prosvjed aktivniji, tj. manje blag. Najblaži oblik je miran prosvjed na javnoj površini koji ne predstavlja niti sigurnosnu, ni gospodarsku, ni drugu relevatnu prijetnju (primjerice, prosvjed branitelja u Savskoj 66 je najblaži oblik prosvjeda, čak i ako se u obzir uzme postavljanje šatora koje je irelevatno jer ne predstavlja prijetnju).

Mimohod je malo aktivniji oblik jer predstavlja veću prijetnju sigurnosti i gospodarsku prijetnju (primjerice, prosvjed branitelja mimohodom Savkom ulicom bio je takav prosvjed).

Samoozlijeđivanje ili protestni suicid je snažniji oblik prosvjeda (ovo je također bio slučaj s prosvjednom branitelja).

Postoje i drugi blaži oblici prosvjeda, no sve ih dijeli mala ili nikakva uporaba aktivnog suprotstavljanja. Primjerice pobuna, ili okupiranje institucija je aktivni oblik prosvjeda (trenutni prosvjed branitelja daleko je od ikakvog aktivnog oblika prosvjeda i potpuno je bezopasan što se sigurnosti i gospodarskih troškova tiče, te je po nasilnosti prosvjeda puno nasilniji bio prosvjed studenata koji su nastojali okupirati Filozofski fakultet u Zagrebu, nego prosvjed branitelja u Savskoj u Zagrebu).

Poseban problem kod prosvjeda je pogrešna procjena policije, ili tzv. „prosvjedne policije“ koja, najčešće po političkom nalogu, primjenjuje neprimjerenu silu prema prosvjednicima (tako je primjerice slučaj s prosvjednicima koji su „ugurani“ u Markovu crkvu, a najnovija vijest je kako će se istima zabraniti ulaz u istu crkvu nakon što ju napuste). Dakle, jedina strana koja je ovdje primjenila nasilne metode jest policija RH.

Za zaključiti je kako je RH vrlo nedemokratska država jer svojim državljanima brani pravo na čak vrlo blage oblike nenasilnog prosvjeda na mnogim mjestima i u vrlo čudna vremena. Štoviše, policija postupa krajnje selektivno i to već neko vrijeme. Primjerice, dopušta neprijavljen prosvjed u Savskoj 66, ali striktno provodi odredbu o zabrani prosvjeda na Markovu trgu od 22 do 08 sati. Svaki demokrat trebao bi se iznimno brinuti nad takvom selektivnom primjenom zakona od strane izvršne vlasti, no ne čujem povišene tonove “velikih branitelja demokracije”.

Zamislimo da branitelji nasuprot trenutne Vlade RH ili bilo koje druge, detektiraju glavne teme krize u RH, te stoga, svojim povijesnim autoritetom, krenu s blagim oblicima prosvjeda pred zamislimo prodavaonicama Konzuma, benzinskim crpkama i zgradama INE, T-Com-om, pred HEP-om, Vodoprivredom i drugim velikim kompanijama u privatnom ili javnom vlasništvu; pred sudovima i sjedištima najvećih parlamentarnih stranaka; zamislimo dakle da prosvjed postane prijetnja ostvarivanju profita. Što bi tad Vlada RH i nadležna ministarstva poduzeli? Možemo zamisliti kako bi krupni kapital vrlo lako utjecao na izvršnu vlast koja bi pod tim utjecajem bez imalo srama pribjegla uporabi sile, štoviše prekomjerne sile, u slučaju krajnje mirnih prosvjeda, a sve samo zato da se ostvari pravo na profit?

Kako god bilo, čini se da je nedosljedna uporaba sile od strane policije krajnje neprimjerena u slučaju mirnog i nenasilnog prosvjeda (poseban paradoks je što prosvjeduju 100% invalidi i to Domovinskog rata). Također je sasvim jasna razlika između svih mirnih oblika prosvjeda i oblika koji su aktivni, poput okupacije, pobune i sl., a ta se razlika postupcima policije ovdje ne poštuje.

Ovdje je na djelu sukom dva prava: prava na slobodu prosvjeda i prava na slobodu kretanja. No, tako dugo dok prosvjednik prosvjeduje ne kršeći pravo na slobodu kretanja svih koji ne prosvjeduju, ne vidim temeljem čega (osim sigurnosti i gospodarskih ograničenja) bi se takvo pravo na prosvjed moglo ograničiti?

Mislim da s jedne strane ne trebamo biti licemjerni i kritizirati ili odobravati prosvjede, jer se ne radi o tome što mi odobravamo ili ne, nego o tome dopuštamo li ili ne svakom državljanu RH da prosvjeduje bilo kad, bilo gdje, s obzirom na bilo što i koliko dugo želi, a s druge strane, ne smijemo imati dvostruka mjerila, pa istovremeno dijeliti prosvjede po političkom sadržaju, a ne prema tome radi li se ili ne o uskrati bilo čijih i bilo kojih prava, jer naime, baš država, svojim selektivnim pristupom samim prosvjedima i njihovom tretmanu ukazuje na potrebu za prosvjedima i to nije slučaj samo s ovim prosvjedom. To traje već 25 godina.

Dok ja Trgu bana Josipa Jelačića imamo promociju Festivala jednakih mogućnosti u organizaciji Društva tjelesnih invalida, a koji promovira jednake mogućnosti invalidnih državljana RH, dotle na Trgu svetog Marka imamo festival nejednakih mogućnosti koji promovira uskratu prava na miran i nenasilan prosvjed u organizaciji Udruge 100% invalida Domivinskog rata. Sloboda demokratskog društva mjeri se, između ostalog i slobodom ostvarivanja prava na miran i nenasilan prosvjed, a mjereći tim mjerilom hrvatsko je društvo sve samo ne slobodno. Totalitarizam u srcu demokratske Europe.

Kritijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

prof. Ante Nazor: Ništa u Tajanijevoj izjavi nije dvosmisleno. Sve je jasno

Objavljeno

na

Objavio

Povijesničar Ante Nazor je za dnevnik.hr prokomentirao je rasplet nakon skandalozne izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, njegovu usmenu i pisanu ispriku te pouke koje Hrvatska može ili mora izvući iz svega toga. Nazor je poručio da Tajanijeva izjava ostaje kao upozorenje Hrvatskoj, a Jakovina navodi tri razloga zbog kojih će ona pasti u zaborav.

“Tajani se ispričao i to je lijepo, ali on je to rekao i to ostaje kao upozorenje. Ne smijemo sigurno prijeći preko toga kao da je to bio lapsus”, kaže Nazor.

Upitali smo Nazora što je to izvučeno iz širega konteksta izjave, kao što sam Tajani tvrdi, a što je zapravo nedvosmisleno.

“Sve je rečeno, sve je jasno. Radi se o pretenzijama i radi se o jednoj grupaciji u Italiji koja ima te želje. Imamo iz Domovinskog rata dokumente gdje su pojedinci bili čak i sa Srbima u Kninu. To su bile, rekao bih, tragikomične situacije, a dokumente o tome također smo objavili”, odgovara Nazor.

“Ništa u Tajanijevoj izjavi nije dvosmisleno. Sve je jasno. To je isto što misli i Vučić, samo se sad ne usudi reći. Govorio je da je Glina srpska. Ista je sad situacija, nemamo se što čuditi”, dodaje.

Premijer Andrej Plenković i na sjednici Vlade u četvrtak osvrnuo se na pisanu ispriku Antonija Tajanija te izrazio zadovoljstvo tim činom, ali i nadanje da će to biti dovoljno da takvih i sličnih izjava više ne bude. Nazor to isto tako smatra korektnim.

“To je politički korektno. Što je trebao? Objaviti rat Italiji?” kaže.

“Čovjek kaže ‘živjela talijanska Dalmacija’. Meni je drago da se ispričao i da je ostalo na tome, jer bi u protivnom to doista značilo zaoštravanje odnosa. Tajani je i pisano i javno dao obrazloženje pa ćemo do sljedećeg puta vidjeti”, smatra Nazor.

Ipak, reakcije na Tajanijevu izjavu u Sloveniji su bile još žešće, a u europarlamentu su njihovi zastupnici zatražili i Tajanijevu ostavku na mjesto predsjednika EU parlamenta. Nazor smatra da je Hrvatska primjereno reagirala.

“Svi su reagirali, od Sabora, svih stranka, Vlade i Predsjednice”, kaže.

S obzirom na to da Tajanijeva izjava nije endemska pojava u Italiji, zanimalo nas je jesu li takve i slične izjave zapravo dio talijanske politike. Nazor smatra da je ta izjava rezultat zanosa i specifičnih političkih opcija.

“Ne mogu reći da je to dio talijanske politike. Tamo postoje stranke s različitim programima. Ova je izjava jasna, ona je bila u zanosu. Sad će se politički stvari nastojati ispeglati i to je korektno. Međutim, meni tu ništa nije nedvosmisleno. Ipak, diplomacija ima svoj način djelovanja”, rekao je Nazor za dnevnik.hr

 

Prof. Ante Nazor o ulozi Budimira Lončara u procesu osamostaljenja RH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Milorade, delijo, bolje biti neostvareni i neiživljeni, nego ostvareni i iživljeni peder

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati su u šoku! Osupnuti! Zbunjeni! Ne vjeruju svojim očima i ušima! I pitaju se, je li to u pitanju neka montaža, ili je gosp. Milorad Pupovac (saborski zastupnik s 25-godišnjim stažom u parlamentu, dr. sc., lingvist, elokventni, uravnoteženi – povremeno, doduše, ciničan i bezobrazan, ali u granicama podnošljivog – lider onih par postotaka Srba koji ga biraju za “narodnog” zastupnika, predsjednik i potpredsjednik svega i svačega, od SDSS-a, preko SNV-a do saborskog Kluba manjina) doista izgovorio onaj traktat o “pederima” i to ni manje ni više, nego za saborskom govornicom i pred TV kamerama!?

Eeeeeeeej, bre, Milorade, što ti bi!? Ma, jesi li to ti, buraz, ili neki dubler!? Jesu li to počeli točiti “šljivu – prepečenicu” u saborskom kafiću, je l’ te kakva kriška limuna (možda) u glavu strefila, ili si iznenada dobio vrućicu!?

Gledam snimku i ne mogu vjerovati!

Zar ti Milorade da ovo izgovoriš:

“Kao što smo čuli danas ovdje, i prošlo je kao da nitko ništa nije rekao, a sve veliki kršćani, sve iznimni katolici i hrvatski suverenisti, koje ugrožavaju pederi, Srbi i ne znam tko drugi! A tko ih ugrožava? Oni sami! Neostvareni, neiživljeni pederi! U moralnom i svakom drugom smislu te riječi! Neostvareni Hrvati koji nisu u stanju shvatiti da im nisu Srbi koji su ostali živjeti u Hrvatskoj i koji predstavljaju Srbe problem, problem su oni sami. Ne znaju tko su, što su, kuda će i kako sa sobom. Pa tako kao što su jučer pljuvali po Beogradu, danas pljuju po Bruxellesu. A sebe nikako da pogledaju tamo gdje se treba pogledati – u očima drugih ili u ogledalu.” – itd., itd. (https://kamenjar.com/milorad-pupovac-pobjesnio-u-sabornici-neostvareni-neizivljeni-peeri-u-moralnom-i-svakom-drugom-smislu-video/)

Pa kako, bre Milorade, delijo, ako si pri zdravoj svijesti (nemaš temperaturu i nisi pri piću) možeš dopustiti da te sitni provokatori poput Pernara i Zekanovića dovedu na rub strpljenja – pa čak i korak dalje!? Tebe bre da isprovociraju, a imaš utakmica u nogama više nego Luka Modrić i Ivan Rakitić zajedno!? Nemoj to da nam radiš!

‘Ajd što se nabacuješ blatom na Hrvate, kršćane, suvereniste, na to smo navikli i nitko normalan više ne trza na te fore koje prosipate ti i tvoje “Novosti”, ali gdje ćeš bre bratko koristiti tako vulgarne i uvredljive izraze za našu ionako ugroženu gej populaciju (iliti homoseksualce)!? Ima da te tuže, bre! I još da ih stavljaš u isti kontekst sa Zekanovićem i sličnima!?

Ma ‘ko je bre peder!? Kome ti to!? Znaš li ti Milorade koliko si zakona, preporuka, deklaracija (EU, VE, UN-a) prekršio, da ne govorim o hrvatskom ustavu, Zakonu o istospolnim zajednicama. o životnom partnerstvu i da ne nabrajam dalje!?

I nemoj molim te da se vadiš na satiru! Nema tu satire kad se radi o vitalno ugroženim seksualnim manjinama! Satira može kad se sprdaš s Hrvatima, katolicima, braniteljima, državom, himnom, zastavom, vojskom, ali u drugim slučajevima ne! To je čista homofobija! I ne mogu te oprati sve rijeke (i pritoke) bivše Juge.

Evo, po tko zna koji put pregledavam snimku i analiziram je.

I nešto mislim…Onako, iskreno (među nama), u dosta sam nezgodnoj situaciji. Osjećam se izgubljeno i zbunjeno. Ali, totalno! Naime ja, Milorade (oprosti, ali tako je) nisam ni peder ni Srbin. I kud ću, što ću? Na koju stranu se okrenuti?

Nema mi druge, nego među suvereniste. Pa taman ostao “neostvareni” i “neiživljeni” peder!

Eto!

P.S. Nego, čuj Milorade, bekrijo, da ti ipak probaš malo hladnih obloga baciti na glavuču i potegnut’ jedno litar – dva rasola, uz šaku Andola – možda te popusti!?

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari