Connect with us

Pregled

Festival slobode u Rijeci propitivao epidemiološke i druge mjere

Objavljeno

-

Na trosatnom okupljanju pod nazivom “Festival slobode” na Jadranskom trgu u Rijeci okupljeni građani u subotu su propitivali aktualne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa i u više navrata isticali zahtjev za slobodom građana.

U uvodnom dijelu skupa istaknuto je da je sloboda dana čovjeku rođenjem i da je to neotuđivo pravo.

Organizatori Inicijative Prava i slobode naglasili su kako se zalažu za argumentiranu i sveobuhvatnu znanstvenu raspravu, uz sudjelovanje stručnjaka svih područja, a ne samo epidemiologa.

Trebaju se poštivati oni koji imaju drugačije mišljenje od službenog narativa, poručili su te pozvali stručnjake da govore o tome kakva i kolika je šteta od donesenih mjera.

Velimir Ponoš je istaknuo da imaju pravo svi oni koji vjeruju “službenom narativu i mainstream medijima” o koronavirusu, ali da su njegova uvjerenja drugačija te da i on ima pravo na njih.

Poručio je okupljenima da se svatko od njih mora svakodnevno zauzimati za svoja prava i slobode, kao temeljne vrijednosti. “Govori se da se više nećemo vraćati na staro, a to znači da uopće nije stvar u virusu. Očito se stvara nova dinamika društva u kojoj ljudi više neće biti ljudi”, ustvrdio je.

Imunolog Srećko Sladoljev istaknuo je potrebu zajedništva u vremenu u kojem, kako je naveo, zlo hoda svijetom. Ekonomist Ivan Lovrinović izrazio je bojazan uvozom očekivanog cjepiva protiv koronavirusa.

“Imunološki zavod je proizvodio najbolja cjepiva na svijetu, a sad ga uništavaju”, rekao je. “Oni upravljaju strahom i time svima nama”, naveo je ne precizirajući na koga se to odnosi i naglasio: “Dosta medijskog terora i obmana”.

Založio se za ukidanje Nacionalnog stožera Civilne zaštite i prebacivanje vođenja poslova vezanih uz koronavirus na Ministarstvo zdravstva.

Liječnica Alma Demirović upozorila je na nužnost argumentirane rasprave o obavezama cijepljenja, navevši da neka cjepiva mogu nanijeti štetu organizmu, pa i izazvati smrt.

“Sad se govori o tome da će možda cjepivo protiv koronavirusa ući u primjenu uz ispitivanje na nedovoljnom broju ljudi, a takva praksa je dosad s brojnim cjepivima za djecu”, ustvrdila je.

Šarić: To nije priča o epidemiji nego o kontroli

Jedan od govornika na skupu, povjesničar Goran Šarić ustvrdio je da su “epidemije kroz povijest bile kad bi umirala trećina stanovništva, a ne 200 staraca s teškim bolestima”.

“Ovo nije priča o epidemiji, nego o kontroli”, zaključio je.

Na skupu je, prema informaciji policije, bilo oko 200 sudionika. Najavljivalo se da će sudionici stizati u Rijeku autobusima iz svih krajeva Hrvatske, ali je riječki Stožer Civilne zaštite dopustio okupljanje najviše 300 sudionika, s obzirom na površinu trga.

U prvom dijelu skupa tri pjesme je otpjevao Alen Vitasović, a ostalu glazbu birao je DJ Ivan Mastermix. Tijekom održavanja Festivala slobode nije bilo incidenata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari