Connect with us

Iz Svijeta

Fethullah Gulen: Erdogan je sam izveo puč

Objavljeno

on

Fethullah Gulen, čovjek kojeg turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prokazao kao organizatora sinoćnjeg vojnog udara, dao je intervju za FT. Novinarima, s kojima je razgovarao u Pennsylvaniji, gdje živi posljednjih petnaestak godina, rekao je kako su Erdoganove optužbe posve neosnovane.

[ad id=”93788″]

”Ne mislim da svijet predsjednikove optužbe shvaća ozbiljno”, kazao je umjereni islamski propovjednik u razgovoru koji su vodili u njegovom domu na brežuljcima planine Pocono.

”Postoji ozbiljna mogućnost kako je sam priredio udar”, dodao je objašnjavajući da bi Erdoganu dobro došli novi argumenti u borbi s Gulenovim pristašama i dijelom vojske koju ne kontrolira, piše Telegram.

Gulen nije, kaže, zabrinut da će ga Amerikanci deportirati, unatoč određenim pritiscima koji su počeli danas. Erdoganov poziv na ekstradikciju naziva još jednim blefom. Uspoređuje tu taktiku s Hitlerovim potezima 40-ih.

”Mnogim ljudima konfiscirana je imovina, mediji su zastrašeni. Maltretiraju ljude u maniri SS-ovaca”, opisao je način na koji Erdoganova stranka tretira Gulenove pristaše u Turskoj.

Dok su razgovarali, u obližnjem zaljevu na koji gleda prozor njegove sobe, nekolicina ljudi je prosvjedovala. ”Amerika ga mora prestati štititi”, doviknula je žena omotana šalom s turskom zastavom u jednoj i Erdoganovom slikom u drugoj ruci. ‘Gulen je kriminalac’, vikala je dok su se skupljali novi prosvjednici.

Alp Aslandogan, Gulenov medijski savjetnik, rekao je FT-ju kako je imamova sigurnost potencijalno ugrožena, nakon propalog udara i prijetnji nasiljem na Twitteru.

Gospodin Gulen novinarima je rekao kako ga nitko iz američke administracije nije obavijestio o potencijalnom izručenju Turskoj. Imam, koji ima 77 godina, vidno je slab, opisuju novinari. Doktori kažu da ima dijabetes i bolesno srce.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR