Connect with us

Pregled

FHP traži da Srbija oda počast vukovarskim žrtvama i prekine šutnju o zločinima

Objavljeno

-

Foto: Hina

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je u petak, uoči obljetnice zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, državne institucije Srbije da odaju počast žrtvama i pozvao da napuste politiku šutnje o ratnim zločinima koje su počinile srpske snage.

U subotu 20. studenog 2021. navršava se 30 godina od zločina na Ovčari, naglasio je u priopćenju FHP, ukazavši da su pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu za taj zločin pravomoćno osuđeni pukovnik JNA Mile Mrkšić i major Veselin Šljivančanin, dok je u Srbiji na višegodišnje zatvorske kazne osuđeno 11 osoba.

“Neposredno po zauzimanju Vukovara, 20. studenog 1991. pripadnici JNA izveli su ranjenike, bolesnike, civile i pripadnike hrvatskih oružanih snaga iz vukovarske bolnice i odveli ih u hangare na poljoprivrednom dobru Ovčara gdje su ih premlaćivali, ponižavali i zlostavljali”, naglašava FHP.

Pred sudovima je utvrđeno, nastavlja, da su se u večernjim satima pripadnici JNA, po zapovjedi pukovnika Mrkšića, povukli s Ovčare, a pripadnici Teritorijalne obrane (TO) Vukovara i dragovoljačke postrojbe ‘Lijeva supoderica’ tijekom noći između 20. i 21. studenog 1991. izvodili su zatočenike iz hangara i odvodili ih u skupinama od 10 do 20 ljudi na lokaciju Grabovo i strijeljali ispred ranije pripremljene masovne grobnice.

“Na Ovčari su, uz ranjene pripadnike hrvatskih oružanih snaga, ubijeni i civili, žene i djeca: Ružica Markobašić (32), koja je tada bila u poodmakloj trudnoći, Janja Podhorski (60), Dragutin Balog (17) i Igor Kačić (16)”, podsjeća FHP i ukazuje da je iz masovne grobnice na lokalitetu Grabovo ekshumirano 200 tijela, a identificirane su 193 žrtve, 17 tijela žrtava nađeno je u okolnim grobnicama, dok se za tijelima više desetaka žrtava još traga.

Sudovi u Srbiji su tijekom 2021. donijeli četiri pravomoćne presude kojima su članovima obitelji žrtava s Ovčare dosudili naknadu štete.

Na taj način Srbija je, konstatira FHP, “priznala odgovornost JNA za zločin počinjen na ‘Ovčari'”, a te presude su “veoma važne jer se njima Srbija proglašava odgovornom i obvezuje da isplati reparacije za štetu pričinjenu tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije”.

“Državni dužnosnici Srbije ne nazoče komemoracijama u Vukovaru, niti na druge načine odaju počast vukovarskim žrtvama. Veselin Šljivančanin, koji je osuđen za zločin na Ovčari, danas je član Središnjeg odbora vladajuće Srpske napredne stranke”, podsjeća FHP.

Ta nevladina organizacija poručila je da “rehabilitacijom osuđenih za ratne zločine, kao i ignoriranjem žrtava koje nisu srpske, državne institucije Srbije provode povijesnu reviziju ratova iz 1990-ih”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas