Connect with us

Vijesti iz regije

Fidesz pobjednik europskih izbora u Mađarskoj

Objavljeno

-

Foto: EPA

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana osvojila je 43,5 posto glasova na europskim izborima u Mađarskoj, nešto manje od očekivanog, ispred stranke Poštovanje i sloboda (TISZA) njegova potencijalnog konkureta Petra Magyara, koja je, pak, s 31 posto nadmašila očekivanja.

Na europskim izborima u Mađarskoj, prema prvim podacima tamošnjeg izbornog povjerenstva, pobijedila je vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana s osvojenih 43,5 posto glasova. Njezina je pobjeda bila očekivana, no u odnosu na prognoze ostvarila je nešto manju podršku od očekivane i lošiji rezultat nego prije pet godina, kada je dobila nešto više od 52 posto glasova.

Na drugom mjestu je stranka Poštovanje i sloboda (TISZA) s 30,99 posto glasova. Ankete javnog mnijenja predviđale su otprilike 27 posto podrške stranci TISZA prije današnjeg glasovanja, a približno 50 posto glasova mađarskih birača Orbanovoj stranci Fidesz.

Fidesz će tako u novom sazivu Europskog parlamenta umjesto dosadašnjih 13 imati 11 mjesta, dok bi liberalno-konzervativna stranka TISZA trebala imati sedam mjesta. Stranka je osnovana 2021. godine i još nije jasno kojoj će se političkoj grupaciji pridružiti. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas