Pratite nas

Fifini uvlakači Šuker, Vrbanović i Beusan

Objavljeno

na

Katastrofalno suđenje protiv Hrvatske osim nekolicine Brazilaca nije vidjela samo nekolicina dobro pozicioniranih Hrvata

Hrvatska može postati svjetski prvak ako će se ovaj Mundial igrati na Playstationu, izjavio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker i pritom dobro nasmijao okupljene brazilske novinare u Rio de Janieru, gdje je čelnik našeg nogometa prisustvovao predstavljanju nagrade koja će se na World Cupu dodjeljivati najboljim igračima utakmica.Slobodna Dalmacija, 10. lipnja 2014.

Da, tako je uoči prvenstva govorio Davor Šuker, dodvoravajući se brazilskim novinarima, ružno podcjenjujući reprezentaciju koja na dresovima nosi grb saveza čiji je on predsjednik. Sada, nakon utakmice koju je Hrvatska izgubila protiv Brazila uz sramotno navijačko suđenje u režiji FIFA-e i izvedbi izvjesnog japanskog suca, izjavljuje: „Ne želim razgovarati o sucu. Dokazali smo da smo momčad koja ne poznaje strah. Svijetu smo pokazali naš nogomet. Naši su igrači bili sjajni. U igri je još šest bodova i to je jedino o čemu trebamo razmišljati.”

Nogometni funkcionari Šuker i Vrbanović

Razumije se samo po sebi da igrači i stručni stožer trebaju uvijek razmišljati jedino o nadolazećim utakmicama. Ali u svezi tih utakmica predsjednik HNS-a Šuker može i dati svoj obol te se boriti da uvjeti za igru na tim utakmicama budu ravnopravni za Hrvatsku, prvenstveno suđenje. To mu je posao, za to je plaćen. Ali Šuker po ne znamo koji put očito razmišlja da mu je bolje dodvoravati se vrhuški FIFA-e.

Slično misli i izvršni predsjednik HNS-a Davor Vrbanović kad kaže: „Ne ćemo se žaliti na suđenje. Pred nama su još dvije utakmice u skupini, protiv Meksika i Kameruna. Ne želimo da naša moguća žalba utječe na suđenje i na tim ogledima.”

Prema Vrbanovićevim riječima, dakle, FIFA bi se mogla osvetiti Hrvatskoj kad bi se žalila. No, prije će biti da je jedini razlog za njegov strah od FIFA-inih glavešina posve osobnoga razloga. Gospoda Šuker i Vrbanović ne žele se zamjeriti toj vrhuški, već joj se preko leđa Hrvatske reprezentacije dodvoravaju, ili kako bismo narodski rekli, uvlače .

Vječiti i jedini HTV-ov ekspert za suđenje Mateo Beusan

Već spomenutoj dvojki treba dodati i Matea Beusana, HTV-ovog sudačkog eksperta s uvijek savršeno uredno poštucanim brkovima. Uoči utakmice s Brazilom uvjeravao nas je, naime, kako je japanski sudac „najbolji azijski sudac”. Onda je nekoliko dana kasnije, opravdavajući grješke uzbekistanskog suca rekao da je dotični „već pet godina najbolji azijski sudac”.

Komentirajući suđenje na utakmici Hrvatska-Brazil nije ni spomenuo očit prekršaj nad hrvatskim igračem prije trećeg gola Brazila. Poništenje gola kojeg je Hrvatska postigla nakon navodnog prekršaja Olića nad brazilskim vratarom ocijenio je, već čitatelji unaprijed sigurno znaju, opravdanim. I zdušno je, zajedno s Prosinečkim, ušutkao trećeg komentatora, novinara Antona Samovojsku, koji je tvrdio da se u sva tri slučaja (uključujući nepostojeći jedanaesterac) radi o evidentnim pogrješkama sudaca na štetu Hrvatske.

Mateo Beusan, jedini i vječiti sudački ekspert HRT-a, koji pri tome komentira kao da mu za to plaćaju sudačka povjerenstva FIFA-e i/ili UEFA-e. Isto je, sjetimo se, branio suca koji je besramno izbacio Hrvatsku s prošlog prvenstva Europe u korist financijski atraktivnije Španjolske.

Nakon što se prašina slegla i pročitale sve reakcije, dojma smo kako su zapravo jedini u cijelom nogometnom svijetu koji su tvrdili i tvrde da se ne radi o tri katastrofalne pogrješke na štetu Hrvatske, uz brazilske nogometaše i trenera, HRT-ovi komentatori Mateo Beusan i Robert Prosinečki. Čak je i FIFA to neizravno priznala, odlučivši da ne će kazniti Niku Kovača zbog nepriličnih izjava „jer je rekao istinu”! A Niko Kovač je jasno i glasno rekao ono što je i trebalo reći, da je suđenje bilo sramotno!

Zapravo, postojala je i četvrta kapitalna pogrješka, a to je žuti, a ne crveni karton Neymaru zbog udaranja laktom Modrića. A Beusan priča nebuloze da “lakat nije upotrijebljen kao oružje”, a svi mogu vidjeti da Neimar nije uopće gledao loptu nego Modrića.

Opisana uvlačenja nisu na žalost u Hrvatskoj ništa novoga. Toga smo se nagledali u prošlosti kad Hrvatska nije bila slobodna država, a čini se da ćemo to gledati i još neko vrijeme.

Posebno je razočarao Davor Šuker, koji u svojoj narcisoidnosti i želji da uđe među, kako on misli, „velike igrače” u UEFA-i i FIFA-i, poput Platinia, Blattera i ostalih, ne vidi da će on za njih uvijek biti „tamo neki iz Hrvatske”, ili „tamo neki s Balkana”. To se pokazalo i prije nekoliko dana. FIFA je, naime, objavila popis 100 najvećih nogometaša u povijesti svjetskih prvenstava. I, zamislite, na tom popisu nema niti jednog Hrvata, pa ni Davora Šukera, koji je bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Francuskoj na kojem je Hrvatska osvojila broncu, i službeno, nakon Zidanea, drugi najbolji igrač tog prvenstva!

Uvlakači, ugledajte se na igrače

Gospoda uvlakači bi se trebala zamisliti što bi bilo s Hrvatskom i hrvatskim narodom da se hrvatsko vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom 1991. postavilo prema Hrvatska repkameđunarodnoj zajednici na čelu s UN kao što se oni sad postavljaju prema UEFA-i i FIFA-i? Tada bi Hrvatska bespogovorno prihvatila i poštovala rezoluciju UN o embargu na uvoz oružja. Pa Hrvatske ne bi bilo, u najboljem slučaju bi joj nedostajala trećina teritorija, a zasigurno ni vi ne biste zauzimali pozicije koje zauzimate.

Svjesni smo da bi se mnogi od tih vrlih „objektivnih” eksperata i tada znali dobro uhljebiti. No, velika većina hrvatskog naroda ne bi danas, između ostalog, imala dvadesetak sjajnih momaka koji su se u Brazilu, pod vodstvom, nakon Zvone Bobana, drugog legendarnog kapetana reprezentacije Nike Kovača, borili, bore se i borit će se za čast i slavu Domovine, na radost i ponos velike većine Hrvata. A Hrvati su zaslužili, baš kao i ti momci u Brazilu, da Hrvatski nogometni savez vode i komentiraju suđenje, ljudi koji Hrvatsku vole više od svog džepa.

D.J.L./hkv.hr

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Ministri vanjskih poslova EU-a danas će u Bruxellesu odlučiti o tome gdje će biti novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), prestižne organizacije koja budućem domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobit.

Iako se danas očekivala odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA), za što se kandidirao i Zagreb, iz Ministarstva je stigla obavijest da Hrvatska povlači svoju kandidaturu.

‘Republika Hrvatska je odlučila povući kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove. Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine.

Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.

Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije’, stoji u priopćenju.

Za sjedište te agencije do jutrošnjeg se priopćenja MVEP-a natjecalo 19 gradova, među kojima i Zagreb.

Podsjetimo, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) na kojem je trebala sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić trebala bi se donijeti odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), koje moraju napustiti London nakon Brexita.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari