Connect with us

Gospodarstvo

Filipović: Da nije bilo reakcije Vlade, struja bi poskupila 96 posto, a plin za 70 posto

Objavljeno

-

Foto: Hina

Cilj je bio ublažiti rast cijena energije, pokušati dodatno zaštititi naše građane od inflacije, komentirao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović paket mjera, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada“.

Davor Filipović je komentirao paket mjera dogovorenih na Gospodarsko-socijalnom vijeću, koji je u utorak predstavljen, a težak je 1,7 milijardi eura.

– Mi vjerujemo da će od ovog paketa biti puno pomoći. Ovaj paket mjera obuhvaća naše građane. Nastavljamo štititi standard naših građana. Dajemo još jedan impuls hrvatskom gospodarstvu. Cilj je bio ublažiti rast cijena energije, pokušati dodatno zaštititi naše građane od inflacije i ići s ciljanim pomoćima i poticajima za one skupine društva za koje su potpore i poticaji najpotrebniji, rekao je u uvodu emisije.

Usporedio je cijenu električne energije u Zagrebu s drugim europskim gradovima te rekao kako samo Budimpešta ima nižu cijenu električne energije od Zagreba.

– Ponovno smo išli na to da našim građanima ne poskupi cijena struje. To znači da će do 2.500 kW potrošnja cijene struje za naše građane biti 59 eura. Kada se prijeđe tih 2.500 kW, onda će se ući u razred od 88 eura po kWh. Ovo je novi paket mjera, pa svi građani koji su trošili dio električne energije, startaju od nule. Ovim paketom smo obuhvatili, a odnosi se na električnu energiju, javne institucije, vrtiće, škole, fakultete, muzeje, knjižnice, bolnice, neprofitne udruge, vatrogasce. Obuhvaćeno je preko 13 tisuća korisnika. Oni će zadržati istu cijenu električne energije, rekao je.

“Cijena plina za građane jedino u Mađarskoj jeftinija”

Naglasio je kako se posebno vodilo računa o malim poduzetnicima, obrtnicima, mikropoduzetnicima, kojih ima preko 80 tisuća.

– Oni će također imati cijenu električne energije 62 eura po MWh. Svi znamo da im je potreban impuls. Mislili smo i na srednje poduzetnike i velike poduzetnike koji će ući u razred od 180 eura, a oni najveći od 230 eura. Poduzetnicima smanjujemo troškove energije da bi mogli bolje funkcionirati. Prošle godine smo ostvarili četvrti najveći rast bruto domaćeg proizvoda u cijeloj EU od 6,3 posto. Upravo paketi mjera koje smo donosili prošle godine doprinijeli su gospodarskom rastu. Vjerujemo da će i ovaj paket ići u tom smjeru. Kada se rast u svjetskom gospodarstvu usporava, nastavljamo sa snažnom pomoći našim građanima i gospodarstvu kako bi nastavili s gospodarskim rastom, istaknuo je.

Davor Filipović je rekao kako je cijena plina za građane jedino u Mađarskoj jeftinija nego u Hrvatskoj.

– Ona se za naše građane neće promijeniti cijelu sljedeću godinu dok će paket mjera koji se odnosi na struju trajati 6 mjeseci. Neće tu biti nikakvog povećanja računa za građane, dodao je.

“Da nije bilo reakcije Vlade, struja bi poskupila 96 posto, a plin za 70 posto”

Spomenuo je što bi se dogodilo da je izostala reakcija Vlade.

– Da nije bilo reakcije Vlade, struja bi poskupila 96 posto, a plin za 70 posto. To bi naši građani teško izdržali. Tu je Vlada da pruži uporište i oslonac svima da mogu biti mirni, rekao je.

Naglasio je kako Vlada već duže vremena intervenira i u cijene goriva.

– Naši građani svi koriste gorivo, poduzetnici isto koriste gorivo. Vlada je za plin, struju i gorivo snažno i kontinuirano intervenirala što se vidi i po rezultatima, rekao je.

Društveno odgovorno poslovanje

Istaknuo je kako se cijene energenata smanjuju te su kao Vlada regulirali kako to ne bi bio razlog divljanju cijena.

– U ovoj situaciji kada se svi trebaju odgovorno ponašati, ne mogu se ostvarivati iste razine dobiti tako da se sve prevali na potrošače i građane. Tu se treba voditi društveno odgovornim poslovanjem. Ako Vlada daje sve kako bi se stvorilo korektno poslovno ozračje, onda bi svi u tom okruženju trebali razmisliti da se ne prevaljuje sve što se može prevaliti na leđa građana, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari