Connect with us

Politika

Filipović: Kuda ide ovaj brod koji se zove Zagrebački holding ali i Grad Zagreb?

Objavljeno

-

Nakon najave da će nekoliko stotina zaposlenika u Zagrebačkom holdingu dobiti otkaz, dok će neki navodno biti raspoređeni na druga radna mjesta u sklopu restrukturiranja, većina sindikata u Holdingu najavila je prosvjede. Poručili su to i čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, uz tvrdnju kako sve nema veze s restrukturiranjem, već je riječ o jeftinom populizmu.

U Studiju 4 o situaciji sa Zagrebačkim holdingom i drugim problemima u Zagrebu, voditelj Petar Vlahov razgovarao je s gradskim zastupnicima Davorom Filipovićem (HDZ) i,  putem Skypea, s Renatom Petekom iz SDP-a.

Petek očekuje da će se poštovati Zakon o radu i Kolektivni ugovor, Filipović ističe neznanje i bešćutnost platforme Možemo.

Na pitanje je li Zagreb pred valom štrajkova i prosvjeda koje najavljuju sindikati,  Renato Petek odgovorio je da je teško da će doći do štrajka.

– Na samom smo početku savjetovanja koje je pokrenula nova Uprava Zagrebačkog holdinga. Nadam se da će oni biti dovoljno odgovorni i raditi sve u skladu sa zakonom i Kolektivnim ugovorom koji postoji za sve zaposlenike. Ako se budu toga pridržavali, onda je taj postupak potpuno transparentan i jasan i tako će se provoditi. Mi kao partneri smo tražili pojapšnjenja od g. Tomaševića koji ima direktnu nadležnost nad Holdingom i on nas uvjerava da će se upravo tako postupati, rekao je Renato Petek.

Dodao je kako, ako cijeli postupak utvrđivanja eventualnog viška djelatnika bude proveden na način kakav je propisan Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, do štrajka ne bi trebalo ni doći.

– U potpunosti je točno to što su sindikati rekli da ovo nema nikakve veze s restrukturiranjem. Moram istaknuti kako je njihova jučerašnja, prilično oštra reakcija sasvim razumljiva, budući da u gradskoj upravi i u okviru platforme Možemo caruje neznanje, ignoriranje struke, ali i visoka razina bešćutnosti, rekao je Davor Filipović.

Dodao je kako se u najavi otkaza za 544 radnika, koja je zatim narasla na 750, moglo vidjeti da je taksativno naveden popis trudnica, majki na rodiljnom dopustu i roditelja koji rade skraćeno jer imaju djecu s posebnim potrebama.

– Maknimo politiku na stranu, ali moram postaviti pitanja tko radi i predlaže takve stvari. Osobno sam bio šokiran, a dozvolite da kažem još par riječi što se tiče struke. Onaj tko želi ozbiljno restrukturirati Holding i tko promišlja o dobrobiti naših sugrađana, morao je po preuzimanju vlasti napraviti analizu postojećeg stanja, nakon toga prezentirati viziju kako vidi Holding u budućnosti i onda krenuti u proces izrade nove makro i mikro organizacijske strukture, nakon čega bi uslijedila nova sistematizacija radnih mjesta s opisom i izvršiteljima. Nakon toga bi se išlo u vrednovanje radnih mjesta kako bi se odredili koeficijenti i tek bi se tada moglo govoriti o preciznom broju ima li viška radnika. Sve je to trebalo kulminirati sustavom nagrađivanja koji bi omogućio da najbolji napreduju i imaju najveće plaće, a oni koji ne mogu ostvarivati ciljeve koji se pred njih postave vjerojatno bi potražili alternativna zaposlenja. Sve je to, nažalost, izostalo, i postavljam pitanje – kuda ide ovaj brod koji se zove Zagrebački holding ali i Grad Zagreb,  elaborirao je Filipović.

Petek se složio s Filipovićem.

– Svi ćemo se složiti koji pratimo strukturu zapošljavanja, radnih mjesta i dosadašnjeg upravljanja ZH, da viškovi postoje. No, očekivao sam od nove Uprave i one prošle i ove sadašnje, a kao gradski zastupnik i službeno sam postavio pitanja na koja nisam još dobio odgovor, a prošlo je stotinu dana – a to je koji je plan razvoja Holdinga, hoće li biti zadržane sve podružnice i koji je cilj evenutalnog restruktzuruiranja prije nego se ono pokrene. Nažalost, mi kao zastupnici, ni kao partneri nismo bili upoznati s tim dokumentom. Smatram da se treba krenuti jednostavno školskim koracima – prvo objaviti te dokumente, a potom krenuti s ovakvim razgovorima u kakve se ušlo sa sindikatima, rekao je. Dodao je da je zato i osobno i kao stranka čiji je zastupnik reagirao.

– Tu sam i osobno reagirao i kao stranka, upravo da zaštitimo te skupine, jer su oni planirali i željeli dobiti suglasnost od sindikata da se onih 30 osoba koje su zaštićene (trudnice, na porodiljnom i sl. ) stave na listu kolektivnog viška. To bi u perspektivi značilo da kada izađu iz te skupine i vrate se na radna mjesta mogu biti otpušteni. Time smo prevenirali tu situaciju, jer smatram da tu trebamo biti posebno senzibilizirani. Trideset trudnica i roditelji koji brinu za svoju djecu neće spasiti Holding, čak i da ih se želi otpustiti, smatra Petek.

Ponovio je kako očekuje da će sada situacija ići u drugm smjeru.

– To je sada riješeno, stavljeno je na stranu, zato što i svi sindikati nisu dali suglasnost. Time imamo situaciju koja će ići u drugom smjeru. Očekujemo da će se postupiti upravo tako – objavite viziju, objavite dplan razvoja za ovu i za sljedeće godine, objavite cilj restrukturiranja – pa ćemo svi moći transparentno i jasno pratiti ide li se u dobrome smjeru, rekao je Petek.

Filipović je rekao kako mora pohvaliti gospodina Peteka.

– Nakon što sam u ime HDZ-a upozorio na taj skandalozan prijedlog da se otpuste zaštićene skupine, on je reagirao i upozorio da se takve stvari ne bi smjele događati, kazao je Filipović.

Dodao je kako je jasno da je u cijelom procesu ignorirana struka.

– Jedino što se može zaključiti je da se ekipa iz platforme Možemo vodi njihovom znanstvenom metodom prikilkom otpuštanja koja se zove “tko mi se sviđa, a tko mi se ne sviđa”. Bez ozbiljne organizacijske analize ne možete kretati u ovakav postupak, rekao je Filipović.

Prvi put u Studiju 4 ista mišljenja HDZ-a i SDP-a

Na primjedbu voditelja kako prvi put nkon 1078 emisija Studio 4 HDZ i SDP imaju približno ista mišljenja, Filipović je kazao kako ne misli da se radi o SDP-u već islkjučiovo o Peteku, koji je, kaže, nakon što je ljudski stao na stranu zaštićenih skupina, doživio određene napade.

– Dok se ne dođe u Skupštinu i dok se ne vidi kako tko glasuje, teško je da se može govoriti o nekom zajedničkom stavu, a u ovom pitanju je to potrebno, rekao je.

Petek je kasnije rekao da se ne radi samo o njegovom stavu, jer iza njegovog istupa stoji SDP.

– Mi ćemo, kao partner koji trenutno podržava g. Tomaševića u Skupštini, biti onaj korektiv u svakom trenutku kad vidimo da stvari eventualno idu u kriviom smjeru. Tražimo da se poštuju zakoni i Kolektivni ugovor i imamo garancije da će se ići u tom smjeru. Ukoliko vidimo da nešto ne ide kako je planirano, i u budućnosti ćemo javno i glasno reagirati, rekao je Petek.

Nadovezao se Filipović rekavši kako se dosad događalo da SDP u zagrebačkoj Skupštini snažno i bespogovorno podržava svaku Tomaševićevu odluku, a u javnosti se može čuti da je netko protiv npr. ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, poput g. Gotovca. Kad bude glasovanje, opet vidite da oni bespogovorno to podrže, rekao je.

Ponovio je kako kod istupa gdje se štite zaštićene osobe vidi isključivo zaslugu g. Peteka, a nikako SDP-a. Oni su, dodao je, jedno govore-drugo rade.

Najavljeno poskupljenje komunalnih usluga u Zagrebu

Upitan strahuje li da bi moglo doći do poskupljenja komunalnih naknada i usluga u Zagrebu i bi li se to moglo poklopiti s 1. travnja i ozbiljnim poskupljenjem energenata u Hrvatskoj, Filipović je podsjetio da je gradonačelnik  Tomislav Tomašević već nekoliko puta najavio poskupljenje komunalnih usluga.

– Međutim, to nema nikakve veze s poskupljenjem energenata koje se događa u cijelom svijetu, a hoće li se poklopiti, to morate pitati upravu Holdinga i g. Tomaševića, rekao je Filipović.

– Što se tiče poskupljenja komunalnih usluga, moram istaknuti da će to biti posljedica neznanja da se ozbilnjno upravlja našim sustavom, i to neznanja cijele te vladajuće u gradu Zagrebu, jer ne možete najavljivati poskupljenje a ne činiti ništa s kvalitetom usluga. Lako je otpustiti ljude, podići cijenu usluga i zadužiti Grad. tako Gradom može upravljati bilo tko, zaključio je Filipović.

Petek je rekao kako očekuje da će na sjednici u veljači Skupština raspravljati o načinu odvoza i prikupljanja otpada s kućnog praga, što je i obveza koju je preuzela lokalna samouprava. Dodao je kako će uskoro u postupak e-savjetovanja ići prijedlog gradonačelnika iz kojeg ćemo vidjeti i model naplate usluge odvoza otpada.

– Gradonačelnik je najavio, ja taj dokument još nisam vidio, da će poskupjeti onima koji se neće pridržavati načina kako bi trebalo odvajati otpad na kućnom pragu, jer se naplaćuje samo onaj miješani komunalni otpad. Na taj će način računi eventualno poskupjeti onima koji se neće pridržavati plana koji je zapravo donio Hrvatski sabor, rekao je Petek o usluzi odvoza otpada.

Upitan tko će raditi nadzor o načinu odvajanja otpada o čemu će ovisiti visina računa, kazao je kako postoje modeli koje će provoditi Čistoća.

– Oni će tu mjeru i provoditi. Postojat će rokovi prilagodbe. Trenutačno, teško o tome mogu govoriti, ali postoji više modela. Bitno je reći da smo svi željeli unaprijediti taj sustav, da on bude motivirajuć za građane, da bude ekološki prihvatljiv i da ima svoju ekonomsku računicu. Na taj način gledano očekujemo promjene u tom sustavu, a sad, hoće li stanari u nekim zgradama i na koji način stavljati pod nadzor kante i kontejnere, hoće li to biti kartice, brave, ili neke vrste objekata koji će biti pod nadzorom, to ćemo tek vidjeti u kojem će se smjeru odluka razviti, objasnio je Petek.

– Što se tiče gospodarenja otpadom, vidjeli smo da g. Petek nagađa što će se dogoditi, zato što nema informacija, kao što ih nemam ni ja, jer to gradonačelnik nije prezentirao. Mi smo od njega očekivali, s obzirom da često naglašava kako je njegov “forte” gospodarenje otpadom, zelena politika i slično, a grad nikad nije bio prljaviji, očekivali smo konkretan plan. To je izostalo, više od sedam mjeseci. Onda smo očekivali da će poslije Nove godine nešto reći, međutim on je onda informirao javnost da ima dva para tenisica i da nikad neće obuti cipele. Koliko je to ozbiljno, neka prosude svi naši sugrađani, kazao je Filipović.

Pitanje obnove – hoće li Zagreb uspjeti iskoristiti sredstva iz europskog Fonda solidarnosti?

– Vidio sam tu informaciju u medijima, a također i odgovore iz Vlade,  rekao je Petek komentirajući jučerašnje informacije o tome da je Bruxelles navodno poručio da Hrvatska neće moći računati s 5 mlrd. kuna  za obnovu iz Europskog fonda za solidarnost jer kasni s dostavom dokumentacije. Istaknuo je kako treba pričekati da viti hoće li Vlada zatražiti dodatno vrijeme.

– Volio bih pričekati hoće li Vlada, kako je najavila, zatražiti dodatno vrijeme kako bi se mogla iskoristiti sredstva. Onako kako je bilo planirano, zapravo se radi o sredstvima za neke hitne intervencije koje su možda primjerenije situaciji elementarne nepogode poplave nego potresa. Kod potresa imamo puno kompleksnije probleme, pogotovo u Zagrebu kad se dogodio i dodatan potres, zbog kojeg imamo novu situaciju. Treba vidjeti hoće li g. Plenković iskoristiti priliku da u sljedećem periodu stvarno zatraži dodatno vrijeme kako bi se iskoristila sredstva.

Filipović je ponovio da Vlada još nije zatražila produljenje roka.

– Ne mogu razumjeti jučerašnje likovanje oporbe da nismo dobili produljenje roka, a produljenje nije zatraženo, rekao je.

– Skrenuo bih pozornost na to kako su i g. Tomašević i platforma Možemo plašili javnost da uopće nećemo osigurati sredstva iz Fonda solidarnosti, pa je osiguran rekordni iznos zahvaljujući premijeru Plenkoviću. Tako da, pustimo sljedećih nekoliko mjeseci vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Vjerujem da će se sav novac iskoristiti za dobrobit svih naših sugrađana, rekao je Filipović.

Dodao je kako je svima jasno da ljudi koji nisu u svojim domovima ne mogu biti zadovoljni tijekom obnove, ali će se, kaže, činiti  dodatni napori da se taj proces ubrza i da se svi sugrađani vrate u svoje domove.

– Gdje je volja velika, problemi su mali. Svima je u interesu da obnova krene svom snagom naprijed, poručio je Davor Filipović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari