Connect with us

Politika

Filipović: Mislim da je prodaja INA-e bila najveća pogreška hrvatske politike

Objavljeno

-

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako će Republika Hrvatska platiti MOL-u sve ono što je utvrđeno pravorijekom iz međunarodne arbitraže. To se danas i analiziralo na Savjetu za INA-u.

Novac za isplatu MOL-u osiguran u proračunu

Dodao je kako pravomoćna presuda koja se odnosi na Sanadera i Hernadija nema pravne učinke na ugovor koji je potpisan s MOL-om.

Vlada je dobila materijale od pravnih stručnjaka u kojima stoji da se Hrvatska još 2003. godine odrekla mogućnosti da hrvatski sudovi odlučuju o ništavnosti ugovora, već to moraju raditi međunarodni sudovi.

Ministar Filipović istaknuo je kako će Hrvatska 235 milijuna dolara MOL-u isplatiti u idućem razdoblju, a novac je već osiguran u hrvatskom proračunu.

– To je bilo osigurano već u rebalansu proračuna, naglasio je.

Vlada će napraviti sve da interesi hrvatskih građana budu adekvatno zastupljeni 

Ministar je rekao kako se danas i razgovaralo da će Vlada nastaviti raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja u INA-i.

– Moj stav je javno poznat, mislim da je prodaja INA-e bila najveća pogreška hrvatske politike i kontinuirano, zajedno s hrvatskim članovima Uprave INA-e, novim članovima Uprave, radimo na modelu, odnosno na promjeni korporativnog upravljanja, poručio je Filipović.

Rekao je kako se kontinuirano vode ti razgovori te da je sadašnji model neprihvatljiv Hrvatskoj, a toga je svjesna i mađarska strana.

Dodao je kako će Vlada u idućem razdoblju napraviti sve da hrvatski interesi, odnosno interesi hrvatskih građana budu adekvatno zastupljeni u INA-i.

Poručio je kako su sve opcije na stolu pa čak i ona da se otkupi mađarski udio.

– Učinit ćemo ono što je najbolje za naše građane, naglasio je Filipović.

Opskrba nije bila ugrožena

Rafinerija u Rijeci postaje itekako važna za Hrvatsku. Dana 5. veljače stupa na snagu embargo na uvoz ruskog dizela.

Filipović je rekao kako je danas obavio razgovore s hrvatskim članovima Uprave INA-e te da oni s mađarskim kolegama rade sve da remont završi onako kako je i planirano i da rafinerija počne raditi u travnju.

Dodao je kako je INA kupila sve potrebne derivate i da opskrba ni na koji način nije bila ugrožena. Što se tiče ruskog embarga, ovog tjedna, rekao je Filipović, nije bilo skoka cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu.

– Nadam se da će se takvi trendovi nastaviti i sljedećeg tjedna, istaknuo je.

O aferi “SMS”: Spreman sam na razgovor s institucijama hrvatske države

Ministar Filipović komentirao je i novu aferu sa SMS porukama glede zapošljavanja u Hrvatskim šumama.

Naglasio je da su svi mogli vidjeti te poruke te da je jasno kako je on samo pitao za informaciju u vrijeme COVID-a.

– Nema tu nikakve tajne, poručio je.

Rekao je da svaki hrvatski građanin ima dužnost odazvati se institucijama hrvatske države pa će to učini i on ako ga netko pozove.

– Spreman sam na razgovor uvijek s institucijama hrvatske države, dodao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari