Connect with us

Politika

Filipović predstavnicima MOL-a pojasnio vladinu odluku

Objavljeno

-

HINA

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović informirao je predstavnike MOL-a o vladinoj uredbi kojom se Ini nalaže povećanje proizvodnje plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da sav taj plin Ina proda Hrvatskoj elektroprivredi, priopćeno je iz ministarstva.

Filipović se na sastanku s Mađarima koji je održan u srijedu, osvrnuo na aktualni korporativni skandal u Ini te još jednom naglasio važnost provođenja neovisne revizije koju je naložio, kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za taj slučaj, kaže se u priopćenju.

Uz reviziju vanjskih stručnjaka Ina provodi i internu reviziju čiji će preliminarni rezultati biti predstavljeni sljedeći tjedan na sjednici nadzornog odbora, dodaje se.

U priopćenju objavljenom u četvrtak stoji i kako je ministar Filipović još jednom ponovio da vlada inzistira na promjeni cijele uprave Ine.

“Svi sudionici sastanka složili su se s time da je u narednom razdoblju, u što kraćem roku, potrebno promijeniti sustav korporativnog upravljanja koji je loš”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Podsjetimo, jučer je na sjednici vlade donesena odluka po kojoj će sav plin proizveden u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, za domaće potrebe. Ina će, naime, u državi proizvedeni plin morati prodavati HEP-u.

Ta odluka Vlade bila je prošli tjedan samo najavljena predstavnicima MOL-a, a pojašnjenje odluke uslijedilo je jučer, na spomenutom sastanku predstavnicima mađarskog MOL-a s hrvatskim ministrom gospodarstva.

Filipović je jučer, nakon sjednice Vlade, kazao i da Mađari sada i nisu u prilici i ne mogu spriječiti provedbu te vladine odluke, te da je odluka donesena u skladu sa zakonom,

Ina će, inače, sav domaći plin prodavati HEP-u i to po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je a to je cijena za građanstvo od 41 eura po megavatsatu, dok je jučerašnja cijena plina na burzi bila 227 eura po megavatsatu. HEP će sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.

Na jučerašnje pitanje može li MOL tražiti neku kompenzacijsku mjeru vezano uz tu odluku vlade, odnosno činjenicu da će izgubiti dio zarade, odgovorio je da treba “sagledati vrijeme u kojem živimo” i kako pomoći građanima i poduzećima.

Tvrdi da je današnja cijenu plina i električne energije uglavnom posljedica špekulacija.

Dodao je i da će Ina ove i sljedeće godine proizvoditi 10 posto više plina u odnosu na prvotni plan, dok će se za iduće godine vidjeti, odnosno bude li tehnički moguće proizvodnja će se dodatno povećati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari